Politik

- Jeg er virkeligt bange for, at jeg bliver dræbt. Det er et stort ord, men jeg overdriver ikke

Aveen Issa kan vende tilbage til Syrien uden at være i fare, mener myndighederne. Selv er hun bange for at blive stillet til regnskab og straffet.

Hun er ikke selv i tvivl. Bliver hun sendt tilbage til Syrien, vil hun være i fare.

- Jeg kommer i fængsel, bliver tortureret og til sidst slået ihjel, siger hun.

Ordene er 20-årige Aveen Issas. For fem år siden flygtede hun fra Syrien, og ifølge Aveen Issa er både hendes far og hendes bror eftersøgt af det syriske regime. Derfor er hun bange for at blive stillet til regnskab for det, de har gjort.

- Man kan miste sit liv, hvis man er efterlyst af regimet, eller hvis en i ens familie er. Hvis en i familien er efterlyst, er hele familien ansvarlig for hans handlinger og bliver set som forrædere. Der er sådan et regnskab, siger hun.

Du har ikke været i Syrien i fem år. Hvordan kan du vide, at du vil være i fare?

- Jeg har selv boet der og oplevet, at hele familier bliver ansvarlig for en persons handlinger, og Assad er der stadigvæk, så hvorfor skulle det være anderledes nu. Vi snakker om en diktator, der har begået folkedrab. Man kan ikke stole på sådan en person, siger Aveen Issa.

Advarsler ignoreres i asylsag

Aveen Issa er en af de mange syriske flygtninge, der i øjeblikket får inddraget deres opholdsgrundlag, fordi de danske udlændingemyndigheder mener, at sikkerhedssituationen generelt er forbedret i Syrien.

De danske udlændingemyndigheder vurderer, at hun heller ikke vil være i fare, selvom hendes bror har unddraget sig militærtjeneste og er flygtet fra Syrien.

Syriske flygtninge mister ophold i Danmark

I øjeblikket får mange syriske flygtninge inddraget deres opholdsgrundlag.

Udlændingemyndighederne revurderer, om cirka 500 syrere fortsat har behov for beskyttelse i Danmark.

Nogle flygtninge har fået asyl på grund af den generelle sikkerhedssituation i Syrien, mens andre har fået asyl, fordi de er individuelt forfulgt. Det er den første gruppe, der får inddraget deres ophold, fordi myndighederne vurderer, at forholdene er forbedret i Damaskus-området.

Inden myndighederne inddrager opholdsgrundlaget vurderer de, om den pågældende kan have andre grunde til alligevel at skulle have beskyttelse, for eksempel hvis personen er individuelt forfulgt eller risikerer overgreb.

Myndighedernes vurdering af situationen i Syrien har mødt hård kritik, og Danmark er det eneste europæiske land, der vil sende flygtninge tilbage.

Men flere eksperter sår nu tvivl om den vurdering i hendes og flere andre syreres sager.

Som TV 2 fredag kan fortælle, viser Udlændingestyrelsens egen rapport fra 2020, at familiemedlemmer til militærnægtere eller desertører kan risikere at blive udsat for alvorlige konsekvenser som fængsling, tortur og husransagninger af militærpolitiet, hvis de vender tilbage til Syrien.

Udlændingestyrelsen har ikke forholdt sig til advarslerne i den rapport i afgørelsen til Aveen Issa, men i stedet henvist til en ældre rapport fra 2019.

FN’s flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og det europæiske asylkontor, EASO, advarer også om, at familiemedlemmer til militærunddragere kan komme i fare i Syrien. Ifølge UNHCR har der været sager om, at familiemedlemmer er blevet truet og misbrugt, og ifølge EASO er der rapporteringer om familiemedlemmer, der oplever "gengældelse i form af intimidering og fængsling" fra det syriske regime.

Pak det vigtigste, og mød mig på busstationen

Aveen Issa er kurder og har haft asyl i Danmark siden 2016.

Hende og familiens flugt begyndte en efterårsdag i 2015, da soldater rykkede ind i deres hus i hovedstaden Damaskus. De ledte efter hendes far, som var efterlyst, fortæller Aveen Issa.

- Vi ved ikke hvorfor. De kom bare og sparkede døren ind og gjorde alt muligt forfærdeligt. Min far var ikke hjemme. Efter de gik, ringede min mor til ham, og så sagde han, at vi skulle tage de vigtigste ting og møde ham på busstationen. Det var den værste dag, siger hun.

Hvis der er fuldstændig fred, og Assad ikke er der, vil vi meget gerne komme tilbage og genopbygge vores land

Aveen Issa

De flygtede først med bus fra Damaskus til byen Afrin i Syrien. Hendes far og storesøster flygtede hurtigt videre mod Danmark, og få måneder senere tog Aveen Issa af sted med sin mor og lillesøster.

