Coronavirus

Politikere undrer sig – hvor kommer udskældt barregel fra?

SF beskylder partier for at løbe fra aftalen.

Hvis du på onsdag vil på en bar, skal du reservere et bord, 30 minutter før du kan sætte dig til rette med en kold fadøl.

Men hvor kom kravet om 30 minutter pludselig fra?

I aftaleteksten om den seneste genåbning, som TV 2 er i besiddelse af, bliver det på intet tidspunkt nævnt, at man skal reservere et bord på en restaurant, café eller bar, 30 minutter før man skal bruge det.

Til gengæld står der klart, at der skal ske en reservation: ”Indendørsservering med krav om coronapas og forudgående bordbestilling”.

Altså er 30-minutters-kravet kommet til i arbejdet med at omsætte aftalen til praksis.

- Det giver ingen mening

Det møder kritik fra Radikale Venstres erhvervsordfører, Katrine Robsøe:

- De 30 minutter har vi altså ikke været med til at indgå en aftale om. Den regel giver ingen mening, siger hun til TV 2.

Også de konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, undrer sig:

- Det er ikke sådan, vi tolkede aftalen. Vi kan selvfølgelig have tolket den forkert, sagde hun søndag til Ritzau.

Samme dag beskyldte SF partierne for at løbe fra en aftale.

- Jeg synes faktisk, at det er en smule anstrengende, at der er partier, der løber fra aftalen, så snart vi er kommet ud af forhandlingsrummet, sagde partiets sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, søndag til TV 2.

Vil have svar fra ministeriet

Katrine Robsøe har nu bedt Erhvervsministeriet om et svar på, hvorfor de har indført reglen om de 30 minutters reservationstid, når den ikke er en del af aftalepapiret.

Men er man ikke nødt til at trække en streg i sandet et eller andet sted?

- Vi går ind for regler, og vi går ind for bordreservation. Men vi er også nødt til at stole på restauranterne. Folk skal kunne bruge deres reservation, så snart de har lavet den, lyder det fra Robsøe.

Katrine Robsøe vil nu sammen med flere af de andre ordførere på området forsøge at få reglen ændret, inden den træder i kraft på onsdag 21. april.

Regel løber foreløbig til 6. maj

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skrev søndag i en kommentar til Ritzau, at kravet i udgangspunktet vil løbe til 6. maj. Og at restriktioner er afgørende for en kontrolleret genåbning.

Bordbestillingen skal være med til at holde "samfundsaktiviteten nede" og er indført for at "lave en mere kontrolleret og styret genåbning".

- Jeg forstår godt, at det kan være bøvlet og irriterende, men det er forudsætningen for, at vi kan åbne så meget af samfundet og dansk erhvervsliv, som vi gør nu, skrev ministeren.