Politik

- Jeg er slet ikke tryg på børnenes vegne, siger ordfører efter samråd

Social- og ældreministeren var kaldt i samråd af blå blok efter TV 2s afsløringer om vold, trusler og magtanvendelse på danske børnehjem.

Torsdag var social- og ældreminister Astrid Kragh (S) kaldt i samråd af blå blok om børns forhold på opholdssteder og døgninstitutioner.

Samrådet kom, efter at TV 2 i dokumentaren 'Nødråb fra Børnehjemmet' har kunnet afsløre trusler, vold og magtanvendelse mod anbragte børn på flere af landets døgninstitutioner.

Nødråb fra børnehjemmet: Vi bliver slået af de voksne

Men det var en skuffet Mette Thiesen, socialordfører i Nye Borgerlige, der kom ud af samrådet - der var nemlig ikke mange konkrete løsninger at hente hos ministeren, mener hun:

- Jeg er slet ikke tryg på børnenes vegne overhovedet, og jeg synes, vi har et behov for at få afdækket de her problemer, siger hun til TV 2.

Desuden ærgrer Mette Thiesen sig over, at statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere har valgt ikke at at stille op til samråd, men i stedet har henvist til svar fra social- og ældreministeren.

- Når Mette Frederiksen brugte sin forrige nytårstale på at sige, at hun vil tage hånd om børnene, så er hun også nødt til at forholde sig til de barske virkeligheder, som vi har set på det her område.

Krav skal muligvis skærpes

Ved statsministerens nytårstale i 2019 lød det, at det var på tide at "træde i karakter som samfund" og få anbragt flere udsatte børn.

Men efter TV 2s afsløringer mener Nye Borgerlige, at det er tid til at "mane til besindighed" og få undersøgt forholdene på anbringelsesstederne grundigt, inden målet bliver at få anbragt flere børn.

Desuden er vi nødt til fremover at sikre, at anbringelsesstederne indrapporterer, hvis der sker magtanvendelser, mener Mette Thiesen.

Ifølge Astrid Kragh er problemerne på anbringelsesområdet noget, der fremover skal holdes bedre øje med:

- Det her bliver noget, vi kommer til at følge op på, og man skal i det hele taget minimere magtanvendelser så meget som muligt, siger hun til TV 2.

Desuden mener ministeren, at der fremover kan blive behov for en skærpelse, når det kommer til voksnes ansvar over for de anbragte børn.

- Jeg tror, vi skal skærpe nogle af kravene til indberetninger, når vi lige om lidt skal have politiske drøftelser om lovgivningen for voksenansvar, siger hun.

Astrid Kragh understreger, at regeringen på nuværende tidspunkt har sat en kortlægning af socialområdet i gang, som skal vurdere de tilgængelige anbringelsestilbud for børn og unge.