Politik

- Jeg tror på, at vi snart kan vende tilbage til normale tilstande, siger Mette Frederiksen

Bredt på Christiansborg er der nu en følelse af, at vi er på vej ud af coronakrisen, siger analytiker. Det afspejlede sig i dagens spørgetime.

Det var en optimistisk statsminister, der tirsdag klokken 13 indledte spørgetimen i Folketinget.

Foråret er kommet, og danskerne bakker op om både test og coronapas, konkluderede hun og tilføjede:

- Jeg håber og tror på, at vi snart kan vende tilbage til normale tilstande, for det går godt, siger Mette Frederiksen under sin indledende tale:

Mette Frederiksen glæder sig desuden over, at en femtedel af befolkningen nu har modtaget første stik af vaccinen.

Vaccinefabrik skal fremtidssikre

Den glæde blev dog hurtigt vekslet til behovet for at sikre, at danskerne også i fremtiden kan få de nødvendige vacciner.

Et behov, som statsministeren allerede mandag aften omsatte til et konkret forslag om at etablere en vaccinefabrik på dansk jord.

- Et vaccineberedskab handler ikke kun om sundhedspolitik. Det handler om sikkerhedspolitik, der er store geopolitiske interesser på spil, og det handler om udviklingspolitik. At kunne dele vacciner og udvise solidaritet med alle de dele af verden, der ikke selv har råd til at købe dem, siger Mette Frederiksen.

På vej ud af coronakrisen

Optimismen var også tydelig at spotte blandt de andre partiledere, som i et flæng brugte spørgetimen til at adressere andre temaer end coronapandemien.

Fra udlændingepolitik til dagpengesystem, hjemsendelser til Syrien, overenskomstforhandlinger, friskoler og frikommuneforsøg.

Det skyldes ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder, at der bredt på Christiansborg er en følelse af, at vi er på vej ud af coronakrisen.

Faktisk gik der hele 41 minutter, før den konservative partileder Søren Pape Poulsen bragte coronavirus i spil igen.

Corona må ikke glemmes

For selvom der ganske givet er optimisme at spotte i den danske befolkningen, så må diskussionen om restriktioner og fortsat nedlukning ikke gå i glemmebogen, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Han hæfter sig særligt ved den omstridte regel om, at man skal booke bord 30 minutter før et besøg på en restaurant eller bar.

En regel, som ikke stod beskrevet i den brede genåbningsaftale, og som et politisk flertal sidste uge ønskede at lave om.

Reglen er stadig gældende og står til at udløbe 6. maj. Ifølge Søren Pape Poulsen har Erhvervsministeriet afvist at ændre den, før Statens Serum Institut afleverer beregninger fra alternative scenarier.