Forhandlinger om genåbning trækker ud – her er, hvad vi ved

Forsamlingsloftet bliver hævet og coronapasset bliver indskrænket, fortæller TV 2s reporter ved genåbningsforhandlingerne.

Partierne på Christiansborg har siden torsdag eftermiddag forhandlet om en yderligere genåbning af samfundet, men ved midnat er de endnu ikke kommet frem til en aftale.

De er dog enige om én ting: Der skal åbnes noget mere, noget hurtigere.

Det fortæller TV 2s reporter Mads Frimann, der følger forhandlingerne.

- Men man får formentlig ikke plads til det hele. Det er en benhård prioritering, og det er det, man er i gang med nu. Der er meget, der er oppe i luften, og nu skal man så forsøge at lande en aftale, siger han.

Biografer, Superliga og skoler

Blandt de ting, der stadig diskuteres, er om flere børn og unge kan vende tilbage i skole, som mange partier ønsker. Men der er for eksempel også partier, som gerne vil have tilskuere til fodboldkampe, hvilket er et varmt ønske fra Superliga-klubberne og deres fans.

- Slagsmålet lige nu er, hvor meget man kan fremrykke af det, som egentlig først skulle åbne 6. maj, fortæller Mads Frimann.

Det er blandt andet kulturinstitutioner som biografer og teatre.

- Der er en stor appetit på, at netop de skal have lov til at åbne tidligere. Men så er der også indendørsservering på restauranter. Der er flere borgerlige partier, som gerne ser, at det også bliver fremrykket, siger Mads Frimann.

Forsamlingsloftet hæves

Så vidt de emner, der stadig diskuteres. Der er dog også emner, som partierne ser ud til at være enige om.

Indefra forhandlingslokalet lyder det for eksempel, at forsamlingsloftet bliver hævet, fortæller Mads Frimann.

Forud for forhandlingerne havde regeringen foreslået at hæve forsamlingsloftet fra 10 til 20 udendørs og fra fem til ti indendørs gældende fra onsdag i næste uge. Det fremgår af et notat, som TV 2 er i besiddelse af.

Og ifølge Mads Frimann lander partierne formentlig på en aftale, der ligner det, regeringen har foreslået.

Derudover kommer man også til at indskrænke brugen af coronapasset, så det for eksempel ikke bliver nødvendigt, når restauranter og cafeer får lov til at åbne for udeservering. Det får de efter planen 21. april.

Plads til at åbne mere

Den nuværende langsigtede genåbningsplan blev forhandlet på plads 22. marts.

Men siden har smitte- og indlæggelsestallene udviklet sig bedre end ventet. Faktisk går det overraskende godt i Danmark, lød det torsdag i en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Og før torsdagens forhandlinger havde SSI meddelt regeringen, at der er plads til en yderligere genåbning. Det fremgår af et notet, som TV 2 er i besiddelse af.

Derfor gik regeringen også ind til forhandlingerne med et ”ønske om at åbne så meget, som det nu er muligt”, fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Der er plads til at åbne og også at åbne en del mere end det, der ellers var forudsætningen, sagde han på vej ind til mødet.