Politik

Dele af Venstres bagland vil have Syrien-børn hjem: - Uværdigt for Danmark

Børnene bliver gidsler i et "strammer-kapløb" på udlændingepolitikken, og det er sørgeligt, lyder det blandt andet i TV 2s rundspørge.

I Venstres bagland er flere uenige i partitoppens beslutning om ikke at ville hjemtage de 19 børn med dansk tilknytning, som for øjeblikket sidder i to syriske fangelejre.

Det viser en ny rundspørge foretaget af TV 2 blandt borgmestre, byrådsmedlemmer, folketingskandidater samt formænd for kreds-, kommune- og vælgerforeninger i Venstre.

Her svarer over en tredjedel af de 199 respondenter, at børnene skal hentes til Danmark. Også selvom det formentlig betyder, at mødrene følger med.

En af dem, som mener, at børnene skal hentes til Danmark, er Ditte Rust. Hun er folketingskandidat for Venstre i Guldborgsund.

- Det er sørgeligt, at få børn skal være gidsler i det danske strammer-kapløb på udlændingeområdet. Faktisk synes jeg, det er uværdigt for Danmark, siger hun til TV 2.

I rundspørgen hos Venstres bagland svarer 34 procent af respondenterne ja til spørgsmålet "bør den danske stat hente børnene til Danmark, selvom det formentlig ikke er muligt, uden at moderen følger med?"

58 procent svarer nej, mens 9 procent svarer "det ved jeg ikke".

Ellemann enig i regeringens beslutning

FN-eksperter har tidligere slået fast, at børnene i lejrene lever under "seriøse trusler om fundamentale menneskerettighedskrænkelser, overgreb, misbrug og vold".

Derfor har de opfordret til, at verdens regeringer forsøger at hjælpe kvinder og børn hjem derfra.

Herhjemme har regeringen dog gentagne gange afvist at hjælpe børnene til Danmark, fordi den ene forælder i givet fald vil følge med - noget, som statsminister Mette Frederiksen kalder for "lige festligt nok", da mødrene er rejst til konfliktzoner og mistænkes for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Regeringen mener derfor, at de udgør en sikkerhedstrussel mod Danmark.

I en vurdering fra PET sidste år forlød det da også, at forældrene kan udgøre en trussel mod Danmark, fordi opholdet kan have ført til øget brutalisering og voldsparathed. Dog understregede efterretningstjenesten, at det ikke "nødvendigvis" forholder sig sådan - det vil kræve en individuel vurdering at konkludere.

Om rundspørgen

TV 2s rundspørge er foretaget blandt 1218 borgmestre, byrådsmedlemmer, folketingskandidater samt formænd for kreds-, kommune- og vælgerforeninger i Venstre. 199 af dem har svaret, hvilket giver en svarprocent på cirka 15.

Svarene kan derfor ikke nødvendigvis betragtes som repræsentative for hele Venstres bagland, men de viser, hvad et udsnit af baglandet mener om børnene med dansk tilknytning, der opholder sig i de syriske fangelejre.

Nu er børnene i lejrene så for alvor blevet omdrejningspunktet for den helt store debat på Christiansborg.

Regeringens støttepartier er vrede, og Radikale Venstre truer med at trække støtten, hemmelige krisemøder finder sted, og statsministeren er under hårdt pres fra både rød og blå blok for sin håndtering af sagen.

Tidligere kunne TV 2 fortælle, at dele af Socialdemokratiets eget bagland er imod regeringens beslutning om ikke at hente børnene hjem, og nu gælder det samme altså også i V-baglandet.

Tirsdag 16. marts understregede Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ellers, at han er enig i regeringens beslutning om ikke at hente børnene hjem på grund af mødrene, som han også frygter kan udgøre en sikkerhedsrisiko for danskerne.

- Jeg mener ikke, at de her forældre under nogen omstændigheder skal komme til Danmark. Og jeg synes, det er en fuldstændig grufuld situation. Jeg synes, det er forfærdeligt, men jeg kommer ikke til at tage ansvar for, at de forældre kommer til Danmark. Punktum.

Børn og mødre i de to fangelejre i Syrien

  • Udenrigsministeriet har kendskab til, at der i de to nordsyriske fangelejre al-Hol og al-Roj er 19 børn af eller knyttet til danske eller tidligere danske statsborgere. De er der sammen med deres seks mødre, som alle har givet udtryk for, at de ønsker at komme til Danmark.
  • Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni af dem er født i Danmark, og de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge Udenrigsministeriet er den danske indfødsret for de ti børn født i konfliktzonen "ikke fastslået".
  • Ni af børnene opholder sig i den hårdeste af lejrene, al-Hol. 
  • Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.
  • De tre mødre, som er danske statsborgere, er afskåret fra bistand fra Udenrigstjenesten.

Kilder: Berlingske og Udenrigsministeriet.

