Mette Frederiksen er under enormt pres fra begge sider, siger politisk redaktør
Vrede støttepartier og nu også utilfredshed i blå blok får statsministeren til at rykke sig "en lillebitte smule", siger TV 2s politiske redaktør.
Utilfredsheden stiger gevaldigt blandt støttepartierne, når det gælder statsminister Mette Frederiksens (S) håndtering af danske børn i syriske fangelejre.
Det sker, selvom statsministeren tirsdag rykkede sig en smule og udtalte, at hun nu er åben for at hjælpe børnene, selvom hun hidtil har afvist at hente dem hjem til Danmark.
Presset på Mette Frederiksen er derfor nu enormt, fortæller TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg:
- Mette Frederiksen har indset, at den her sag ikke går væk ved, at hun står inde i Folketingssalen og afviser alt. Selv i de borgerlige rækker er der nu kritik, der rejser sig, siger han.
En nervekrig
Hos støttepartierne har vreden over regeringens håndtering af sagen om de 19 danske børn længe ulmet, og fra Radikale Venstres side har man heller ikke afvist, at det kan komme til at koste støtten, hvis ikke statsministeren ændrer kurs.
- Jeg vil faktisk ikke udelukke, at det kan ende der, sagde næstformand i partiet, Martin Lidegaard, til TV 2 så sent som i sidste uge.
Her rettede han også en skarp kritik af regeringen for at øge terrortruslen mod Danmark ved ikke at få børnene hjem.
Ifølge Troels Mylenberg er der dog intet, der tyder på, at støttepartierne er klar til at vælte regeringen på baggrund af sagen, selvom de lægger "et gevaldigt pres" på nu.
- Det her er blevet en form for nervekrig mellem støttepartierne og regeringen, siger han.
Pres fra begge sider
Men en stor utilfredshed melder sig nu også fra blå blok, og dermed er regeringen under pres fra begge sider.
De borgerlige partier er især vrede over noget andet - nemlig, at de ikke fik oplysningerne fra Forsvarets Efterretningstjeneste om børnenes risiko for at blive smuglet ud af lejrene og trænet af Islamisk Stat
Oplysninger, som regeringen ifølge Ekstra Bladet blev orienteret om allerede tilbage i september.
Ifølge Mylenberg er krydspresset nu grunden til, at statsministeren mandag åbnede for, at flere børn potentielt skal hentes hjem til Danmark.
- Det, der gør, at Mette Frederiksen nu rykker sig en lillebitte smule i sagen, er, at der er pres på hende fra to fronter, siger han.
Mette Frederiksen afviste dog tirsdag, at regeringen har udeladt Folketingets partier fra at kende til risikovurderingen:
- Mig bekendt har det fremgået fra de risikovurderinger, som frigives fra tjenesterne, at der er risiko for kidnapninger, så det har været velkendt over en rum tid, lød det.
Efterfølgende har Statsministeriet kontaktet TV 2 med ønsket om at præcisere Mette Frederiksens påstand om, at det er velkendt, at der er risiko for "kidnapning" fra fangelejrene. Hun kalder nu sin udtalelse for ”upræcis”. I stedet henviser statsministeren nu til FEs risikovurdering fra december 2020, hvor der står, at det er ”sandsynligt, at Islamisk Stats smugler folk ud af lejrene”, men hvor ordet ”kidnapning” ikke er nævnt.