Politik

Kommunaldirektør i Fredericia bortvist

Skandalesagen i Fredericia betyder nu, at kommunaldirektøren bliver bortvist. Udbetaling af løn og andre goder ophører øjeblikkeligt.

Tidligere kommunaldirektør i Fredericia Kommune Annemarie Zacho-Broe er blevet bortvist fra sit arbejde, efter hun har været fritaget for tjeneste siden 5. januar.

Det har byrådet i Fredericia afgjort mandag aften, oplyser Fredericia Kommune i en pressemeddelelse.

Bortvisningen af Annemarie Zacho-Broe sker efter afdækning af en række kritisable forhold blandt chefer i kommunen.

Helt konkret betyder en bortvisning, at udbetaling af løn og andre goder øjeblikkeligt ophører.

Nært forhold til borgmester

I en advokatundersøgelse er det blandt andet kommet frem, at Annemarie Zacho-Broe havde et nært forhold til den nu afgåede borgmester Jacob Bjerregaard (S) og har forsøgt at dække over ham.

Blandt medlemmerne af kommunens økonomiudvalg var der ifølge undersøgelsen en klar bekymring for, at Annemarie Zacho-Broe ville holde kritiske oplysninger tilbage for offentligheden i et forsøg på at beskytte borgmesteren.

Under forløbet er det desuden kommet frem, at der ganske usædvanligt kun var én person til samtale, da Fredericia Kommune i 2018 ansatte Annemarie Zacho-Broe som ny kommunaldirektør. Borgmesteren var med i det udvalg, der ansatte hende.

- Den formelle procedure med bortvisningen blev sat i gang straks, da undersøgelserne var færdige og blev fremlagt, hvorefter der er sket den krævede høring af modparten, så derfor kommer offentliggørelsen først nu. Bortvisningen er ikke udløst af nye forhold - men bygger på en samlet vurdering af det, som undersøgelserne beskriver, siger borgmester Steen Wrist (S) til TV Syd.

Købte luksusgrund

Især tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) har været genstand for pressens opmærksomhed i skandalesagen i Fredericia Kommune.

Sagen tog sin start 9. december, hvor man på forsiden af Ekstra Bladet kunne læse, at Jacob Bjerregaard og hans kone i 2016 købte en byggegrund med havudsigt af kommunen for næsen af et ægtepar, der også var interesseret i grunden. Det viste sig også, at det andet ægtepar over en længere periode havde været i dialog med kommunen om et køb.

Ifølge Ekstra Bladet bød eksborgmesteren på grunden efter deadline og kom desuden kun med et mundtligt bud. Ifølge reglerne skal sådanne bud foregå skriftligt. Det mundtlige bud var dog nok til, at kommunen henvendte sig til det interesserede ægtepar og meddelte dem, at grunden nu var solgt.

Hele forløbet har været kortlagt i en omfattende advokatundersøgelse, som nuværende borgmester Steen Wrist (S) kalder "ganske alvorlig".

Blandt andet har rapporten fra advokatundersøgelsen kunnet fortælle om flere eksempler på, at chefer i kommunen har handlet i strid med god skik for økonomisk forvaltning.

På grund af sagen er stabschef for uddannelse, bosætning og turisme Charlotte Walkusch og økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard også blevet hjemsendt og fritaget for arbejde.

Fagforening: Giver ikke mening

Fagforeningen Djøf bekræfter over for Ritzau, at Annemarie Zacho-Broe er blevet bortvist.

Advokat Pernille Backhausen er dog kritisk over for kommunaldirektørens bortvisning, som ifølge hende ikke hviler på saglige kriterier.

- Tilliden mellem Annemarie Zacho-Broe og kommunalbestyrelsen er ikke længere til stede, hvorfor det ikke giver mening at bede om, at kommunaldirektøren kan fortsætte i sit job.

Advokaten vil nu arbejde for, at kommunen sikrer de fratrædelsesvilkår, som kontrakten og ansættelsesbetingelserne foreskriver, siger hun:

- Der vil nu blive rejst en faglig voldgift, ligesom det vil blive overvejet at inddrage injurier og tort, siger Pernille Backhausen i en kommentar.

Mandag har Fredericia Kommune valgt at konstituere Camilla Nowak Kirkedal i stillingen som ny kommunaldirektør.