Politik

Ministre afviser kendskab til planer om udsmugling af Syrien-børn

Jeppe Kofod og Trine Bramsen siger, at de ikke var vidende om IS-planer om at bortføre børn fra fangelejre.

Hverken udenrigsminister Jeppe Kofod (S) eller forsvarsminister Trine Bramsen (S) kendte til Islamisk Stats angivelige planer om at bortføre børn fra fangelejre i Syrien, inden det blev beskrevet af Ekstra Bladet i sidste måned.

Det oplyser begge fredag ved et samråd i Folketingets Udenrigsudvalg, som Enhedslisten har indkaldt til.

- Jeg har hverken set, modtaget eller på anden måde været bekendt med, inden Ekstra Bladets artikel, at Islamisk Stat, som påstået i artiklen, skulle have udset sig 350 udenlandske børn i lejrene til udsmugling, optræning i terror, eller at IS skulle have udsmuglet 30 børn fra lejrene i Syrien med henblik på at optræne dem til terror i deres hjemlande.

- Jeg kan også sige klart, at jeg har ikke modtaget oplysninger om, at IS har udsmuglet eller har forsøgt at udsmugle danske børn fra lejrene, siger Jeppe Kofod.

Samme vurdering kommer fra Trine Bramsen.

- Jeg vil lige som udenrigsministeren slå fast, at jeg hverken har set, modtaget eller på anden måde været bekendt med de oplysninger om børnene i Syrien, før de kunne læses i Ekstra Bladet 13. marts 2021, siger hun.

Minimal tillid til Kofod

Retsordfører Rosa Lund (EL) har udtalt ved flere lejligheder, at hendes partis tillid til udenrigsministeren kan ligge på et meget lille sted.

Også De Radikale har været meget kritiske over for Jeppe Kofods ageren i sagen.

Før ministrenes svar har Rosa Lund angivet kernen til indkaldelsen til samrådet.

- Kendte eller kendte ministrene ikke til de her oplysninger? Det er meget afgørende for hele håndteringen af denne sag, om både udenrigsministeren og forsvarsministeren kendte de her oplysninger og ikke lagde dem frem for Folketinget.

- Hvis det er tilfældet, vil jeg gerne vide, hvorfor ministrene ikke syntes, det var en relevant oplysning at have for Folketinget. Hvis ministrene ikke har vidst det, så står vi med et helt nyt problem, siger hun med henvisning til, at det er relevante oplysninger at give til både ministrene og Folketinget.

Embedsfolk informerede tilsyneladende ikke ministrene

Ekstra Bladet afslørede midt i marts, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i september sidste år havde advaret regeringen om, at IS havde udsmuglet 30 børn fra lejrene i Syrien med henblik på at rekruttere dem til at begå terrorhandlinger i deres hjemlande.

Jeppe Kofods og Trine Bramsens oplysning om, at de intet kendte til IS-planerne, vækker undren hos flere af deltagerne i samrådet fredag.

For hvorfor fik ministrene ikke de pågældende oplysninger, når oplysningerne var forbi fire ministerier?

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, siger:

- Hvor strandede den information så henne? Og så vil jeg spørge ministrene om, hvorvidt det burde være en information, ministrene havde haft?

- Og hvad gjorde ministrene, straks de blev gjort bekendt med informationerne i Ekstra Bladet?, spørger han.

Jeppe Kofod svarer således:

- Når det gælder fortrolighed og efterretninger, kan vi ikke drøfte det i et åbent samråd, så hører det andre fora til.

Kristian Hegaard prøver lykken og stiller de samme spørgsmål én gang til.

Trine Bramsen minder ham om, at de sidder ved et åbent samråd, og det er ikke tilladt at dele fortrolige oplysninger.

- Det er sådan set ikke mig, der bestemmer det.

- Det står i vores lovgivning, og der er en temmelig hård strafferamme, hvis man forbryder sig imod de principper, siger hun.