Coronavirus

Politisk flertal vil afskaffe omstridt krav om booking

Restauranter, cafeer og barer har fra onsdag lov at byde gæster ind for at spise og drikke, men kun hvis de har booket bord 30 minutter før.

Et politisk flertal vil afskaffe kravet om, at man skal booke et bord på restauranter og værtshuse minimum 30 minutter før, man ønsker at slå sig ned.

Reglen har de seneste dage vakt kritik fra flere kanter, og derfor er både Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige altså nu klar til helt at droppe det.

- Vores opfordring er ganske klar: Få nu den regel fjernet, for den giver ikke nogen mening, siger erhvervsordfører Torsten Schack (V).

Få nu den regel fjernet, for den giver ikke nogen mening

Torsten Schack (V), erhvervsordfører

Kravet betyder, at blandt andre fastfoodrestauranterne McDonald's, Burger King og Sunset Boulevard ikke har i sinde at åbne for indendørs servering, selvom de ellers lovligt kan gøre det fra onsdag 21. april. Det er simpelthen for besværligt, lyder argumentet.

Frygter tomme borde

Kravet om tidsbestilling blev besluttet af alle de politiske partier med undtagelse af Nye Borgerlige, da de ud på natten 15. april nåede til enighed om en aftale om yderligere genåbning.

I aftaleteksten fremgår det, at genåbningen af indendørs servering sker med krav om både coronapas og forudgående bordbestilling.

Men hvad der præcis ligger i den formulering, har der siden været stor debat om.

Den konkrete grænse på de 30 minutter er nemlig fastsat af Erhvervsministeriet og ikke de politiske partier.

- Det er ikke sådan, vi tolkede aftalen, lyder det for eksempel fra den konservative erhvervsordfører Mona Juul, som frygter, at reglen kan føre til tomme borde rundt på landets restauranter.

Vil gå i dialog om regel

Hos regeringens støtteparti Radikale Venstre er man også overbeviste om, at der kan laves en smartere løsning end den om de 30 minutter.

Men selvom det politiske flertal nu reelt set gør det muligt at tvinge en ny regel igennem, vil de radikale i stedet forsøge at gå dialogens vej. Det fortæller partiets erhvervsordfører, Katrine Robsøe, til TV 2:

- Nu har jeg tænkt mig at tage dialogen først og forsøge at finde nogle løsninger, der både gør det lettere at drive sin forretning, samtidig med at vi sikrer, at vi har kontrol med corona, siger hun.

Erhvervsordføreren understreger, at Radikale Venstre fortsat står ved den oprindelige genåbningsaftale, og at bordbestilling i en eller anden form vil være nødvendigt, så folk ikke stimler sig sammen foran spisestederne.

Skal holde samfundsaktiviteten nede

Bordbestillingen skal ifølge Erhvervsministeriet være med til at holde "samfundsaktiviteten nede" og er indført for at "lave en mere kontrolleret og styret genåbning".

- Jeg forstår godt, at det kan være bøvlet og irriterende, men det er forudsætningen for, at vi kan åbne så meget af samfundet og dansk erhvervsliv, som vi gør nu, lød det i et skriftligt svar fra erhvervsminister Simon Kollerup til Ritzau søndag.

TV 2 har siden mandag morgen forgæves forsøgt at få et interview med erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Til DR siger ministeren, at han er villig til at "snakke om det", hvis man kan nå samme effekt på en anden måde end reglen om de 30 minutter. Han kommer dog ikke nærmere ind på, hvilke anden måde det for eksempel kunne være.