Coronavirus

Overblik: Her er de kommuner, der lige nu er i farezonen for automatiske nedlukninger

Ny delaftale vil automatisk lukke kommuner ved et testkorrigeret incidenstal over 200, men kan også resultere i nedlukninger ned på sogneniveau.

En politisk delaftale vil nu indføre automatiske restriktioner i kommuner eller sogne, hvis incidenstallene bliver for høje.

For kommuner går grænsen ved et testkorrigeret incidenstal på 200, hvilket vil sige, at der er 200 smittede per 100.000 indbyggere. I de enkelte sogne gælder et incidenstal over 400 per uge, at der er registreret flere end 20 smittetilfælde i alt de seneste syv dage, og at positivprocenten er på 2 procent eller mere.

Med aftalen lægges der op til, at de enkelte kommuner får nogle flere beføjelser og forpligtelser til automatisk at lukke eksempelvis skoler og daginstitutioner, hvis incidenstallene bliver for høje.

Nedlukningen kan ophæves, når sognet eller kommunen er under niveauet i en uge i træk, fremgår det af aftalen. Ifølge aftalen skal en konkret model træde i kraft ude i de danske kommuner 12. april.

Tal er ikke offentlige

Lige nu er det ikke muligt at tjekke incidenstallet på sogneniveau, men man kan finde sit sogn på sogn.dk.

På Statens Serum Instituts hjemmeside opdateres incidenstallene i de enkelte kommuner hver dag for offentligheden klokken 14. Men det er ikke de tal, der bliver gældende ved de automatiske nedlukninger. Her tager man i stedet udgangspunkt i de testkorrigerede incidenstal, hvor der tages højde for, hvor mange personer, der testes i de konkrete områder.

Det betyder for eksempel, at antallet af positive tests forventes at blive mindre, hvis man tester massivt i en konkret kommune eller bredt i befolkningen. De korrigerede tal, som ligger til grund for nedlukningerne, er dog i skrivende stund ikke offentlige.

Onsdag udsendte Erhvervsministeriet dog en pressemeddelelse, hvor de seneste testkorrigerede incidenstal fremgår. Det sker i forbindelse med, at Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe står til at få udskudt genåbningen af liberale erhverv. Her fremgår det, at kun Ishøj har en testkorrigeret incidens over 200 i den seneste uge.

Korrigering: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik en liste over kommunernes incidenstal, som dagligt opdateres af Statens Serum Institut. Det bliver dog de testkorrigerede incidenstal, som efter 12. april vil ligge til grund for automatiske nedlukninger. De testkorrigerede incidenstal sendes på nuværende tidspunkt ikke ud til offentligheden hver dag, men en oversigt for den seneste uge er blevet tilføjet denne artikel.