Politik

Ny rapport kan være godt nyt for Støjberg i sagen om asylpar, mener analytiker

Instrukskommissionens delrapport giver Støjberg mulighed for at sige, at hun blev for dårligt vejledt af sit embedsværk, lyder det.

Mandag fastslog Instrukskommissionen, at fem embedsmænd kan drages til ansvar for deres rolle i sagen om adskillelse af asylpar.

Og det kan være godt nyt for sagens hovedperson, Inger Støjberg, der til efteråret skal for en rigsret for instruksen, som senere viste sig at være ulovlig.

Det fortæller TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, som har fulgt samtlige afhøringer i sagen siden dens begyndelse.

Nu kan de sige, at det kunne embedsmændene godt have fortalt tydeligere

Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker på TV 2

I kommissionens nye rapport lyder det nemlig, at den rådgivning, den daværende minister fik af sine embedsmænd forud for instruksen, hverken var ”tilstrækkelig” eller ”fyldestgørende”, og at embedsværket kunne have gjort mere for at bremse handlingen.

Et argument, Støjbergs forsvarere ifølge Peter Lautrup-Larsen utvivlsomt vil komme til at bore dybt i:

- Forsvarerne kan bruge det til at sige, at ministeren dermed ikke var klar over, hvor langt hun var kommet ud på et skråplan, siger han:

- Nu kan de sige, at det kunne embedsmændene godt have fortalt tydeligere.

Hvad handler sagen om?

I 2016 udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet en pressemeddelelse om, at alle par på asylcentre skulle skilles ad, hvis den ene var under 18 år. Meddelelsen blev af embedsværket opfattet som en instruks, og man begyndte at adskille parrene.

Siden slog Folketingets Ombudsmand fast, at instruksen var ulovlig, fordi den ikke lagde op til at foretage individuelle vurderinger af de enkelte par. Instrukskommissionen er siden nået frem til samme konklusion.

Siden har et flertal i Folketinget besluttet at stille daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for en Rigsret som blot den anden politiker i over 100 år. 

Ifølge analytikeren frikender det ikke Inger Støjberg for ansvar i sagen, men det giver forsvarerne muligheden for at sige, at hun kunne være blevet vejledt bedre.

Noget, der måske kan vise sig at blive en formildende omstændighed.

Støjberg "blev advaret klart og tydeligt"

Instrukskommissionens rapport fastslår ganske vist, at de fem embedsmænd kan stilles til ansvar. Samtidig udpensler den dog, at Støjberg blev advaret "klart og tydeligt", inden hun udsendte sin pressemeddelelse om adskillelse af parrene.

Man kan ikke straffe Støjberg for ikke at være klogere end alle sammen tilsammen

Jonas Christoffersen, forsvarsadvokat for Inger Støjberg

TV 2 ville gerne have spurgt den tidligere minister ind til, om hun selv var med til at skabe et miljø i embedsværket, der gjorde det sværere for dem at sige fra.

Støjberg ønsker dog ikke at stille op, men henviser i stedet til sin forsvarsadvokat, Jonas Christoffersen.

Han understreger over for TV 2, at han er "godt tilfreds" med det, rapporten nu fremlægger. Den tydeliggør nemlig ifølge forsvarsadvokaten, at Folketingets beslutning om at stille Støjberg for en rigsret er "truffet med bind for øjnene".

Ifølge Jonas Christoffersen kan man nemlig ikke kritisere Støjberg for at følge de råd, embedsværket giver hende:

- Det står klokkeklart, at de bibragte Inger Støjberg en forkert opfattelse, og man kan ikke straffe hende for ikke at være klogere end alle sammen tilsammen, siger han.

Men der står i rapporten, at Inger Støjberg var blevet advaret. Er det ikke korrekt?

- Hun bliver advaret om pressemeddelelsen (..), men på det tidspunkt havde hun ikke givet en instruks med et ulovligt indhold, lyder det fra Jonas Christoffersen.

Ifølge Instrukskommissionens første delrapport er pressemeddelelsen det, der blev til den ulovlige instruks, men Støjbergs advokat fastholder over for TV 2, at ansvaret ligger hos embedsværket.

Bredt flertal for en rigsretssag

Kommissionsrapporten er anden del af en samlet rapport om sagen fra 2016, hvor den tidligere Venstre-politiker Inger Støjberg var udlændinge- og integrationsminister. I dag er hun løsgænger.

En pressemeddelelse fra den daværende minister om, at alle ægtepar på landets asylcentre, hvoraf den ene part var under 18, skulle adskilles, viste sig at være en ulovlig instruks.

Det har nu ført til, at et bredt flertal i Folketinget vil have Inger Støjberg for en rigsret i sagen – den kun sjette danske rigsretssag nogensinde.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg begynder 2. september, varer to måneder frem og forventes at bestå af 38 retsmøder.