Dårlig stemning på Christiansborg: - Jeg begræder, at vi var så naive

Regeringen er "ligeglad med grundlæggende værdier", siger Radikale Venstre, og de står ikke alene med kritik. Både rød og blå blok langer ud.

Støttepartiernes tone over for statsminister Mette Frederiksen (S) var hård ved tirsdagens spørgetime i Folketingssalen.

Særligt Radikale Venstres formand, Sofie Carsten Nielsen, var klar i spyttet, når det kom til regeringens håndtering af de syriske flygtninge, der står til at blive udvist fra Danmark.

Jeg begræder, at vi var så naive

Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre

Formanden er nemlig langt fra tilfreds med regeringspartiet, som har skuffet hende dybt på udlændingeområdet:

- Jeg begræder, at vi var så naive, at vi ikke kunne forestille os et dansk socialdemokrati, der kunne stå i spidsen for en politik og en regering, hvor Danmark nu som det eneste land på nær Orbans (premierminister, red.) Ungarn ser Syrien som et sikkert land.

Desuden er regeringen ”ligeglad med FN og med grundlæggende rettigheder” og ”ligeglad med at skille familier ad og sende unge kvinder alene tilbage til Assads styre”, lød kritikken fra Sofie Carsten Nielsen.

"Virkelig dårlig stemning"

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder var det ”nogle ret hårde ord at tage i brug”, og ifølge ham passer de ind i den stemning, der har spredt sig blandt støttepartierne på det seneste:

- Der er virkelig dårlig stemning mellem regeringen og dens støttepartier på hele udlændingeområdet i øjeblikket.

Også fra Enhedslisten var der kritik af regeringen på området, særligt når det kommer til regeringens beslutning om at hente en PTSD-ramt pige på fire år hjem fra en syrisk fangelejr.

Pigen kan dog udelukkende hentes til Danmark, hvis moren forbliver i lejren.

Ifølge partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, vil det kun traumatisere pigen endnu mere, og derfor stiller hun store spørgsmålstegn ved regeringens beslutning:

- Jeg har simpelthen svært ved at se, hvordan man som statsminister, som ovenikøbet kalder sig for børnenes statsminister, vil tillade sig det, sagde hun.

Mette Frederiksen afviste under spørgetimen at kommentere konkrete sager, men svarede i stedet i generelle vendinger.

- Jeg må være hudløst ærlig og sige, at det giver utrolig god mening at kunne beskyttes, når man har et beskyttelsesbehov. Men når man ikke længere har et beskyttelsesbehov, skal man rejse hjem og hjælpe med at bygge sit land op, siger hun.

- Der er jo ikke en uanet mængde af plads i Danmark til de flygtninge, der har et behov, lød det fra statsministeren.

Kritik fra både rød og blå blok

Selvom luften mellem regeringen og dens støttepartier altså efterhånden er blevet koldere end kold på udlændingeområdet, kom kritikken også fra blå blok ved spørgetimen, fortæller Hans Redder.

- Mette Frederiksen er både under anklage fra blå blok, især Thulesen Dahl og Vermund, for ikke at få de her hjemsendelser til at ske, siger han.

- Omvendt er hun også under beskydning fra sine støttepartier for, at hun har det erklærede politiske mål, at de flygtninge skal sendes hjem til Syrien.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, beskyldte regeringen for at have ”fedtspillet” på området, særligt når det kommer til sagen om et nyt udrejsecenter for kriminelle udlændinge.

- Hvorfor i alverden har man ikke gjort noget ved det endnu? spurgte han Mette Frederiksen, hvorefter han anklagede Socialdemokratiet for at være gået i hi siden folketingsvalget, når det kommer til at præsentere et nyt udrejsecenter.

Mette Frederiksen besvarede dog kritikken ved at understrege, at regeringen kommer med en plan på området inden sommerferien.