Politik

Regeringen og Venstre afviser landbrugsplaner fra Enhedslisten: - Der er brug for et realitetstjek

Landbrugsminister Rasmus Prehn advarer mod at "hive gulvtæppet fuldstændig væk under vores landmænd".

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen forudså det selv: At partiets nye udspil om at omlægge over en femtedel af det danske landbrugsareal til skov, vild natur og græsarealer ville få hårde kår i forhandlingslokalerne på Christiansborg.

- Vi håber, at partierne er med på, der skal ske noget drastisk for at løse både klima- og naturkrisen. Men jeg kan allerede høre på både Venstre og regeringen, at det bliver nogle udfordrende forhandlinger, sagde hun lørdag til TV 2.

Skal undgå at hive gulvtæppet væk under landmændene

Og i dag slår netop regeringen og Venstre hælene i.

Til TV 2 siger landbrugsminister Rasmus Prehn (S), at udspillet er ambitiøst, og at det er godt at sætte sig høje mål, og tilføjer:

- Men vi skal samtidig undgå at hive gulvtæppet fuldstændig væk under vores landmænd og de mange arbejdspladser i erhvervet.

Rasmus Prehn er enig med Enhedslisten i, at det er en god ide at omlægge mere landbrugsjord til skov og natur.

I den seneste finanslov blev der også afsat 200 millioner kroner årligt i perioden 2020 til 2029 til netop at tage landbrugsjord ud af produktionen.

Ifølge interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer svarer det beløb til, at der årligt kan tages omkring 1500 hektar lavbundsjord ud, som er den type landbrugsjord, der belaster klimaet mest.

Enhedslisten foreslår, at 135.000 hektar af den type jord er taget ud af drift, når vi når år 2030. I alt vil de omlægge omkring 508.000 hektar landbrugsjord i tidsperioden. Det svarer til et område større end Fyn og Bornholm tilsammen.

- Det er godt at sigte efter stjernerne, men en gang imellem er der også brug for et realitetstjek, siger Rasmus Prehn.

Fakta om lavbundsjord

Lavbundsjord er en type jord, der belaster klimaet meget.

Det er arealer i landbruget, som før har været våde områder, hvor mange planter og organisk materiale har optaget store mængder kulstof. Når landmænd så dræner de områder for at dyrke dem, frigives kulstoffet. Derfor kan man kraftigt reducere udledningen af C02, hvis man oversvømmer områderne igen.

Lavbundsjord fylder knap 7 procent af Danmarks samlede dyrkede landbrugsareal. Alligevel står dyrkningen af denne type jord for over halvdelen af landbrugets C02-udledning og udleder omkring 5,7 mio. ton CO2 om året.

Hvis alle lavbundsjorder i Danmark blev vådlagt og taget ud af landbrugsproduktionen, ville de samlede danske drivhusgasudledninger falde med op mod 4,1 mio. ton CO2 om året.

Kilder: Klimarådet og Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.

- Det vil være en katastrofe

På Facebook er formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, også noget skeptisk over Enhedslistens udspil.

- Når venstrefløjen bedriver politik, lyder det ofte, som om et job bare kommer ved at knipse med fingrene, og økonomien klares med de pengetræer, der vokser i baghaven, skriver han.

Han kalder det uansvarligt at ville fjerne så store landbrugsarealer, og han mener, at det vil betyde farvel til store dele af den danske landbrugsproduktion, hvis regeringen vælger at lytte til Enhedslisten.

Han nævner "tab af milliarder af kroner i eksportindtægter" som konsekvens.

- Og det vil flytte titusindvis af gode danske arbejdspladser direkte til udlandet. Det vil være en katastrofe for vores landdistrikter, og det vil vi i Venstre kæmpe alt for at undgå, skriver Jakob Ellemann-Jensen.