Politik

Landet kan genåbne mere, viser nye beregninger fra SSI

Torsdag eftermiddag er der genåbningsforhandlinger mellem regeringen og Folketingets partier. Blå partier presser på for at genåbne landet hurtigere.

Der er plads til, at landet kan genåbne yderligere.

Det vurderer Statens Serum Institut (SSI) i et notat, som TV 2 er i besiddelse af.

- Der ses imidlertid tendens til en lav og stabil smitteforekomst samt en stabilisering af indlagte i Danmark, og den observerede udvikling ser gunstig ud i forhold til de seneste prognoser.

- Det vurderes på den baggrund, at der for nuværende er rum for lempelse af restriktioner indenfor de områder, der allerede var planlagt (indkøbscentre, kultur, forsamlingsforbud, indendørs idræt for børn), men herudover der også mulighed for yderligere lempelser, skriver SSI i notatet.

Blå partier presser på for at fremrykke genåbning

Notatet er oversendt til Folketingets partier forud for genåbningsforhandlinger torsdag eftermiddag.

Regeringen har indkaldt partierne til forhandlinger, efter de borgerlige partier lørdag sendte et brev til statsminister Mette Frederiksen (S) og pressede på for at få nye beregninger af en fremrykning af genåbningsplanen.

For nuværende er planen, at blandt andet storcentre, museer, biblioteker, udendørsservering på restauranter og caféer samt indendørs idræt for børn og unge genåbner 21. april.

Derudover er det planen, at indendørsservering på restauranter samt teatre, biografer og spillersteder åbner 6. maj.

Mere åbning af uddannelse og indendørsservering

SSI har regnet på flere scenarier for yderligere genåbning og konkluderer, at der er plads til yderligere genåbning end det allerede planlagte, men at det er ikke risikofrit.

Blandt andet har SSI regnet på konsekvenserne af at fremrykke genåbning af indendørsservering på restauranter og lignende.

- En større national genåbning af uddannelsesområdet og af indendørs servering vil omfatte landsdele, der aktuelt har en markant højere forekomst af smitte. En sådan åbning forventes at kunne bidrage til smittestigninger og mere omfattende automatiske nedlukninger på kommuneniveau med "stop and go", står der i notatet.

SSI understreger, at vurderingerne er forbundet med usikkerhed, blandt andet fordi vi endnu ikke har set den fulde effekt af den foreløbige genåbning.

Instituttet anbefaler generelt at gå forsigtigt frem:

- Det er SSI's vurdering, at genåbningen på trods af den gunstige udvikling fortsat skal ske forsigtigt og trinvis, så der kan reageres hurtigt på ændringer i smitten, så belastning af sundhedsvæsenet forebygges.