Jurister kritiserer nye statsborgerskabsregler: - Jeg er imponeret over politikernes fantasi
En ny politiske aftale vil gøre det umuligt for fængselsdømte at få dansk statsborgerskab.
Drømmen om at blive dansk statsborger bristede tirsdag for dem, der på et tidspunkt i deres liv har været på kant med loven.
Om det er en hårdkogt kriminel, der med en stribe domme og ture ind og ud af fængslet, eller om det er en person, der i sine teenageår kom i karambolage og fik en betinget fængselsdom, betyder intet.
For fremover vil det være umuligt at blive dansk statsborger, hvis man på et tidspunkt i sit liv har fået en fængselsdom – uanset, om det er betinget eller ubetinget fængsel.
Det står klart, efter at et politisk flertal bestående af regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er blevet enige om en ny aftale, der skal stramme reglerne for statsborgerskab yderligere.
Men det er urimeligt, mener professor i jura ved Københavns Universitet Eva Smith.
- Jeg synes, at det er voldsomt at sige, at hvis du har en fængselsstraf, kan du ikke få statsborgerskab. Du kan være ung og fuld og gøre noget, du fortryder inderligt, og så leve et pletfrit liv efterfølgende, siger hun.
Rammer nogle meget hårdt
Ifølge formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, rammer de nye regler muligvis skævt, når en betinget dom skal kunne koste statsborgerskabet.
Det siger han til Ritzau.
- Jeg synes, at det er en situation, som rammer nogle mennesker meget hårdt og for nogle meget begrænsede forseelser. Det kommer til at række meget langt ud i fremtiden. Det kan i mine øjne sagtens være disproportionalt, siger han.
Også Radikale Venstre er stærkt kritiske overfor stramningerne i den nye aftale om indfødsret. Det siger partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg.
- Vi kan ikke forstå, at unge mennesker, der er født her, skal have så svært ved at få statsborgerskab, når de bliver 18 år, selvom de ikke har været i fængsel, og selvom de har bestået folkeskolen, siger han til Ritzau.
Samme melding kommer fra Enhedslistens indfødsretsordfører, Peder Hvelplund, der kalder det en "fuldstændigt vanvittig aftale".
Imponeret over politikernes fantasi
Det er allerede enormt svært at få statsborgerskab, og Eva Smith er nærmest overrasket over, at det nu lykkes at stramme skruen mere.
- Jeg er imponeret over politikernes fantasi. Vi har nok de højeste krav i Europa af alle lande. Jeg synes, at det med betingede domme er overraskende.
Hun efterlyser mere balance i den nye aftale om indfødsret og peger særligt på delen om betingede domme som et område, der ikke giver mening i hendes optik.
- Du kan tage uddannelse, betale skat og have familie i Danmark, men have slået en på et værtshus, da du var 17. Du skal ikke straffes for noget, du har gjort, da du var ung, lyder det fra Eva Smith.
Mens regeringens støttepartier kritiserer aftalen for at være for hård, mener Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige omvendt, at aftalen er for svag.
Til Ritzau lyder det fra partierne, at aftalen ikke gør nok for at løse udfordringer ved indvandring. Dansk Folkeparti kræver eksempelvis, at flere af de, der får dansk statsborgerskab, skal komme fra lande, der har en vestlig kultur.