Coronavirus

Store beslutninger i denne uge – hvad skal der ske med forsamlingsforbud, genåbning og vacciner?

TV 2s politiske analytiker Hans Redder kan godt forestille sig, at det i denne uge bliver besluttet at sætte mere fart på genåbningen.

Hvor mange gæster kan inviteres til fest og bryllup hen over sommeren? Hvordan bliver rejsereglerne de kommende måneder? Og hvad skal der ske med AstraZeneca-vaccinen?

På Christiansborg og hos sundhedsmyndighederne bliver der i denne uge diskuteret en række store emner, og flere beslutninger med indvirkning på danskernes liv kan blive truffet.

Sammen med TV 2s politiske analytiker Hans Redder kan du her få et overblik over, hvor der forventes at komme nyt om i de kommende dage.

Højere forsamlingsloft

Hvis bryllupper, konfirmationer og havefester skal kunne gennemføres hen over foråret og sommeren, vil det i mange tilfælde være afgørende, at forsamlingsloftet bliver hævet.

I dag er det på fem personer indendørs og ti udendørs, men i en skriftligt kommentar sendt til TV 2 lørdag sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der kommer nyt i denne uge. Konkret fortalte sundhedsministeren, at Folketingets partier i løbet af ugen vil modtage en plan for udfasning af det nuværende forsamlingsforbud.

I maj sidste år lavede et flertal af partierne en aftale, der gradvist hævede forsamlingsforbuddet til 50 i juni, 100 i juli og 200 i august. Hvordan den nye plan kommer til at se ud, vil danskerne få mere information om senere på ugen.

- Forsamlingsforbuddet er helt afgørende for, hvad der egentlig kan lade sig gøre af aktiviteter frem mod sommeren. Og nu får vi for første gang en konkret plan for, hvornår og i hvor højt omfang vi må begynde at se flere mennesker, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Hurtigere genåbning?

De borgerlige partier, men også regeringens støtteparti Radikale Venstre, har i løbet af weekenden presset på for at få genåbnet samfundet hurtigere, end det blev aftalt af et flertal på Christiansborg sidst i marts.

De næste store faser i den nuværende genåbningsplan siger blandt andet, at store indkøbscentre og udeservering kan åbne fra 21. april, mens indendørsservering, biografer og teatre efter planen kan slå dørene op fra 6. maj.

Flere partier mener dog på baggrund af de forholdsvis lave indlæggelses- og smittetal, at planen skal fremrykkes en uge, og ifølge TV 2s oplysninger mødes regeringen torsdag med Folketingets partier for at drøfte, hvad der videre skal ske. Det er formentlig også her, at de vil få mere at vide om planen for en udfasning af forsamlingsforbuddet.

Statsminister Mette Frederiksen sagde mandag eftermiddag, at genåbningsplanen skal rykkes frem, hvis der er mulighed for det, og at det skal diskuteres med Folketingets partier.

Vi ved endnu ikke, hvordan det lander, men TV 2s politiske analytiker Hans Redder hæfter sig ved, at den gradvise genåbning efterhånden har været i gang et stykke tid, uden at der har været en nævneværdig ændring i antallet af indlagte.

- I løbet af denne uge vil man også kunne begynde at se, om påsken har haft en effekt på smittespredningen. Og hvis indlæggelsestallene heller ikke i denne uge stiger, kan jeg godt forestille mig, at der bliver sat mere fart på genåbningen, end der var lagt op til for bare få uger siden, siger Hans Redder.

Skæbneuge for AstraZeneca i Danmark

Brugen af den omdiskuterede AstraZeneca-vaccine er foreløbigt sat på pause i Danmark til og med på søndag, og derfor skal der komme nyt fra myndighederne i denne uge.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, sagde i sidste uge, at der er en mulig sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og alvorlige tilfælde af sjældne typer blodpropper. Men EMA mener, at fordelene ved vaccinen opvejer risici og anbefaler derfor fortsat brug af vaccinen.

Ifølge Hans Redder bliver det meget interessant at følge, om de danske sundhedsmyndigheder vil følge anbefalingen, måske kun give vaccinen til udvalgte grupper eller endnu engang helt droppe at give den til nogen.

- Beslutningen bliver ret afgørende for, hvor hurtigt vi kan nå det punkt, hvor alle sårbare og personer over 50 år er vaccineret. Hastigheden i udrulningen af vacciner hænger jo uløseligt sammen med tempoet for genåbningen af Danmark, siger han.

Hvad skal der ske med grænserne?

De danske grænser er langt hen ad vejen lukkede, og Udenrigsministeriet fraråder rejser til hele verden. Men i denne uge kan der komme nyt om planerne for både ind- og udrejse de kommende måneder.

Det Konservative Folkepartis partiformand Søren Pape Poulsen foreslog i påsken, at grænserne bliver åbnet for vaccinerede turister, så der kan komme gang i turisterhvervet igen.

Og ifølge Hans Redder har regeringen igennem de seneste uger drøftet med Folketingets partier, hvordan en lempelse af indrejsereglerne og anbefalingerne for udrejse kan finde sted.

- Forventningen er, at man i denne uge når til enighed om en plan frem mod sommeren. Både for at skabe mere klarhed for blandt andet det hårdt ramte turisterhverv i Danmark, men også forhåbentlig mere klarhed for de mange danskere, som håber på at rejse på ferie i udlandet hen over sommeren.