Politik

Mette Frederiksen taler på Bidens klimatopmøde – støttepartier frygter "kejserens nye klæder"

Der skal leveres langt mere på den danske klimaindsats, hvis regeringen vil markedsføre Danmark som grønt foregangsland ude i verden, lyder kritikken.

Når statsminister Mette Frederiksen (S) fredag skal tale ved den amerikanske præsident Joe Bidens virtuelle klimatopmøde, kommer regeringens støttepartier til at følge nøje med.

Som et af bare seks EU-lande deltager Danmark på topmødet, hvor store klimasyndere som Kina, Indien og Rusland foruden USA også er med. Og her skal Mette Frederiksen tale om betydningen af innovation for den grønne omstilling samt præsentere Danmarks planer om at etablere verdens første energiøer.

Men hos støttepartiet Radikale Venstre advarer klimaordfører Rasmus Helveg Petersen mod at gøre Danmark til et grønt dydsmønster.

- Danmark bliver brugt som foregangsland, men jeg tror ikke, folk er klar over, hvor meget vi egentlig mangler for at nå 70 procent-målsætningen herhjemme, siger han til TV 2.

Efterlyser ”et helt andet tempo”

Rasmus Helveg Petersen fremhæver, at Klimarådet i februar kritiserede tempoet i den grønne omstilling for at være alt for langsomt.

Regeringen har haft en temmelig lalleglad tilgang

Peder Hvelplund, klimaordfører for Enhedslisten

Der er indtil nu lavet politiske aftaler, der tilsammen kan klare omkring en tredjedel af den drivhusgas-reduktion på 70 procent, som et stort flertal i Folketinget har aftalt skal være på plads i 2030. Men Klimarådet kalder de nuværende klimatiltag for ”lavthængende frugter” og betegner det som ”kritisk”, at der ikke er anvist en vej til de sidste to tredjedeles reduktion.

- Hvis Mette Frederiksen vil gøre sig til med grønne resultater i udlandet, skal hun selvfølgelig også levere dem herhjemme. Vi mangler den svære del, så det er kejserens nye klæder, hvis ikke der kommer et helt andet tempo og ambitionsniveau i Danmark, siger Rasmus Helveg Petersen.

- En lalleglad tilgang fra regeringen

Hos Enhedslisten, et andet af regeringens støttepartier, kalder klimaordfører Peder Hvelplund det ”udmærket”, at Mette Frederiksen skal tale ved klimatopmødet. Men han mener, at regeringen oversælger den danske klimaindsats i udlandet.

Han opfordrer Mette Frederiksen til at fokusere kræfterne på Danmark.

- Regeringen har haft en temmelig lalleglad tilgang til Klimarådets kritik. Og det er dybt bekymrende, at der ikke er blevet leveret mere endnu, og at ambitionsniveauet ikke er større, siger Peder Hvelplund.

Beskylder regeringen for at være ”enøjet”

Når det kommer til vindmøller, har Danmark været et globalt foregangsland, og hos SF synes klimaordfører Signe Munk, det er fint, hvis den danske statsminister kan bruge dele af vores grønne omstilling til at inspirere andre lande.

Vi er et af fyrtårnene

Mette Frederiksen

Men ligesom Radikale Venstre og Enhedslisten mener SF også, at regeringen er meget fodslæbende i forhold til 70 procent-målsætningen.

Ifølge Signe Munk har regeringen et ”enøjet fokus” på, at nye teknologier skal sikre, at Danmark når i mål med 70 procent-målsætningen i 2030. Men det er for risikabelt og kan ikke stå alene, lyder det.

- Når Mette Frederiksen skal tale om grøn teknologi, håber jeg også, hun vil være ærlig og sige, det ikke er nok. Vi skal også ændre vores vaner ved at spise mindre kød, genbruge mere og hoppe op på cyklen i stedet for bilen. Men det tør regeringen ikke sige til danskerne, og det er et kæmpe problem, siger Signe Munk.

Men regeringens argument er jo, at afgifter på eksempelvis kød og benzin vil ramme helt almindelige danskere med lavere indkomster hårdt, og at det vil skade opbakningen til den grønne omstilling?

- Selvfølgelig kan det lade sig gøre. Forurenerne skal betale, og så kan man kompensere dem med lave indkomster gennem en grøn check, siger Signe Munk.

Mette Frederiksen: Danmark er et fyrtårn

Statsminister Mette Frederiksen siger torsdag til TV 2, at hun tror, Danmark er inviteret med på Joe Bidens klimatopmøde, ”fordi vi er et af de førende klimalande i verden”.

Hun forstår ikke de utilfredse støttepartier.

- Der er ikke så mange ude i verden, der synes, Danmark er fodslæbende. Resten af verden roser os og siger næsten det modsatte om Danmark, nemlig at vi er et af fyrtårnene, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Derfor synes jeg, det er lidt særegent, at kritikken herhjemme så engang i mellem fylder mere end det modsatte.

Mette Frederiksen siger, at der snart kommer forhandlinger om landbrugets bidrag til klimaindsatsen.