Politik

Messerschmidt tiltales for svindel med EU-midler

Morten Messerschmidt fastholder, at han er uskyldig, og glæder sig til at kæmpe sagen ved retten, siger han.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt tiltales for misbrug af godt 100.000 kroner i den såkaldte Meld og Feld-sag.

Det oplyser Messerschmidts forsvarsadvokat og Anklagemyndigheden til TV 2.

- Som forsvarer for MM kan jeg oplyse, at jeg d d er blevet orienteret om, at Søik ønsker Folketingets samtykke til, at min klient tiltales for at have opnået uberettiget støtte til en sommerkonference i Skagen i 2015. I anklageskriftet nævnes beløbet 98.835 kr., skriver forsvarsadvokat Peter Trudsø i en mail til TV 2.

Peter Trudsø oplyser til TV 2, at Messerschmidt tiltales efter Straffelovens § 289 a, der kan give op til 1 år og 6 måneders fængsel.

Anklagemyndigheden bekræfter, at "Rigsadvokaten har indstillet til Justitsministeriet, at Folketinget giver samtykke til at rejse tiltale mod et medlem af Folketinget i den såkaldte Meld og Feld-sag."

Forventer frifindelse

Ekstra Bladet har tidligere afdækket, at Dansk Folkeparti fik omkring 98.000 kroner i støtte fra partialliancen Meld i Europa-Parlamentet i forbindelse med et sommergruppemøde i Skagen i august 2015.

Ifølge reglerne må midler fra EU-partierne ikke bruges som direkte eller indirekte finansiering af nationale partier. I sin tid forklarede Messerschmidt, at der blev holdt et EU-seminar under sommergruppemødet, og at de fire daværende partimedlemmer af Europa-Parlamentet deltog.

Messerschmidts fastholder, at han er uskyldig.

- Jeg er selvfølgelig uenig i, at vi har gjort noget ulovligt, og glæder mig derfor til at kæmpe den sag ved retten, siger han til TV 2.

Hans forsvarsadvokat forventer også frifindelse.

- MM ser frem til at få sagen afsluttet så hurtigt som overhovedet muligt. Jeg forventer naturligvis en fuldstændig frifindelse, skriver forsvarsadvokat Peter Trudsø i en mail til TV 2.

- Det er på godt jysk træls

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, mener, at sagen er "træls".

- Det er selvfølgelig på godt jysk træls, at Morten og Partiet nu skal trækkes igennem en retssag.

- Men samtidig er det godt, at sagen nu kommer et skridt videre endelig afklaring. Det har vi ventet på 6 år. Og jeg er tilfreds med, at der nu kun ser ud til at være ét forhold - sommergruppemødet i Skagen - som stadig er omtvistet, skriver Kristian Thulsen Dahl på Twitter.

TV 2 har forsøgt at få et uddybende interview med Kristian Thulesen Dahl, men han afviser at stille op og henviser til sit tweet.

Folketinget skal give samtykke

Sagen rækker tilbage til 2016, hvor den daværende EU-parlamentariker blev meldt til politiet for mulig svig med offentlige midler i Meld og Feld.

I 2019 afsluttede EU’s antisvindelenhed OLAF sin undersøgelse og afleverede sin indstilling til Bagmandspolitiet (SØIK), som siden har efterforsket sagen.

Den videre proces er nu, at Folketinget formelt skal give samtykke til, at der kan rejses tiltale mod Messerschmidt. Det skyldes, at folketingspolitikere er beskyttet af immunitet. I praksis giver Folketinget altid sit samtykke til tiltale.

Dette er breaking news på TV2.DK. Vi arbejder lige nu på at få yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at få seneste nyt.