Politik

Otte kilder tager nu i fælles udtalelse skarpt afstand fra Syrien-rapport

Citater er taget ud af sammenhæng, og den samlede rapport giver ikke et retvisende billede af den aktuelle situation, lyder kritikken.

De seneste dage har Danmarks europæiske enegang fyldt i spalterne hos flere udenlandske aviser.

Regeringen har nemlig på baggrund af en række rapporter om situationen i Syrien, herunder to danske, besluttet at revurdere omkring 500 herboende syriske flygtninges behov for beskyttelse.

Vi fordømmer på det kraftigste den danske regerings beslutning

Otte kilder fra rapport om Syrien

Men i en skriftlig udtalelse, som TV 2 er i besiddelse af, går 8 ud af de i alt 12 navngivne kilder i rapporterne nu i rette med Udlændingestyrelsen. De tager direkte afstand fra rapporternes indhold, som de kalder både mangelfuldt og misvisende.

- Vi fordømmer på det kraftigste den danske regerings beslutning, lyder nogle af de indledende ord i den samlede udtalelse.

Disse otte tager afstand

Disse otte medvirker i Udlændingestyrelsens rapporter og tager alle afstand fra udgivelserne:

  • Ammar Hamou, Syria Direct
  • Bente Scheller, Heinrich Boell Foundation
  • COAR Global
  • Jusoor for Studies Centre
  • Jennifer Cafarella 
  • Omran Center for Strategic Studies
  • Sara Kayyali, Human Rights Watch
  • Suhail al-Ghazi, Tahrir Institute for Middle East Policy

TV 2 har talt med to af underskriverne. 

Citater taget ud af sammenhæng

TV 2 talte mandag med to af medunderskriverne; Sara Kayyali, Syrien-researcher i menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, og Bente Scheller, leder af Heinrich Böll Foundation i Mellemøsten.

De mener begge, at deres udtalelser er taget ud af sammenhæng.

Sidstnævnte fortæller, hvordan hendes ene pointe om, at situationen i Syrien så småt begynder at forbedre sig, er at finde på nogle af rapportens absolut første sider, mens hvert et argument mod at vende tilbage til landet er placeret bagerst.

Også Sara Kayyali undrer sig. Hun fortæller til TV 2, at hun gjorde det klart, at Syrien ikke er sikkert at vende tilbage til for de personer, der lige nu opholder sig i Danmark:

- Der er en alvorlig risiko for forfølgelse, og for at de kan forsvinde, blive tilbageholdt eller tortureret.

Derfor er den danske politik direkte uforenelig med den aktuelle situation i Syrien, lyder den samlede kritik fra de otte underskrivere:

- Ingen syrere kan i øjeblikket med rimelighed antages at være sikre nok til at fjerne deres beskyttede status for at tvinge dem tilbage til Damaskus eller til andre steder i Syrien.

Hasteforespørgsel og samråd

Udtalelsen fra de otte kilder skærper nu kritikken fra regeringens tre støttepartier.

Rosa Lund, udlændingeordfører i Enhedslisten, har kaldt udlændingeminister Mathias Tesfaye i hasteforespørgsel. Ifølge hende tyder meget på, at Danmark er gal på den.

Udlændingeordføreren i SF, Carl Valentin, stemmer i. Og han er ikke tilfreds med, at udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye alene har kommenteret sagen med et skriftligt citat sendt til TV 2.

Her siger ministeren, at han ikke vil blande sig i Udlændingestyrelsens faglige vurderinger, og at han har tiltro til deres arbejde og den konkrete vurdering af sikkerhedssituationen i Syrien.

- Det kan godt være, at han generelt har tillid til myndighederne, det er jo fornuftigt. Men når der kommer noget frem som det her, som har konsekvenser for menneskers liv og betyder, at folk bliver sendt tilbage til Syrien, så bliver han altså til at forholde sig til det, siger Carl Valentin, som nu har indkaldt ministeren i samråd.

Det samme har den radikale udlændingeordfører, Kristian Hegaard. Han mener, at udtalelsen fra de otte eksperter sår tvivl om regeringens beslutning om at hastebehandle syrernes sager om ophold i Danmark.

TV 2 har været i kontakt med Udlændingestyrelsen, som fortæller, at alle kilder har fået deres citater forelagt og har haft mulighed for at redigere dem før udgivelse.

Artiklen er blevet til i et samarbejde med hollandske Lighthouse Reports.