Coronavirus

Lækket aftaleudkast: Her er den foreløbige plan for sommerrejser

Allerede fra 21. april ser rejserestriktionerne ud til at blive lempet.

En aftale om rejser ind og ud af Danmark for forår og sommer er tæt på at være på plads.

Af et lækket aftaleudkast, som TV 2 er i besiddelse af, fremgår det blandt andet, at der er godt nyt på vej til de danskere, der har en ødegård i Sverige eller vil holde sommerferie i udlandet.

I det foreløbige udkast lægges der op til, at danskere fra 21. april kan rejse frit til ødegården i Norden uden isolationskrav, ligesom erhvervsrejsende også kan møde på arbejde igen uden først at skulle i isolation.

Genåbningen af rejseaktivitet skal dog ske gradvist og under hensyn til den aktuelle coronasituation - både i Danmark og i landene omkring os. Derfor ligger udkastet op til, at lempelserne sker i faser, der løbende skal revurderes.

Plan i flere faser

Tirsdag eftermiddag mødes regeringen og Folketingets partier og forhandler videre om planen for forårets og sommerens rejser.

Derfor kan planen - og datoerne - ændre sig efter de videre forhandlinger, men her er de forskellige faser i det foreløbige aftaleudkast:

Fase 1 - 21. april:

  • Krav om test og isolation fortsætter, men der lempes på isolationskrav for indrejsende fra "gule lande".
  • Erhvervsrejsende vil kunne møde på arbejde uden krav om isolation.
  • Danskere med ødegårde i Norden kan rejse uden isolationskrav.
  • Listen over anerkendelsesværdige formål, der skal til for at rejse ind i Danmark, udvides. Det giver blandt andet udenlandske udvekslingsstuderende, heste-, båd- og sommerhusejere mulighed for at rejse ind.
  • Der lempes desuden på isolationskravene af hensyn til studerende med bopæl i grænselandet.

Desuden skal der herefter tages højde for nye, bekymrende virusvarianter, når verden opdeles i røde, gule og orange lande.

Fase 2 - forventes 6. maj:

  • Færdigvaccinerede danskere og udlændinge fra gule og orange EU-lande kan rejse ind og ud af Danmark. Det gælder dog ikke røde lande.

Fase 3 - forventes i midten af maj, eller når alle danske borgere over 50 år er vaccinerede:

  • Krav om anerkendelsesværdige formål for indrejsende turister fjernes, hvis de rejser fra orange EU-lande eller enkelte tredjelande. Krav om test og isolation gælder dog fortsat, medmindre de indrejsende er vaccinerede eller netop har været smittet med coronavirus.
  • Kravet om en negativ test ved indrejse i Danmark lempes, så testen ikke længere behøver at være maks et døgn gammel, men to døgn.

Fra slutningen af juni forventes det, at et fælles coronapas mellem EU-lande skal gøre det muligt for danskere at holde sommerferie i resten af Europa. Samtidig kan europæiske turister rejse ind i Danmark.

Muligheden for at rejse med EU-passet forventes at være klar fra 26. juni.