Politik

Sådan fik regeringen maksimalt fokus på ny plan for infrastruktur

Flere ministre blev onsdag sendt i byen for at tale om den nye plan. Også selvom det er langt fra deres ministerområde.

En tredje limfjordsforbindelse, udvidelse af motorveje og en mulig forbindelse mellem Als og Fyn.

Det er en del af elementerne i regeringens nye store infrastrukturplan. Men planen i sin helhed bliver først præsenteret på et pressemøde torsdag klokken 12.

Man kan synes, det er meget mærkeligt, at det er en forsvarsminister, der skal stå og tale om udbygning af motorvejen omkring Odense

Troels Mylenberg, politisk redaktør

Regeringen har nemlig valgt kun at afsløre dele af planen onsdag aften, og det har den gjort på en måde, så der var en nyhed til de fleste af regionerne.

De forskellige nyheder var tilmed timet til klokken 19.30, hvor TV 2-regionerne sender deres nyhedsudsendelser. Samtid kunne TV2.DK og DR.DK også fortælle om de dele af udspillet.

Og der er en god grund til, at regeringen har valgt at lancere sin store plan på den måde, forklarer TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

- Meningen er, at man skal få maksimalt fokus på de enkelte projekter. For regionale medier vil selvfølgelig lægge det frem, som påvirker lige præcis deres region. Så det vil sige, at regeringen har forsøgt at lancere det her som én stor gaveregn, hvor alle har fået et eller andet, siger han.

Godt kommunikationshåndværk

Samtidig udelukker det eventuelle diskussioner om de projekter, der måske ikke er med i planen, eller om det er den rigtige måde at bruge vores fælles midler på. For ingen ved, hvad planen præcis indeholder i sin helhed.

Lyn-analyse

Det er en klassisk manøvre taget lige ud af spinhåndbogen på Christiansborg. De benytter sig af det, man på Christiansborgs-sprog kalder "slicing": Man fordeler nogle af de nyheder, som er interessante for store dele af landet, til blandt andet TV2s regioner. Det er en måde til at få ekstra meget opmærksomhed og sørge for, at den her meget komplekse, meget store plan ikke kommer til at fortabe sig i detaljer, når det hele skal fremlægges. Men det er også værd at understrege, at vi ikke har set det samlede udspil endnu, det her er de elementer, regeringen gerne har villet fortælle om allerede nu.

På den måde har regeringen sikret kontrollen med, hvad der fylder dagsordenen det kommende døgns tid. Og det er godt kommunikationshåndværk, mener Troels Mylenberg. For i politisk kommunikation siger man, at den første vinkel altid vinder.

- Det er helt klart en strategi, at man gerne vil have, at alle nu taler om, hvad de får. Først bagefter taler man så om, hvad man ikke får, siger den politiske redaktør.

Strategien betød for eksempel, at TV 2 Nord kunne skrive på sin hjemmeside klokken 19.30, at regeringen ønsker en tredje limfjordsforbindelse over Egholm.

Samtidig kunne TV 2 Østjylland skrive, at regeringen vil anlægge en tunnel under Marselisborg Boulevard i Aarhus.

Og TV 2 Lorry kunne – også klokken 19.30 - skrive, at regeringen vil prioritere en udvidelse af Hillerødmotorvejen nord for København.

Imens havde stort set alle medierne en minister med i deres udsendelser og artikler.

Forsvarsminister talte om motorvej

Hos TV 2 Lorry var det eksempelvis Nick Hækkerup, der fortalte om regeringens planer for en motorvejsudvidelse, selvom han er justitsminister.

TV 2 Øst havde fået en kommentar fra Kaare Dybvad, der er indenrigs- og boligminister, og forsvarsminister Trine Bramsen var med hos TV 2 Fyn.

- Man kan synes, det er meget mærkeligt, at det er en forsvarsminister, der skal stå og tale om udbygning af motorvejen omkring Odense, men så skal man bare se, hvor hun er valgt, siger Troels Mylenberg med henvisning til, at Tine Bramsen er valgt på Fyn.

Det samme gælder for de andre ministre. De udtalte sig til de regionale medier, hvor de er valgt. Og det er nøje bestemt af Socialdemokratiets pressetjeneste, fortæller Troels Mylenberg.

- Og der er ikke nogen regionale medier, der siger nej til at få en minister, der er lokalt valgt, til at stille op. Det er ikke hver dag, de gør det, så det er godt tænkt, og det er jo også spin, siger Troels Mylenberg.

Borgmestre labber det i sig

Dermed gør regeringen ifølge den politiske redaktør maksimalt brug af de lokalt kendte og lokalt valgt ministre.

- Der kan man bare sige, at det er dygtigt politisk kommunikativt håndværk, men der er sikkert også nogle, der vil synes, at den er lige en tand for tyk, siger han.

Men det hænger også sammen med, at regeringen gerne vil gøre projekterne til en del af årets kommunalvalgkamp, fordi infrastruktur og trafikinvesteringer fylder enormt meget i de kommunale diskussioner.

Det er noget, som de socialdemokratiske borgmestre sidder derude og labber i sig

Troels Mylenberg, politisk redaktør

Her hæfter Troels Mylenberg sig ved, at mange af de projekter, regeringen har afsløret onsdag aften, er i socialdemokratiske kommuner som Aalborg, Odense, Aarhus, Favrskov og Hillerød.

Her kan den slags projekter være lige præcis den håndsrækning, som borgmestre sukker efter til at skyde gang i en kommunalvalgkamp.

- Det er noget, som de socialdemokratiske borgmestre sidder derude og labber i sig, siger Troels Mylenberg.

Hele regeringens udspil præsenteres torsdag klokken 12 i Kalundborg af finansminister Nicolai Wammen, transportminister Benny Engelbrecht og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad.