Partier indkaldt til fortroligt møde om børn i Syrien, erfarer TV 2

Ifølge TV 2s oplysninger er dagsordenen "fortrolig orientering af sikkerhedsmæssig karakter". Regeringen er under massivt pres i sagen.

Alle Folketingets partier er indkaldt til et fortroligt møde om de børn med dansk tilknytning, der sidder med deres mødre i fangelejre i Syrien.

Det erfarer TV 2 fra flere kilder.

Partierne er indkaldt til klokken 8.30 fredag morgen i Justitsministeriet, og dagsordenen er "fortrolig orientering af sikkerhedsmæssig karakter".

I alt sidder 19 børn med dansk tilknytning i fangelejrene al-Hol og al-Roj med deres mødre og tusindvis af andre, der er mistænkt for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Regeringen under pres fra alle sider

Børnene i de syriske fangelejre er på det seneste blevet omdrejningspunkt bag murene på Christiansborg, og regeringen er under massivt pres fra både rød og blå blok for sin håndtering af sagen.

Regeringens støttepartier har længe argumenteret for, at børnene skal hentes til Danmark. og i sidste uge stramme Radikale Venstre retorikken, da næstformand Martin Lidegaard sagde, at sagen potentielt kan ende med, at radikale trækker støtten til regeringen.

Blå blok har modsat afvist at hente børnene til Danmark, men retter nu også en hård kritik mod regeringen efter afsløringer i Ekstra Bladet.

Medie: IS ville smugle børn ud og træne dem til terror

Ifølge Ekstra Bladet orienterede Forsvarets Efterretningstjeneste i september sidste år regeringen om, at Islamisk Stat har smuglet børn ud af lejrene, og at terrororganisationen skulle have planlagt at smugle yderligere 350 børn ud for at træne dem til at udføre terrorangreb i deres hjemlande.

Flere partier har kritiseret regeringen for ikke at have givet de oplysninger videre til Folketinget. I sidste uge indkaldt Folketinget tre ministre til hastemøde i Udenrigspolitisk Nævn for at få svar i sagen, og om regeringen har holdt oplysninger tilbage for Folketinget.

Efter mødet udtrykte flere partier stor utilfredshed og sagde, at de ikke var blevet klogere på det halvanden time lange møde.

Senest har Liberal Alliance som det eneste blå parti meldt ud, at børnene bør hentes til Danmark.

Mette F. vil hjælpe børn efter krisemøder med støttepartier

Regeringen har i snart to år afvist at hente børnene til Danmark, fordi mødrene ifølge regeringen har "vendt Danmark ryggen".

Forleden udtalte Mette Frederiksen (S) imidlertid, at regeringen i øjeblikket er ved at se på, hvordan børnene i Syrien kan hjælpes. Hvordan det kan udmønte sig i praksis, er endnu uklart.

Meldingen fra statsministeren kom, efter hun ifølge TV 2s oplysninger havde holdt hemmelige krisemøder med flere støttepartier om sagen tirsdag.

Børn og mødre i de to fangelejre i Syrien

  • Udenrigsministeriet har kendskab til, at der i de to nordsyriske fangelejre al-Hol og al-Roj er 19 børn af eller knyttet til danske eller tidligere danske statsborgere. De er der sammen med deres seks mødre, som alle har givet udtryk for, at de ønsker at komme til Danmark.
  • Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni af dem er født i Danmark, og de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge Udenrigsministeriet er den danske indfødsret for de ti børn født i konfliktzonen "ikke fastslået".
  • Ni af børnene opholder sig i den hårdeste af lejrene, al-Hol. 
  • Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.
  • De tre mødre, som er danske statsborgere, er afskåret fra bistand fra Udenrigstjenesten.

Kilder: Berlingske og Udenrigsministeriet.