Børnene skal ikke straffes

Ifølge Stephan Arnold Thomsen, tidligere kredsformand og nu folketingskandidat for Venstre i Horsens, er diskussionen kørt helt af sporet, fordi politikerne i kampens hede har glemt at tage højde for de mennesker, der befinder sig i lejrene.

Derfor er han en af dem, som har svaret, at både børn og mødre skal hjem.

- Når vi først har udstedt statsborgerskab, er man medlem af "klubben Danmark". Derfor er det helt enkelt, synes jeg. De børn og deres mødre skal hjem, siger han til TV 2.

Arvesynd er ikke et begreb, vi bruger i et moderne demokrati.

Stephan Arnold Thomsen, folketingskandidat for Venstre i Horsens

Men er det ikke et rimeligt argument, at det først og fremmest handler om at sikre danskernes sikkerhed?

- Nej, for spørgsmålet er i virkeligheden, hvordan vi i Danmark forholder os til vores modstandere. Er det ved at have dem tæt på, hvor vi kan påvirke dem, eller er det ved at holde dem ud i strakt arm?

Stephan Arnold Thomsen mener, at der må gælde det samme for Danmark nu, som når vi forventer, at andre lande tager imod udviste statsborgere. Derefter må det danske retssystem tage sig af forældrene, når de kommer hertil igen, ligesom børnene må tvangsfjernes, mener han.

- Børnene skal ikke straffes for forældrenes gerning ved at blive i lejrene. Arvesynd er ikke et begreb, vi bruger i et moderne demokrati.

- Børnene kommer hertil uanset hvad

Netop spørgsmålet om det retslige efterspil fylder hos mange af de Venstre-folk, TV 2 har talt med.

De børn kommer til Danmark uanset hvad - om de så selv skal finde hertil

Jakob Tørring, lokalformand for Venstre på Vesterbro

Ifølge folketingskandidat Ditte Rust har Danmark en af de mest omfattende terrorlovgivninger på verdensplan, og derfor køber hun ikke argumentet om, at forældrene skal retsforfølges lokalt i Mellemøsten, som Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ellers har lagt op til.

Særligt fordi det ifølge hende er usandsynligt, at mødrene reelt vil blive retsforfulgt i lokalområdet.

Men er det ikke et rimeligt argument, at det først og fremmest handler om at sikre danskernes sikkerhed?

- Nej, det argument, synes jeg, er usagligt, fordi PET's analyse netop viser, at terrortruslen er større ved at lade børnene blive. Der er heller intet, der tyder på, at mødrene udgør en terrortrussel, der ikke kan håndteres af danske myndigheder.

Alene antallet af børn og mødre taler for, at risikoen ved at tage dem hjem godt kan håndteres af Danmark, mener Ditte Rust.

Lyn-analyse

De her tal viser tydeligt, at det her er en sag, der splitter på kryds og tværs i dansk politik og på kryds i tværs i de blokkene.

Umiddelbart tror jeg ikke, det her er noget, der får Jakob Ellemann-Jensen til at ryste i bukserne og ændre kurs i morgen. Men det her er formentlig en sag, der kommer til at køre lang tid endnu, og det er sådan en type sag, hvor den offentlige mening også kan ændre sig i takt med, at der netop kommer øget og vedvarende fokus på det. Og det bliver interesant at følge, hvad der sker internt i Socialdemokratiet og Venstre de kommende måneder.

For Jakob Tørring er det heller ikke et spørgsmål om, hvorvidt børnene og deres forældre skal hertil, men tværtimod hvornår.

Han er lokalformand for Venstre på Vesterbro i København og mener, at det alligevel er et spørgsmål om tid, før Danmark skal stå klar til at tage imod. Derfor kan børnene lige så godt hentes hjem nu, lyder det.

- De børn kommer til Danmark uanset hvad - om de så selv skal finde hertil, siger han.

Derfor mener Jakob Tørring, at det er en fordel at tage børnene til Danmark nu, "mens vi stadig har en chance for at påvirke dem."

Venstre siger nej til at hente børn og mødre

TV 2 har forsøgt at få et interview med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, om kritikken fra dele af Venstres bagland. Det har dog ikke været muligt.

I stedet har Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, sendt TV 2 et skriftligt citat på mail. Her forholder udlændingeordføreren sig dog ikke til den konkrete kritik fra baglandet, og derfor har TV 2 bedt om et uddybende interview. Det har dog heller ikke været muligt.

Mads Fugledes skriftlige citat til TV 2 lyder:

- Det er hjerteskærende, at de børn er havnet i en ulykkelig situation. Vi har sagt hele vejen, at vi gerne vil hjælpe dem, men det ændrer ikke på, at vi i Venstre ikke vil have deres forældre tilbage til Danmark, hvor de vil udgøre en sikkerhedsrisiko.