Politik

Spørgsmålene tårner sig op efter Mette Frederiksens vaccine-udmelding

Planen skal have opbakning i Folketinget, før der kan blive tale om en udbudsrunde, men partierne mangler fortsat en lang række svar.

Statsminister Mette Frederiksens (S) plan om at anlægge en vaccinefabrik i Danmark falder umiddelbart i god jord hos flere af Folketingets partier.

Dansk Folkeparti ”mener sagtens, at vi kan gå videre med den”, mens konservative ”tillader sig at have et åbent sind”, og Det Radikale Venstre mener, det er ”rigtig positivt”.

Og det er godt nyt for statsministeren, som først skal hente opbakning i Folketinget, før en egentlig udbudsrunde kan komme på tale.

Men selvom Mette Frederiksen selv kalder sin plan for ”rettidig omhu”, lyder kritikken fra flere partier, at regeringen alligevel er for sent ude, ligesom spørgsmålene på forhånd tårner sig op.

Hvad kommer det til at koste? Har danskerne førsteret til vaccinerne? Og hvor meget kommer staten til at fylde i det samarbejde, som Mette Frederiksen har sagt bliver offentligt-privat?

Staten skal ikke producere vacciner

Særligt spørgsmålet om, hvor meget staten skal fylde i forhold til den kommende danske vaccinefabrik, deler vandene på Christiansborg.

Venstre synes, det er ”spændende og interessante tanker”, men det udslagsgivende bliver, hvordan samarbejdet vil se ud.

- Det afgørende bliver, at der ikke er tale om, at staten skal til at producere vacciner. Det har vi dårlige erfaringer med, siger partiets erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, til TV 2.

Hos Enhedslisten havde man derimod gerne set, at den offentlige del af et offentligt-privat samarbejde fik lov at fylde endnu mere.

Det fortæller sundhedsordfører Peder Hvelplund til TV 2.

- Meget af den forskning, der foregår i dag, foregår i offentligt regi. Derfor er det oplagt, at staten går ind og spytter penge i forskningen. Det giver også muligheden for at stille modkrav, siger han.

Peder Hvelplund understreger, at Enhedslisten ikke er imod et offentligt-privat samarbejde på vaccinefronten, men at det sprængende punkt bliver, at vaccinerne ikke sælges til overpris.

- Er der overhovedet behov for en dansk produktion?

Ifølge statsministeren skal fabrikken være med til at afhjælpe et muligt behov for at blive revaccineret mod coronavirus. Selvom flere eksperter spår det samme, er der dog ingen, der kender fremtidens vaccinebehov med sikkerhed.

Det Konservative Folkeparti er ifølge den politiske ordfører, Mette Abildgaard, som udgangspunkt positive over for planen og alt, "hvad der lugter af et dansk eksporteventyr".

Alligevel stiller hun spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er plads til en dansk produktion, når der allerede er adskillige europæiske fabrikker i dag.

- Der skal jo trods alt være aftagere til vaccinerne, og vi vil ikke risikere, at det bliver en meget dyr dansk enegang det her, siger hun.

Desuden er de konservative bekymret for, om Danmark kan reservere vaccinerne til danskerne, bare fordi de er produceret på dansk jord.

Det samme undrer Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen sig over.

- Umiddelbart lyder det hele besnærende. Men man skal huske, at egenproduktion ikke er lig med at være selvforsynende, siger han.

Derfor er der en lang række spørgsmål, partiet endnu mangler svar på, før de ”er klar til at bide til bolle”.

Ifølge Mette Frederiksen skal den danske vaccinefabrik kunne tilbyde vacciner mod coronavirus allerede fra næste år, men først skal opbakningen i Folketinget som nævnt være på plads.