Coronavirus

Ellemann stiller fem krav til en hurtigere genåbning

Regeringen vil i denne uge samle partierne til nye drøftelser om genåbningen.

Hæv forsamlingsloftet, få tilskuerne tilbage i Superligaen og fremryk åbning af restauranterne.

Det er nogle af de krav til en hurtigere genåbning, Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen nu spiller ud med i et forsøg på at presse regeringen.

Udspillet kommer efter længere tids insisteren fra partierne i blå blok, men også regeringens støtteparti Radikale Venstre, for at få genåbnet samfundet hurtigere end aftalt af et bredt flertal på Christiansborg i slutningen af marts.

En del af aftalen var at holde øje med smitteudviklingen. Og den lægger i øjeblikket op til at sætte mere skub i genåbningen, mener Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi bliver nødt til at tage højde for, hvordan verden udvikler sig, og så være klar til lokalt at lukke ned hurtigt og resolut, siger han til TV 2.

Venstres fem krav

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil i denne uge samle partierne til et møde om genåbningen, og det bliver ifølge TV 2s oplysninger på torsdag.

Men i mellemtiden er Venstre klar med fem krav til en hurtigere genåbning:

  • Lemp forsamlingsforbuddet
  • Børn og unge skal mere tilbage i skole
  • Åbn for fitness og indendørs idræt
  • Åbn restauranterne både uden- og indendørs med rimelige afstandskrav og gerne uden coronapas
  • Få Superligaordningen i gang – det vil sige tilskuere på stadion

Udspillet kommer, samme dag som genåbningen fortsætter med genåbning af indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder, dog undtaget kommuner med særligt høje incidenstal.

Dermed følger genåbningen den langsigtede plan, der blev lagt frem 23. marts, og som blev indledt 6. april, da eleverne i 5.-8. klasse vendte tilbage i skole med 50 procent fysisk møde.

Men mandag sagde statsminister Mette Frederiksen, at genåbningsplanen skal rykkes frem, hvis der er mulighed for det, og at det skal diskuteres med Folketingets partier.

Og i flere af partierne er holdningen på baggrund af de forholdsvis lave indlæggelses- og smittetal, at planen skal fremrykkes en uge.

Det forventes at blive et stort tema, når der tirsdag er partilederdebat på Christiansborg.

Randrup ser muligheder

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, ligger smittetallene da også på et fornuftigt niveau, og det kan give mulighed for yderligere genåbning.

- Der er nogle af de åbninger, som bliver forslået nu, som jeg ikke er så bekymret over, siger Allan Randrup Thomsen.

Han ser for eksempel ikke udendørs servering som nogen stor smitterisiko, heller ikke uden coronapas. Til gengæld vil han helst holde fast i coronapasset ved indendørs servering, så længe der ikke er flere vaccinerede.

- Der, hvor jeg ser de store problemer, det er skoleåbninger. Det er mange individer, og vi ved endnu ikke, hvad den sidste skoleåbning kommer til at betyde for smitteudviklingen, siger Allan Randrup Thomsen.