Politik

Statsministeriet trækker i land – Mette Frederiksen var ”upræcis” om børn i fangelejre

Mette Frederiksen fortryder, at hun brugte ordet "kidnapning".

Statsminister Mette Frederiksen (S) trækker nu i land på en udtalelse, som hun selv kom med tirsdag, i sagen om de 19 børn med dansk tilknytning, der sidder indespærret i to syriske fangelejre.

På et pressemøde på Christiansborg tirsdag eftermiddag blev Mette Frederiksen spurgt, om hendes regeringen har holdt oplysninger om risikoen for kidnapning af børn fra fangelejrene skjult fra Folketinget.

Her svarede Mette Frederiksen, at det er ”velkendt” fra frigivne risikovurderinger fra sikkerhedstjenesterne, at der er ”risiko for kidnapninger”.

Statsministeren uddybede ikke, hvilke konkrete vurderinger hun henviste til. Men i den seneste risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fra december 2020, står der intet om, at børn er i risiko for at blive kidnappet fra fangelejrene, eller at det allerede skulle være sket for mindst 30 børn, som Ekstra Bladet ellers skriver.

Statsministeriet har efterfølgende kontaktet TV 2 for at få præciseret Mette Frederiksens udtalelse i to artikler på TV2.DK. Herfra lyder det nu, at Mette Frederiksen var ”upræcis”, da hun brugte ordet ”kidnapning”.

Lyn-analyse

Regeringen skal være meget påpasselig med ikke at træde forkert i den her sag, for så kan støttepartiernes tålmodighed ende med helt at forsvinde. Og at Mette Frederiksen proaktivt må henvende sig til medierne for at korrigere noget, hun få timer tidligere har sagt, viser, at regeringen efterhånden er helt opmærksom på, at det her er en sag, der kan udvikle sig til en meget stor regeringskrise, hvis ikke de formår at finde et kompromis, som støttepartierne også kan leve med.

I stedet henviser statsministeren nu til FE's risikovurdering fra december 2020, hvor der står, at det er ”sandsynligt, at Islamisk Stats smugler folk ud af lejrene”, men hvor børn og ordet ”kidnapning” ikke er nævnt.

- Mit svar var således møntet på det generelle og ikke direkte på børnene, og det var således upræcist at bruge udtrykket kidnapning i den efterfølgende formulering, lyder det fra Mette Frederiksen i en mail til TV 2.

Kritiske støttepartier

Spørgsmålet om statsministerens ordvalg er centralt i sagen, fordi flere af hendes støttepartier mener, at regeringen kan have hemmeligholdt centrale oplysninger.

Ekstra Bladet har via anonyme kilder fortalt, at Forsvarets Efterretningstjeneste i september 2020 orienterede regeringen om risikoen for kidnapning og terrortræning af børnene i fangelejrene, samt at mindst 30 børn allerede skulle være kidnappet, mens der er kidnapningsplaner for yderligere 350. Det har ikke været muligt for TV 2 at få bekræftet Ekstra Bladets oplysninger.

Børn og mødre i de to fangelejre i Syrien

  • Udenrigsministeriet har kendskab til, at der i de to nordsyriske fangelejre al-Hol og al-Roj er 19 børn af eller knyttet til danske eller tidligere danske statsborgere. De er der sammen med deres seks mødre, som alle har givet udtryk for, at de ønsker at komme til Danmark.
  • Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni af dem er født i Danmark, og de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge Udenrigsministeriet er den danske indfødsret for de ti børn født i konfliktzonen "ikke fastslået".
  • Ni af børnene opholder sig i den hårdeste af lejrene, al-Hol. 
  • Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.
  • De tre mødre, som er danske statsborgere, er afskåret fra bistand fra Udenrigstjenesten.

Kilder: Berlingske og Udenrigsministeriet.

Flere partier er stærkt forundrede over Ekstra Bladets historier og siger, at informationerne om risiko for kidnapning af børn ikke er kommet videre til dem.

Støttepartierne Radikale Venstre, Enhedslisten og SF frygter både for både børnenes og Danmarks sikkerhed, hvis Ekstra Bladets oplysninger er sande, og kræver svar fra regeringen om, hvorfor de ikke har fået besked. Radikale Venstre har endda sagt, at det kan ende med, at partiet trækker støtten til regeringen.

Indtil nu har hverken udenrigsminister Jeppe Kofod (S), forsvarsminister Trine Bramsen (S) eller justitsminister Nick Hækkerup (S) svaret klart på, hvad der er op og ned i sagen.

Det er baggrunden for, at Mette Frederiksen tirsdag blev spurgt, om hendes regering har hemmeligholdt oplysninger for blandt andet støttepartierne, der modsat regeringen vil hente de 19 børn med dansk tilknytning samt deres mødre til Danmark.

- Det understreger situationens alvor

Tirsdagens oprindelige svar fra Mette Frederiksen om, at det er ”velkendt”, at der er ”risiko for kidnapninger”, kan tolkes som et forsøg på at sige, at risikovurderinger ikke har været holdt hemmelige fra Folketinget.

Men hos Enhedslisten afviser retsordfører Rosa Lund, at hendes parti har overset noget.

- Jeg har læst både FE's og PET’s vurderinger forfra og bagfra flere gange. Og der står simpelthen ikke nogen steder, at der er 30 børn, der er blevet kidnappet fra de her lejre, og at der 350 børn, som der er kidnapningsplaner for, siger Rosa Lund til TV 2.

Den radikale udenrigsordfører Martin Lidegaard, siger til TV 2, at det er godt, at Mette Frederiksen trækker i land.

- Jeg er glad for, at statsministeren i dag bekræfter, at der er tale om nye og vigtige oplysninger, hvis Ekstra Bladets historie om planlagte kidnapninger er sande. Det understreger situationens alvor, lyder det fra Martin Lidegaard.

Ifølge TV 2s oplysninger holder statsminister Mette Frederiksen i denne uge hemmelige møder med sine støttepartier om situationen med de 19 børn med dansk tilknytning. Tirsdag sagde hun, at regeringen gerne vil hjælpe børnene, men at en konkret løsning ikke er klar endnu.

Hvis børnene skal hentes til Danmark, kan det formentlig ikke gøres, uden mødrene følger med. Dem vil regeringen dog ikke have til Danmark, fordi de ifølge statsministeren har ”vendt Danmark ryggen” ved at rejse ned til en konfliktzone med Islamisk Stat, og fordi hun frygter for danskernes sikkerhed, hvis de kommer til Danmark.

Dele af Socialdemokratiets eget bagland er dog uenig i den beslutning.