Politik

Kofods ministertaburet har stabiliseret sig, vurderer analytiker

Dagens samråd kunne have været afgørende for Jeppe Kofods ministerfremtid, men endte med en foreløbig fredning.

Tilliden til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lå på et meget lille sted, lød det fra Enhedslisten, før de fredag eftermiddag satte ham og forsvarsministeren i stævne.

Mistænkt for at skjule risikoen om kidnapning af danske statsborgere fra lejre i Syrien måtte de to under et halvanden time langt samråd forklare sig.

Bliver han grebet i at sige noget forkert, så har Enhedslisten endnu et horn i siden på ham

Hans Redder, politisk analytiker på TV 2

Kendte de til den konkrete risiko beskrevet i Ekstra Bladet eller ej, lød det store spørgsmål. Og for første gang, siden sagen begyndte at rulle, kom der et klart svar fra de to ministre:

- Det var nyt for mig, lød det fra Kofod.

- Jeg har hverken set eller været bekendt med de oplysninger, stemte Bramsen i.

Børn og mødre i de to fangelejre i Syrien

  • Udenrigsministeriet har kendskab til, at der i de to nordsyriske fangelejre al-Hol og al-Roj er 19 børn af eller knyttet til danske eller tidligere danske statsborgere. De er der sammen med deres seks mødre, som alle har givet udtryk for, at de ønsker at komme til Danmark.
  • Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni af dem er født i Danmark, og de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge Udenrigsministeriet er den danske indfødsret for de ti børn født i konfliktzonen "ikke fastslået".
  • Ni af børnene opholder sig i den hårdeste af lejrene, al-Hol. 
  • Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.
  • De tre mødre, som er danske statsborgere, er afskåret fra bistand fra Udenrigstjenesten.

Kilder: Berlingske og Udenrigsministeriet.

- Jeg kan også sige klart, at jeg ikke har modtaget oplysninger om, at Islamisk Stat har udsmuglet eller forsøgt at udsmugle danske børn fra lejrene, siger Jeppe Kofod.

Tilliden er genvundet

Det var nok til at slukke ministertørsten hos støttepartiet Enhedslisten, måtte man efter samrådet forstå på retsordfører Rosa Lund.

Hun stoler på udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen, når de siger, at de ikke har set oplysninger om Syrien-børn, før de blev bragt i Ekstra Bladet, fortæller hun til Ritzau.

Derfor sidder Jeppe Kofod nu væsentlig "mere sikkert på ministertaburetten" end før samrådet, vurderer TV 2s politiske analytiker Hans Redder:

- Men man kan jo ikke afvise, at der kommer nyt frem i den her sag. Og det er klart, at hvis der kommer oplysninger, der sår tvivl om udenrigsministerens forklaring, så har han i den grad et forklaringsproblem.

Vejer sine ord på en guldvægt

De overraskende klare meldinger fra de to ministre om, at de ikke kendte til de konkrete oplysninger bragt i Ekstra Bladet, efterlod en række spørgsmål, som samrådsdeltagerne flittigt forsøgte at få svar på. Uden held.

For hvordan kan oplysninger om, at Islamisk Stat planlægger at kidnappe danske statsborgere og træne dem til at begå terror i Danmark ikke være en vigtig nok information til, at den når frem til ministerens bord?

Skulle der komme oplysninger frem, der svækker Kofods forklaring, vil det blot give Enhedslisten endnu større grund til at vælte ham, siger analytiker.

Udenrigsministeriet har over 100 repræsentationer i udlandet og flere end 2000 medarbejdere, forklarede Jeppe Kofod. Derfor bliver informationerne "filtreret" på forskellige niveauer, før de videreformidles højere op i systemet. Hvis det altså sker.

- En lille del af det når ministeren, læste udenrigsministeren op fra sit medbragte talepapir.

Og det er da i den grad også nødvendigt at veje ordene på en guldvægt i en så sprængfarlig sag som denne, siger Hans Redder:

- For hvis han bliver grebet i at sige noget forkert eller formulere sig upræcist, så har Enhedslisten endnu et horn i siden på ham og kan bruge det til at vælte ham.

Hvor strandede oplysningerne?

Ifølge Ekstra Bladet nåede oplysningerne om kidnapningsplanerne til to ambassader og fire ministerier; Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet og Statsministeriet.

Hvis det er korrekt, vil særligt Jeppe Kofod som den ansvarlige minister have behov for at "tale med meget store bogstaver internt i systemet" over, at oplysningerne aldrig nåede hans bord, vurderer Hans Redder.

Men som landet ligger nu, så sidder Jeppe Kofod ifølge Hans Redder mere sikkert i sadlen end før eftermiddagens samråd.

- Enhedslisten er ikke et sted, hvor de vil vælte Jeppe Kofod for noget, som han hårdnakket påstår, at han ikke var bekendt med, siger han.