Allerede i 2014 var hendes bror flygtet, fordi han var blevet indkaldt til militæret og tilbageholdt ved såkaldte checkpoint, hvor faren måtte betale bestikkelse for at lade sin søn slippe, fortæller Aveen Issa.

Aveen Issa, hendes mor og lillesøster betalte menneskesmuglere og ankom til Tyrkiet efter mange dage i bus og til fods. Derfra tog de videre med gummibåd over Middelhavet til Grækenland.

- Det var virkeligt forfærdeligt. Jeg var så bange for, at jeg mistede min mor eller søster. Jeg satte mit liv på spil for at komme til et sikkert sted og leve et stabilt liv, siger hun.

- Jeg ville blive til noget her i Danmark

I februar 2016 nåede de Danmark og blev genforenet med resten af familien.

- Jeg var virkeligt glad. Jeg ville starte en ny begyndelse, og jeg besluttede mig for, at jeg ville være en del af samfundet. Jeg ville gerne gøre noget for det land, der åbnede sine arme for os, siger Aveen Issa.

Efter nogle måneder fik Aveen Issa asyl på grund af de generelt farlige forhold i Syrien, og familien flyttede sammen til Rebild i Nordjylland.

Kort efter døde hendes far pludseligt af et hjertestop.

- Det er det værste, man kan opleve, at miste en af sine forældre. Men jeg sagde til mig selv, at jeg skulle være stærk og have et mål om at opnå noget. Jeg sagde, at jeg ville blive til noget her i Danmark, siger hun.

Aveen Issa lærte dansk, afsluttede folkeskolen og begyndte på HF.

Hun sparede op til kørekort, men lige inden hun skulle begynde på det, fik hun det brev, der vendte op og ned på alt.

- Jeg føler bare, at jeg ikke har gjort noget forkert

Brevet var fra Udlændingestyrelsen og tikkede ind i Aveen Issas e-boks i oktober sidste år, mens hun var i skole. Hendes søster ringede til hende og spurgte, hvornår hun kom hjem. Da hun trådte ind ad døren derhjemme, kunne hun se, at hendes søster havde grædt.

- Hun kiggede på mig og sagde, at vi havde fået afslag, og at de ikke ville forlænge vores opholdstilladelse. Jeg var virkeligt chokeret, siger Aveen Issa.

Hun havde været til samtale hos Udlændingestyrelsen tidligere på året, men hun havde ikke troet, at de ville ende med at inddrage hendes opholdstilladelse.

- De vidste godt, at jeg har gjort noget her i Danmark. Jeg er kommet i gang med min uddannelse og prøver virkeligt at integrere mig i det danske samfund. Jeg har venner her i Danmark...

- Jeg har ikke nogen ord til at forklare, hvordan jeg føler, siger hun.

Hun prøver alligevel.

- Jeg ved godt, at de vil sende kriminelle mennesker ud, men jeg har ikke lavet kriminalitet her i Danmark. Det er svært at komme til et land, hvor sproget er fremmed, og man ikke kender nogen, men jeg har prøvet alt, hvad jeg kan for at blive en del af samfundet. Jeg føler bare, at jeg ikke har gjort noget forkert, siger hun.

- Før jeg fik brevet, følte jeg, at jeg havde et stabilt liv, og at jeg havde det virkeligt godt her, siger hun.

Nu har Aveen Issa svært ved at koncentrere sig i skolen og falde i søvn om aftenen.

- Jeg tænker så meget på det. Jeg ved ikke, hvordan min fremtid kommer til at blive, eller hvad der kommer til at ske, siger hun.

- Jeg er bange for, at jeg bliver dræbt

Aveen Issa, hendes mor og lillesøster har alle tre fået inddraget deres opholdstilladelse i Udlændingestyrelsen. De venter nu på, at flygtningenævnet skal tage stilling til deres klagesag.

Ifølge Aveen Issa har hendes storebror politisk asyl, fordi han er individuelt forfulgt i Syrien, og derfor har han ikke fået inddraget sin opholdstilladelse.

Aveen Issa ved ikke, hvad hun har tænkt sig at gøre, hvis Flygtningenævnet giver hende det endelige udvisningsstempel.

- Det er for farligt i Syrien, siger hun.

Aveen Issa kan vende tilbage til Syrien uden at være i fare, mener myndighederne. Selv er hun bange for at blive stillet til regnskab og straffet.

Udlændingestyrelsen har indhentet meget viden om situationen i Syrien og vurderer, at du ikke vil være i fare. Hvorfor mener du, at de tager fejl?

- Det er forkert. Hvis der er fuldstændig fred, og Assad ikke er der, vil vi meget gerne komme tilbage og genopbygge vores land. Men to i min familie er efterlyst af regimet, og det betyder, at det er farligt for mig og hele min familie, hvis de to personer ikke er der, siger Aveen Issa.

- Jeg er virkeligt bange for, at jeg bliver dræbt. Det er et stort ord at sige, men det er ikke noget, jeg overdriver.