Politik

Støttepartier vil have Syrien-børn hjem efter finsk model

Den finske regering har udpeget én diplomat, som kan træffe afgørelse om, hvorvidt finske statsborgere skal hjælpes hjem fra Syrien.

Børnene med tilknytning til Danmark i syriske fangelejre, skal hjem til Danmark. Det mener regeringens støttepartier, og derfor kræver de nu en model, der minder om den finske.

Det skriver Politiken.

- Den finske model er vanvittig interessant, fordi man har sat sig ned og har lavet en plan og sagt, at de her ting skal være opfyldt. Det betyder, at man har en blødere linje, end vi har i Danmark, hvor det jo hedder, at børnene skal få varige fysiske eller psykiske mén, og at mødrene skal samtykke, siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, til avisen.

Også SF og Radikale Venstre roser i avisen den finske model.

Den finske model

Mens de danske politikere skændes om, hvorvidt børnene skal hjælpes hjem fra Syrien eller ej, har den finske regering overladt opgaven til diplomaten Jussi Tanner.

Han er civil embedsmand og forhandler på egen hånd med det kurdiske selvstyre som regeringens særlige udsendte. Hans arbejde er ikke politisk, og han kan egenrådigt tage beslutninger om, hvilke finske statsborgere – eller børn af finske statsborgere – der skal have hjælp til at komme hjem fra fangelejrene i Syrien.

Det førte i december sidste år til, at to finske mødre og seks børn landede i Finland, efter at de var blevet hentet ud fra al-Hol-lejren i Syren, som huser familier, der er mistænkt for at have tilknytning til terrororganisationen Islamisk Stat.

Tror det er bedst, de kommer hjem nu

En del af Jussi Tanners opgave er også i samarbejde med den finske efterretningstjeneste at sikre, at der ikke bliver hentet nogen til Finland, som udgør en sikkerhedstrussel mod landet.

Derfor kommer det med i hans vurdering, hvis børnenes mor udgør en trussel. Indtil videre har han dog ikke fundet oplysninger, som overtrumfer barnets rettighed til beskyttelse. Og når det kommer til landets sikkerhed, er faren ved at lade børnene blive i lejrene større end ved at lade mødrene komme med hjem, har han forklaret i medierne.

- Lejren kommer ikke til at være der for evigt, så de her børn kommer til at vende tilbage. Det eneste, vi kan påvirke, er timingen, og hvordan de kommer tilbage, har han sagt til den svenske avis Dagens Nyheter.

- Kommer de tilbage under kontrollerede forhold med kriminalundersøgelser af de voksne og skole for børnene? Eller vil vi vente 15 år, til de kommer tilbage på egen hånd, radikaliserede og vrede? Jeg tror, at det bedste for alle er, at de kommer hjem så hurtigt som muligt, konkluderede han.

Ingen terrortrussel

Det finske udenrigsministerium vurderer, at der fortsat er omkring 15 børn og omkring 5 mødre med finsk statsborgerskab tilbage i de syriske lejre.

Imens er der 19 børn med tilknytning til Danmark i de to fangelejre al-Hol og al-Roj i det nordøstlige Syrien.

Politiets Efterretningstjeneste vurderede i sin seneste rapport om terrortruslen mod Danmark, at det er "usandsynligt", at børnene i de syriske fangelejre udgør en terrortrussel. Men risikoen for radikalisering af børnene stiger, jo længere tid de opholder sig i lejrene, lød vurderingen.

Men selvom støttepartierne presser på for en løsning og til trods for PET’s vurdering, nægter regeringen at hente børnene hjem, fordi den ikke vil have børnenes mødre med.

- PET har lavet sin vurdering. Det er fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er jo ikke tvunget til at indrette os efter, hvad en styrelse måtte mene, sagde Nick Hækkerup på et samråd i begyndelsen af måneden.

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet. Men hverken udenrigsminister Jeppe Kofod eller udlændingeordfører Rasmus Stoklund har ønsket at kommentere støttepartiernes forslag over for avisen.