Landsholdet protesterer - derfor afviser politikerne at boykotte VM i Qatar

Det er ikke rimeligt at "skubbe" fodboldlandsholdet forrest i et forsøg på at sende et signal, lyder det blandt andet.

Dagen efter en t-shirtprotest fra det danske landshold spidser diskussionen om Danmarks deltagelse ved VM i Qatar næste år til.

Men på Christiansborg afviser et flertal, at en boykot af den omdiskuterede slutrunde er den rigtige vej at gå lige nu.

- Det var en håbløs beslutning at lægge VM i Qatar, men vi kommer ikke til at bede DBU om at boykotte det, siger Kasper Sand Kjær, kulturordfører i Socialdemokratiet.

Danmark er for lille til at gå enegang

Debatten om en boykot af VM i Qatar er aktuel, fordi afsløringer har vist slavelignende forhold og dødsfald hos 6500 migrantarbejdere i det mellemøstlige land i løbet af de sidste ti år.

Der er ingen, som vil lægge mærke til, hvis Danmark alene ikke møder op

Søren Søndergaard, kulturordfører i Enhedslisten

Men DBU mener, at en eventuel beslutning om boykot er op til politikerne, fordi det ifølge boldspilsunionen er udenrigspolitik.

Enhedslisten er et af de partier, som ikke mener, at en boykot er løsningen.

Ifølge kulturordfører i partiet, Søren Søndergaard, er Danmark for lille et land til at gå enegang, og derfor opfordrer støttepartiet kulturminister Joy Mogensen (S) til sammen med andre lande at lægge pres på det internationale fodboldforbund FIFA for at få flyttet slutrunden.

- Der er ingen, som vil lægge mærke til, hvis Danmark alene ikke møder op i Qatar næste år. Ingen, siger han og fortsætter:

- Presset kan bestå i, at alle lande for eksempel insisterer på at spille i trøjer med antallet af døde gæstearbejdere.

Et signal til andre diktaturstater

Idrætsordfører i Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær peger også på Danmarks størrelse som afgørende for, at en boykot ikke er løsningen.

I stedet mener han, at det er selve den nuværende diskussion om de kritisable forhold, som kan være med til at rykke ved noget.

- De har åbenlyst gerne villet have et VM i fodbold for at kunne shine og vise sig fra sin gode side. Men det er endt med, at de får voldsom kritik fra hele verden. Så jeg tror ikke, de slipper afsted med ønsket om at vise sig frem som et moderne land.

Politisk ordfører i SF, Karsten Hønge, mener, at international kritik er mere effektivt end et enkelt land, der boykotter.

- Hvis vi kan fratage Qatar reklameværdien ved at benytte lejligheden til at sætte fokus på menneskerettighedsbrud, så er det også et signal til andre diktaturstater.

- Landsholdet kan ikke løse krisen alene

Dansk Folkeparti har heller ikke tænkt sig at bakke op om en boykot, selvom de mener, kritikken mod Qatar er berettiget.

Ifølge Dennis Flydtkjær giver det ikke mening at lade landsholdet blive hjemme, når danske virksomheder samtidig handler med det mellemøstlige land.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt at skubbe fodboldlandsholdet foran os, mens vi bliver ved med at handle med Qatar. Hvorfor er det lige fodboldlandsholdet alene, vi tror, der kan løse den her krise mellem Qatar og resten af verden?

Socialdemokratiets Kasper Sand Kjær mener heller ikke, det giver mening at lave en boykot, der kun gælder fodboldlandsholdet.

I stedet mener han, at Danmark må forsøge at skabe forbedringer i Qatar gennem internationale organisationer, for eksempel FN.

- Vi tror på, at det at være til stede også giver adgang til en kritisk dialog, hvor vi kan være med til at rejse spørgsmål om menneskerettigheder og arbejde diplomatisk med at skabe forbedringer.

VM i Qatar skal spilles fra november næste år, men det er endnu ikke afgjort, om Danmark kvalificerer sig.