Politik

Morten Messerschmidt står til at blive tiltalt for dokumentfalsk

Messerschmidt afviser at stille op til et interview, men fastholder i en video på Facebook sin uskyld.

DF's næstformand Morten Messerschmidt står til at blive tiltalt for dokumentfalsk.

Det kommer oven i tiltalen om uberettiget brug af EU-midler, som sidste uge kom til offentlighedens kendskab.

Tiltalen fremgår af en intern notits udarbejdet af Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet Bagmandspolitiet, som TV 2 er i besiddelse af.

Messerschmidt afviser anklager

TV 2 har forsøgt at få et interview med hovedperson Morten Messerschmidt, men han ønsker ikke at udtale sig.

Han henviser i stedet til en video delt på Facebook, hvor han selv bekræfter tiltalen, men samtidig afviser alle anklager.

- Jeg er en lille smule forbløffet over, at politiet altså også her er kommet frem til en noget anden konklusion, end jeg havde regnet med. Men det kommer vi til at tilbagevise, siger Morten Messerschmidt i videoen.

Immunitet skal ophæves

Sagen om svindel med EU-midler rækker tilbage til 2016, hvor den daværende EU-parlamentariker blev meldt til politiet for mulig svig med offentlige midler i Meld og Feld.

Hvad er Meld, og hvad er Feld?

Meld blev grundlagt i 2012, delvist finansieret af EU, og er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk europæisk alliance.

Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti – herunder Dansk Folkeparti.

Feld blev grundlagt i 2012 umiddelbart efter Meld og blev lukket ved udgangen af 2015.

Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske politiske debat.

I 2019 afsluttede EU’s antisvindelenhed, Olaf, undersøgelsen af forløbet og afleverede sin indstilling til Bagmandspolitiet (SØIK), som siden har efterforsket sagen.

Folketinget skal nu formelt give samtykke til, at der rejses tiltale mod Messerschmidt. Det skyldes, at folketingspolitikere er beskyttet af immunitet.

I praksis giver Folketinget altid samtykke til tiltale.