Coronavirus

Stor tilfredshed med ny genåbningsplan hos aftalepartierne

Kun Enhedslisten mener, at man er gået lige til kanten af, hvad sundhedsmyndighederne anbefaler.

I nat faldt en aftale om yderligere genåbning på plads.

Aftalen, som er indgået mellem regeringen og Folketingets andre partier - undtagen Nye Borgerlige - betyder blandt andet, at der allerede fra på onsdag, 21. april, åbnes op for indendørs servering på caféer og restauranter og for tilskuere på stadion til kampe i Superligaen. Ifølge den tidligere aftale skulle det først være sket 6. maj.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan fremrykningen ske, fordi Danmark i øjeblikket står i en gunstig situation, når det gælder coronaepidemien.

- Vi laver en større genåbning end planlagt, fordi der er rum til det, og smitten er under kontrol med lave indlæggelsestal, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Tilfredshed blandt aftalepartier

Venstre gik ind til forhandlingerne med fem krav. Blandt andet at få hævet forsamlingsloftet. Video: Sofie Sparre

Venstre havde allerede inden torsdagens forhandlinger talt for en større genåbning.

- De meget alvorlige ting, vi er blevet stillet i udsigt, er heldigvis ikke blevet til noget. Vi fik at vide, at der ville være 870 indlagte i midten af april. Der er 191 indlagte i dag. Det betyder også, at vi må tage bestik af det og åbne mere. Det har vi gjort, siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

Også de Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, mener, at forhandlingerne har bragt os et skridt i den rigtige retning.

SF gik ind til forhandlingerne med målet om at give børnene mulighed for at komme mere tilbage i skole og i gang med deres fritidsaktiviteter. Video: Sofie Sparre

Genåbningsaftalen tilgodeser også børn og unge i 5.-8. klassetrin, som i dag må komme i skole hver anden uge, men nu får mulighed for at mødes udenfor i de uger, hvor de ikke skal møde op på skolen. Desuden må afgangseleverne i grundskoler og på voksenuddannelser fremover have 80 procent fremmøde, mens erhvervsuddannelser må genåbne i fuldt omfang.

Og det glæder SF's leder, Pia Olsen Dyhr, som på Twitter kalder det for 'gode nyheder'.

Dansk Folkeparti gik målrettet efter at få de ældre i gang igen. Og det føler de, at de kom i mål med. Video: Sofie Sparre

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hæfter sig især ved, at forsamlingsforbuddet udfases i fire faser, og at seniorerne over 70 år igen kan vende tilbage til indendørsidrætten.

Sofie Carsten Nielsen hæftede sig først og fremmest ved, at det er en god aftale for børnene. Video: Sofie Sparre

Det Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, siger, at hun først og fremmest hæfter sig ved, at det er en god aftale for børnene og de unge.

- Og så glæder jeg mig over, at forsamlingsloftet nu bliver hævet, så vi kan planlægge nogle af de familiefester, som jeg tror rigtig mange af os ser frem til.

Liberal Alliances Alex Vanopslagh havde inden forhandlingerne drømt om, at man kunne have ophævet forsamlingsforbuddet lidt tidligere.

- Men når man tænker på, at hele venstrefløjen også er med i aftalen, synes jeg faktisk, at det er noget, vi kan være bekendt.

Liberal Alliances Alex Vanopslagh havde gerne set, at forsamlingsforbuddet blev hævet lidt tidligere. Video: Sofie Sparre

Enhedslisten: Vi balancerer på kanten

Omvendt mener Enhedslisten, at aftalepartierne er "gået til kanten af myndighedernes anbefalinger".

- Heldigvis har vi det redskab, at vi mødes igen om to uger, så vi kan følge med i, hvordan smitten udvikler sig, siger politisk ordfører Mai Villadsen.

- Vi vil stadig være partiet med håndspritten, der siger stop, stop, hvis det igen stikker af.

Dette åbner hurtigere end ventet

  • Caféer og restauranter får lov til at åbne for indendørs servering. Dog med krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas. Samtidig fjernes kravet om coronapas ved udendørs servering. Sidste udskænkning er klokken 22.00.
  • Tilskuere får lov til at vende tilbage til stadioner i Superligaen, Kvindeligaen, i 1.- og 2. division samt ved A-landskampe for herrer og kvinder med klart adskilte sektioner med maksimalt 500 tilskuere i hver og med krav om coronapas.
  • Daghøjskoler, inklusiv seniorhøjskoler, kan åbne med testkrav svarende til testmodellen på uddannelsesområdet.
  • 5.-8.-klasses elever får mulighed for udendørs fremmøde i de uger, hvor der ikke er adgang til indendørs undervisning.
  • Afgangseleverne i grundskoler og på voksenuddannelser må have 80 procent fremmøde, mens erhvervsuddannelser må genåbne i fuldt omfang.
  • Studerende på landets videregående uddannelser må nøjes med 30 procent fremmøde.
  • Forsamlingsloftet hæves, så det fra 21. april er muligt at samles ti personer indendørs og 50 personer udendørs. Fra 6. maj hæves loftet til 25 indendørs og 75 udendørs, fra 21. maj til 50 indendørs og 100 udendørs og fra 11. juni til 100 indendørs, mens loftet for udendørs forsamlinger afskaffes.
  • Anbefalingerne om, at indendørs gudstjenester og kirkelige handlinger højst må vare 30 minutter og skal gennemføres uden fællessang, lempes.
  • Der åbnes for mere indendørs idræt for unge og ældre.
  • Ifølge aftalen vil det også fra 21. april være muligt for de store indkøbscentre og stormagasiner at genåbne for almindelig handel.

Kilde: Justitsministeriet.