Politik

Regeringen vil ikke vise direkte tv-billeder fra Støjbergs rigsretssag

Inger Støjberg foreslår, at rigsretssagen mod hende vises direkte på tv, men et flertal er imod.

Regeringen er imod, at danskerne får mulighed for at følge rigsretssagen mod løsgænger Inger Støjberg direkte på tv.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) i Folketinget mandag.

Her skulle et lovforslag fra Inger Støjberg selv, om at lade medierne transmittere sagens afhøringer, førstebehandles.

Men det forslag bakker regeringen ikke op om.

Der er ikke noget, danskerne ikke må se, understreger justitsministeren, men forslaget giver alligevel anledning til alvorlige og principielle betænkeligheder, lyder det.

Af hensyn til vidnerne

Ifølge Nick Hækkerup er det især af hensyn til vidnerne i sagen, at regeringen ikke vil støtte Støjbergs forslag om livedækning.

Forslaget bryder nemlig med det grundlæggende princip om, at vidner ikke må overvære forklaring fra andre vidner, før den pågældende selv har afgivet forklaring, mener justitsministeren.

Desuden risikerer vidnerne at blive udsat for en "voldsom offentlig eksponering, som den pågældende ikke selv har lagt op til".

Også Støjbergs tidligere parti, Venstre, er imod forslaget af hensyn til vidnerne, ligesom Dommerforeningen også er det.

Det er dog muligt for alle at møde op i rigsrettens lokaler og følge sagen, ligesom den også vil kunne følges skriftligt i medierne, der har adgang for at skrive referater.

- Jeg har ikke noget at skjule

Inger Støjberg har siden marts givet udtryk for, at hun ønsker fuld åbenhed i sin egen rigsretssag.

Det skal blandt andet ske gennem hendes to lovforslag om at give medierne lov at transmittere sagen direkte samt at lade det fremgå offentligt, hvad de enkelte rigsretsdommere – der typisk er politikere – har stemt.

Inger Støjberg mener nemlig, at alle danskere skal have fuld adgang til at vide, hvad der foregår i sådan en rigsretssag.

- Hvad er det, danskerne ikke må se? Jeg kan sige det helt klart, og jeg er trods alt den anklagede i sagen: "Jeg har ikke noget at skjule", siger Inger Støjberg.

Forslagene mødte dog modstand med det samme. Blandt andet fra Radikale Venstre, som frygter, at en livedækning vil ende med at give sagen "karakter af et underholdningsprogram".

Desuden mener også Radikale Venstre, at det kan påvirke sagens vidner negativt, hvis offentligheden kan følge med i afhøringerne direkte.

En ulovlig instruks

Et bredt flertal i Folketinget stemte i februar for, at Inger Støjberg skal for en rigsret i sagen om adskillelse af asylpar, der begyndte, da hun var udlændinge- og integrationsminister i den daværende V-regering.

Det viste sig nemlig at være en ulovlig instruks, den daværende Venstre-minister gav tilbage i 2016, da hun udsendte en pressemeddelelse om, at alle par på landets asylcentre skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år.

Det konkluderede Folketingets Ombudsmand kort derefter.

Rigsretssagen begynder 2. september og fortsætter indtil 30. november. Det forventes, at sagen kommer til at bestå af 38 retsmøder.