Coronavirus

Hotel- og turisterhvervet skriger efter grænseåbning

Regeringen lægger op til at lempe ind- og udrejserestriktionerne, og det haster lyder det fra sommerhusudlejere.

Hotel Absalon i København er næsten tomt.

På denne tid ville der normalt være omkring 200 bookinger. Men nu er der 24.

Hotellet på den anden side af gaden, der har samme ejere, har været lukket siden sidste år. Og et anneks, der hører til hotellet, er udlejet til studerende.

Direktøren hungrer efter udenlandske gæster.

Derfor er hendes største ønske også, at partierne på Christiansborg lidt senere på dagen bliver enige om en aftale, der åbner grænserne for turister.

- Vi har så meget brug for, at grænserne åbner. Hver dag er der udenlandske gæster, der ringer og spørger: Hvornår åbner I? Hvornår må vi komme til Danmark?, fortæller direktør hos Hotel Absalon Karen Nedergaard til TV 2.

Derfor har det også stor betydning for direktøren at få en afklaring, så de udenlandske gæster kan planlægge et ophold i København til sommer, som er hotellets højsæson.

Gift for dansk turisme

Samme melding lyder fra brancheorganisationen Horesta, der har knap 2000 medlemmer inden for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

- Desværre har vi jo tegnet verdenskortet rødt. Grænserne er lukkede, og personer, der kommer til Danmark, skal i karantæne i hele ti dage. Og det er gift for dansk turisme. Både reglerne, men også den usikkerhed, det giver, siger politisk direktør i Horesta Kirsten Munch.

Hun understreger, at udenlandske turister på et normalt år bruger 58 milliarder kroner i Danmark og derfor er en af de vigtigste omsætningsparametre i dansk turisme.

- Hver eneste dag mister vi bookinger eller får ikke vundet de personer, der nu sidder og planlægger deres sommerferie. For det sker nu. De tager i stedet til lande eller regioner, som åbner op for personer med vaccine. Og derfor er klarhed over reglerne - både om vi kan åbne op i morgen eller om tre uger - usandsynlig vigtigt, siger Kirsten Munch.

Og det tyder nu på, at hun ikke skal vente så meget længere på i hvert fald en delvis afklaring.

For regeringen har tirsdag eftermiddag indkaldt partierne til forhandlinger om åbning af grænserne. Ifølge TV 2s oplysninger mødes partierne klokken 15.45 med justitsminister Nick Hækkerup for bordenden, og ambitionen er at nå en aftale samme dag.

Et aftaleudkast, som TV 2 er i besiddelse af, ligger blandt andet op til, at færdigvaccinerede danskere og udlændinge fra gule og orange EU-lande kan rejse ind og ud af Danmark fra 6. maj.

Fra 21. april ligger udkastet op til, at danskere med en ødegård i Norden frit kan rejse dertil uden isolationskrav. Desuden ligges der op til at udvide listen over anerkendelsesværdige formål for at rejse ind i Danmark.

Frygter, at tyskerne udebliver

Det sidste er et stort ønske fra sommerhusudlejerne, der gerne ser et lejebevis som et anerkendelsesværdigt formål. Det vil betyde, at en tysk familie i egen bil kan køre over grænsen og direkte i sommerhus.

Sådan lyder det fra Carlos Villaro Lassen, direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, der i høj grad savner de tyske turister.

- Det er millioner af overnatninger, som det her drejer sig om, og milliarder i omsætning, og det ligger vi bare og taber hver dag, siger han til TV 2.

Frygten er, at tyskerne afholder deres sommerferie et andet sted, hvis der ikke kommer en afklaring snarest.

Købmand Hansens Feriehusudlejning har omkring 800 sommerhuse langs vestkysten. Her er 90 procent af kunderne tyskere.

Og selvom danskerne har været gode til at holde sommerhusferie i eksempelvis påsken, så mangler de tyskerne til at fylde op i alle de uger, som ikke er typiske danske ferieuger.

Derfor haster det med at få åbnet grænserne, lyder det fra bureauleder Lars Ravnholt.

- Vi er hårdt ramt, og vi oplever hver dag, at der er tyske turister, som ringer og annullerer deres ferie. For når de spørger, hvad sker der, så kan vi ikke give dem et svar. Det er rigtig ærgerligt, siger ham.

Sidste år havde den danske turistbranche 44,6 millioner overnatninger, hvilket var 20 procent færre end i 2019 og på niveau med 2013.

I feriehusene blev det dog til en mere beskeden tilbagegang på 4 procent, hvilket gjorde året til det næstbedste nogensinde.