Politik

Taburetten vakler under Kofod efter fortroligt møde - støttepartier overvejer hans fremtid

Ifølge TV 2s oplysninger fik partierne gennemgået individuelle risikovurderinger af danske kvinder og mænd i lejre og fængsler i Syrien.

Ministertaburetten vakler under udenrigsminister Jeppe Kofod (S), efter Folketingets partier fredag har fået en dybt fortrolig orientering om danske børn og kvinder i syriske fangelejre.

Regeringens støttepartier, Radikale Venstre og Enhedslisten, vil således overveje, om de har tillid til ministeren.

- Enhedslistens tillid til Jeppe Kofod kan ligge på et meget lille sted, og det er jo på baggrund af den her sag. Ministre skal opføre sig ordentligt over for Folketinget, og det er uanset, om man hedder Jeppe Kofod eller alt muligt andet, siger retsordfører Rosa Lund (EL).

Enhedslisten vil tage endeligt stilling, når Jeppe Kofod har fået mulighed for at forklare sig i et samråd, som forventes at blive datosat snarest.

Radikale 'overvejer' situationen

Presset på regeringen og udenrigsministeren er vokset, efter blandt andet Ekstra Bladet har afsløret, at Folketinget er blevet holdt uvidende om sikkerhedsorienteringer fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Efter det fortrolige møde er Radikale Venstre fortsat kritisk over Jeppe Kofods håndtering af sagen.

- Nu overvejer vi situationen, og så drager vi konklusionen derfra, siger hun.

Adspurgt om Radikale Venstre har tillid til Jeppe Kofod, svarer partileder Sofie Carsten Nielsen:

- Det konkluderer jeg på senere, siger hun.

Radikale Venstre og Enhedslisten oplyser, at sikkerhedsvurderingerne, som Ekstra Bladet har omtalt, ikke blev drøftet på det fortrolige møde fredag morgen.

Venstre vil hjem og 'tygge' på det

Ifølge Ekstra Bladet indeholder sikkerhedsvurderingerne fra Forsvarets Efterretningstjeneste blandt andet oplysninger om, at terrororganisationen Islamisk Stat har smuglet børn ud af fangelejrene i Syrien, og at Islamisk Stat skulle have planlagt at smugle yderligere 350 børn ud for at træne dem til at udføre terrorangreb i deres hjemlande.

Partierne i blå blok har længe afvist at hente danske børn og kvinder til Danmark, men de retter også en skarp kritik mod regeringen for ikke at have delt sikkerhedsvurderingerne med Folketinget.

Adspurgt om Venstre fortsat har tillid til Jeppe Kofod efter mødet, svarer udenrigsordfører Michael Aastrup:

- Vi har lige fået en lang række oplysninger, og dem vil jeg selvfølgelig gå hjem og tygge på, siger han.

Partier fik individuelle risikovurderinger af personer i Syrien

Informationerne på det lukkede møde fredag er strengt fortrolige, og politikere må ikke referere fra mødet.

Ifølge TV 2s oplysninger fik partierne blandt andet en gennemgang af individuelle risikovurderinger af de enkelte kvinder og mænd, der har relation til Danmark og befinder sig i lejre eller fængsler i Syrien. Det er endnu uklart, hvad indholdet i risikovurderingerne er.

Efter mødet lød meldingen fra Enhedslisten og Radikale Venstre, at de fortsat mener, at børnene skal hentes til Danmark, og at det skal ske hurtigst muligt.

Udenrigsminister Jeppe Kofod afviste at svare på spørgsmål fra pressen efter mødet og gav blot en kort kommentar om, at partierne har fået en "dybt fortrolig briefing" vedrørende "efterretninger om børn af fremmedkrigere".

- I sagens natur kan jeg ikke komme yderligere ind på det, sagde han.