Politik

Støttepartier kræver svar fra Tesfaye: - Det er sindssygt alvorligt og mystisk

Familier til militærunddragere kan være i fare i Syrien, skriver Udlændingestyrelsen i egen rapport. Men styrelsen ignorerer selv advarslerne.

Alvorligt, mystisk og helt vildt.

Sådan lyder reaktionerne fra regeringens støttepartier, efter TV 2 torsdag har kunnet fortælle, at syriske familier til militærunddragere og desertører risikerer tortur i Syrien.

- Det understreger endnu en gang, hvor vild en situation vi er i, når man vil sende folk til så ustabil, kaotisk og usikker en situation i Syrien. Det er bekymrende med familier til militærunddragere, siger SF's udlændingeordfører, Carl Valentin.

TV 2 har gennemgået flere sager, hvor udlændingemyndighederne vurderer, at familiemedlemmerne ikke vil være i fare i Syrien. Men i Udlændingestyrelsens egen seneste rapport er der en lang række advarsler om, at de risikerer fængsling, tortur, husransagninger og at forsvinde.

- Hvem plukker i oplysningerne?

I en konkret afgørelse til en ung kvinde forholder Udlændingestyrelsen sig ikke til advarslerne i sin egen rapport fra 2020. I stedet henviser styrelsen til en ældre rapport fra 2019 og konkluderer, at styrelsen ikke siden 2017 har kunnet finde oplysninger om risici for familiemedlemmer til militærunddragere og desertører.

- Det er sindssygt alvorligt, og det er mystisk, at Udlændingestyrelsen ikke bruger sin egen rapport (fra 2020, red.). Det lugter af, at nogen har fået besked på at kigge i de gamle papirer og ikke bruge de nye, siger udlændinge- og retsordfører Rosa Lund fra Enhedslisten

Det er en hård anklage. Hvad bygger du det på?

- Det er måske lidt konspiratorisk, men vi kender jo udmærket regeringens udlændingepolitik. Det er meget nemt at mistænke, at det er politisk, når man ikke bruger alle de oplysninger, der er tilgængelige. Hvem er det så, der vælger, hvad der bliver plukket?, siger Rosa Lund.

Udlændingestyrelsen oplyser, at den bruger mange rapporter og kilder i vurderingerne, og at rapporten fra 2020 også indgår i materialet. Ifølge eksperter er det problematisk, at det ikke fremgår tydeligt af den konkrete afgørelse, at styrelsen har forholdt sig til de mange risici, og hvorfor den lægger vægt på nogle oplysninger frem for andre.

Partier kræver svar fra minister

SF, Enhedslisten og De Radikale Venstre vil kræve en forklaring fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. SF og de radikale har allerede kaldt ham i samråd om grundlaget for at inddrage syreres opholdstilladelser. Her vil støttepartierne også konfrontere ministeren med de nye oplysninger om risici for familiemedlemmer til militærunddragere.

- Man bliver efterladt med en tvivl om, hvorvidt sagerne er afgjort på et mangelfuldt grundlag, og derfor er det vigtigt at finde ud af, hvad der er op og ned, siger retsordfører Kristian Hegaard fra De Radikale Venstre.

Jeg stoler naturligvis på vores uafhængige udlændingemyndigheders vurdering, og jeg hverken skal eller vil blande mig i deres afgørelser

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister (S)

Bør du som politiker ikke have tillid til myndighederne og blande dig uden om forvaltningsafgørelser?

- Selvfølgelig skal vi have tillid til myndighederne, men når en af myndighedernes egne rapporter siger, at det kan være forbundet med fare for familiemedlemmer til militærunddragere at drage tilbage til Syrien, må jeg som politiker stille spørgsmål og efterprøve grundlaget, siger Kristian Hegaard.

- Det handler om, hvorvidt vi reelt tror på, at familiemedlemmerne er i fuldstændig sikkerhed, når de bliver sendt tilbage i favnen på Assad, eller om vi kan frygte det værste.

Minister stoler på myndighederne

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har afvist at stille op til interview om sagen. I en mail oplyser han, at myndighederne "giver folk en grundig og fair behandling".

- Jeg stoler naturligvis på vores uafhængige udlændingemyndigheders vurdering, og jeg hverken skal eller vil blande mig i deres afgørelser, lyder det fra Mattias Tesfaye.

I sommeren 2020 bad ministeren udlændingemyndighederne om at sætte skub i genvurderingen af omkring 500 syriske flygtninges opholdsgrundlag.

Ifølge myndighederne er situationen forbedret i Damaskus-området, og derfor får mange syrere i øjeblikket inddraget deres opholdsgrundlag.

De borgerlige partier bakker op om regeringens linje.