Coronavirus

Venstre vil fjerne festregel

Hos Danske Forsamlingshuse hilser man forslaget velkommen.

Venstre vil have droppet kravet om, at private fester skal slutte klokken 23.

Det siger partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, til TV 2.

- Jeg vil gerne have det ændret fra i morgen af. Vi er nødt til at give noget sikkerhed og vished, så folk kan planlægge deres bryllup eller konfirmation.

Det Konservative Folkeparti bakker forslaget op, mens Enhedslisten vil kigge nærmere på det søndag. Det oplyser de to partier til TV 2.

Gakket eller sund fornuft?

Venstre er en del af den seneste brede politiske genåbningsaftale, som 23-reglen blandt andet er en del af.

Men selvom der ved den lejlighed altså ikke var flertal blandt partierne til at hæve grænsen for, hvornår privatfesten skal slutte, håber Sophie Løhde, at der snart kan komme det.

- Vi vil luge ud i alle de gakkede regler. Lad os nu vise danskerne noget tillid. Og nu er det jo ikke sådan, at coronavirus smitter mere efter klokken 22.

Men klokken 22 er folk fulde, og man bliver måske lidt mere kærlige og står lidt tættere. Du kalder det en gakket regel, virologer som Allan Randrup ville måske kalde det sund fornuft.

- Vi stod i nøjagtig samme problem sidste år, og der løste vi det. Vi står også i en meget bedre situation, end vi gjorde sidste år. Vi er i fuld gang med at rulle vacciner ud. Derfor skal vi jo ikke være mere restriktive, end vi var sidste år, siger Sophie Løhde.

Sidste år var der i forbindelse med genåbningen i foråret regler om, at private fester skulle slutte klokken 24, men 11. juni blev de regler ændret, så der ikke var noget sluttidspunkt.

Det skete blandt andet efter pres fra Venstre.

Organisation: Ikke en god ide at starte festen tidligere

En af de organisationer, der håber på, at reglerne bliver ændret, er Danske Forsamlingshuse.

Her har de ikke kunnet mærke i deres ordrebog, at Danmark er blevet åbnet yderligere op.

Derfor hilser formand Allan Sørensen forslaget fra Venstre velkommen.

- Hvis der skal holdes nogle private fester, og folk skal gå hjem klokken 23, bliver festerne ikke afholdt, siger han til TV 2.

Allan Sørensen afviser samtidig, at det kan komme på tale at starte festerne lidt tidligere.

Kunne festen ikke bare begynde klokken 16 i stedet for klokken 18?

- Nu skal man jo regne med, at det er ude i landområderne, at vi har forsamlingshusene. Og til festerne deltager også landmænd, der skal have deres dyr passet, og der kan man ikke bare sådan lige sige, at man lige rykker det her et par timer eller tre. Så det, synes jeg ikke lige, er en god ide.

Allan Sørensen er dog villig til at indføre en eller anden form for deadline for, hvornår festerne skal slutte.

- Normalt slutter de fleste fester klokken et eller klokken to. Hvis man satte en grænse der, ville det være fint med os.

Det har lørdag ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar til Venstres forslag fra Socialdemokratiet.