Politik

Blå partier kræver genåbningsplan fremrykket - vil have nye forhandlinger med det samme

Der er lagt op til, at genåbningsplanen kan ændres, hvis tallene er gode. I rød blok mener partierne dog, at de borgerlige er for hurtigt ude.

Selvom den yderligere genåbning af Danmark kun er få timer gammel, skal de næste faser allerede nu fremrykkes.

Det mener flere partier i blå blok på baggrund af de seneste smitte- og indlæggelsestal, som ifølge Venstre bør give plads til en hurtigere genåbning.

Partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, kræver den nuværende genåbningsplan fremrykket med en uge, så eksempelvis store indkøbscentre, indendørsidræt for børn og unge, museer, og udeservering på restauranter allerede kan åbne på tirsdag.

- Jeg synes, regeringen skal indkalde til forhandlinger med det samme. Der er kun en fjerdedel så mange indlagte, som regeringen sagde, der ville være midt i april, og det er vi nødt til at forholde os til, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

- Folk mister deres arbejde

Med indlæggelsestallene henviser Venstres formand til, at Statens Serum Institut i forbindelse med en aftale om genåbning af butikkerne og dele af udendørsidrætten vurderede, at indlæggelsestallene midt i april kunne komme op omkring 870 personer.

Det tal brugte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) også, men her i begyndelsen af april er der trods yderligere genåbning kun 219 indlagte, og det får Jakob Ellemann-Jensen til at beskylde regeringen for at have "tegnet et skrækscenarie".

Den skæve vurdering af indlæggelsestallet har dog ikke været brugt i den nye genåbningsaftale, der blev aftalt sidst i marts. Alligevel mener Jakob Ellemann-Jensen ikke, at restriktionerne har fulgt med virkeligheden.

- Corona er alvorligt, men det er der også meget andet, der er. Folk mister deres arbejde, og derfor skal vi åbne noget mere, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Pape vil have restauranterne i gang

Formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, er enig med Jakob Ellemann-Jensen i, at genåbningsplanen bør rykkes frem.

- Der skulle ifølge SSI være 870 indlagte midt i april. Lige nu har vi 220. Hvis det ikke giver anledning til at rykke frem, så er det svært at finde mening med den aftale, som vi har lavet, siger han.

Hvis ikke hele planen kan rykkes en uge frem, mener Søren Pape Poulsen, at det bør undersøges, om elementer i planen kan komme til at ske tidligere end ellers.

- Man kunne også slå ude- og indeservering sammen og rykke den del frem til 13. april, siger han.

I den nuværende plan kan udeservering ske fra 21. april og indeservering fra 6. maj.

Socialdemokratiet: Bukserne skal holde

I den genåbningsplan, alle Folketingets partier pånær Nye Borgerlige har vedtaget, åbnes der for nye dele af samfundet i intervaller på 14 dage fra 6. april. Det er dog aftalt, at partierne løbende skal holde øje med smitteudviklingen, og at der kan laves ændringer.

Det er det, som blandt andet Jakob Ellemann-Jensen nu vil have, men hos regeringspartiet Socialdemokratiet lægger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff i stedet op til at vente og se udviklingen an.

- Den britiske mutation er mere smitsom og indlæggelseskrævende, så vi skal være ekstra opmærksomme. Det, der ser godt ud i dag, kan se anderledes ud i næste uge, siger Rasmus Horn Langhoff.

Han afviser beskyldninger fra de borgerlige partier om, at regeringen er overforsigtig med genåbningen.

- Det er vigtigt, at vi ikke går for hurtigt frem. Gør vi det, risikerer vi at tabe alt det vundne land. Det er netop derfor, der er lavet en politisk aftale, der sikrer, at bukserne holder.

Støttepartier vil vente

Blandt regeringens støttepartier er der heller ikke opbakning til kravet fra Venstre og Det Konservative Folkeparti om at fremrykke den genåbningsplan, der er taget hul på tirsdag.

- Jeg synes, det er lidt for hurtigt. Vi har aftalt at følge det løbende og se, om vi skal gøre mere. Tallene er positive, og det er dejligt, men jeg mener, vi skal give det lidt mere tid, siger den radikale sundhedsordfører Stinus Lindgren.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, er enig.

- Vi har aftalt en 14 dages kadence for netop at se effekten af det, vi gør nu. Hvis det om 14 dage ser fornuftigt ud, kan det sagtens være, vi skal justere det. Men vi skal se effekten af genåbningen fra i dag, før vi begynder at tage nye initiativer, siger han.

Du kan se planen for de kommende ugers genåbning her.