Politik

OVERBLIK: Hvad er op og ned i sagen om Syrien-børnene?

Regeringen er under massivt pres fra støttepartierne i sagen om hjemtagelsen af danske børn i Syrien.

I alt 19 børn i Syrien er blevet det helt store omdrejningspunkt på Christiansborg i øjeblikket, hvor partiernes uenigheder om det næste skridt står i kø.

Det drejer sig om børn med dansk tilknytning, som lige nu opholder sig i de to fangelejre al-Hol og al-Roj i det nordøstlige Syrien, hvor de er havnet på grund af deres forældre, som mistænkes for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Regeringens støttepartier vil have børnene hjem og lægger nu massivt pres på regeringen - og hos Radikale Venstre afviser man da heller ikke, at sagen kan komme til at koste støtten.

Samtidig er der rod i kulissen hos Socialdemokratiets bagland, hvor en rundspørge viser, at dele af baglandet er imod regeringens holdning til børnene.

Hvad har været op og ned i sagen i det seneste år? Her kan du danne dig et overblik.

Hvad er sket hvornår i sagen om de syriske børn?

  1. 2020

    1. PET udkommer med trusselsvurdering

      PET vurderede i sin seneste rapport, at det er "usandsynligt", at børnene i de syriske fangelejre udgør en terrortrussel. Samtidig advarede efterretningstjenesten dog mod, at risikoen for radikalisering af børnene stiger, jo længere tid de opholder sig i lejrene.

    2. FE orienterer om risiko om kidnapning

      Forsvarets Efterretningstjeneste orienterer ifølge oplysninger fra Ekstra Bladet regeringen om risikoen for kidnapning og terrortræning af børnene.

      Den information er ifølge flere af Folketingets partier ikke kommet videre til dem. 

      Ifølge Ekstra Bladet er både Udenrigsministeriet, Statsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet blevet orienteret om, at Islamisk Stat har udset sig 350 børn, som de vil smugle ud af fangelejrene - og at de har oprettet en særlig børneafdeling i lejren al-Hol.

  2. 2021

    1. FN: Hent børnene hjem

      Eksperter i FN slår fast, at børnene i de to syriske lejre står over for "seriøse trusler om fundamentale menneskerettighedskrænkelser, overgreb, misbrug og vold".

      Derfor råder FN nu regeringer rundt omkring i verden til at hjælpe kvinder og børn hjem fra lejrene.

    2. Hækkerup i samråd: Børnene skal ikke hjem

      Justitsminister Nick Hækkerup er i samråd om sagen, men han gør det klart, at PET's trusselsvurdering ikke stemmer overens med regeringens politik, og at man "ikke er tvunget til at indrette sig efter en styrelses vurdering".

      - Vurderingen fra 2020 ændrer ikke på regeringens politiske linje. Den linje ligger fast, lyder det fra Hækkerup.

      Det får kritikken fra støttepartierne til at hagle ned over regeringen. 

    3. EU opfordrer til at hente børn hjem

      Et stort flertal i EU-parlamentet opfordrer efter en - dog uforpligtende afstemning - medlemslandene til at hente børn hjem til landet, da barnets tarv må siges at være det væsentligste.

       

    4. S-bagland imod regeringens politik

      I en rundspørge blandt Socialdemokratiets bagland foretaget af TV 2 fremgår det, at 40 procent af de adspurgte viser modstand mod regeringens beslutning om ikke at hente de 19 børn med dansk tilknytning hjem fra Syrien.

    5. Regeringen bliver stævnet

      Foreningen Repatriate The Children Denmark (RTC) stævner regeringen og beder dermed domstolene tage stilling til, om regeringen har pligt til at hjemtage en søskendeflok på fem børn og deres etnisk danske mor fra Syrien.

      Moren og de fem børn har opholdt sig i lejren i to år, og familien rejste i 2014 til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat ifølge Berlingske.

    6. Radikale truer med at trække støtten

      Næstformand i Radikale Venstre, Martin Lidegaard, udtaler, at sagen potentielt kan ende med, at partiet trækker sin støtte til regeringen.

      - Jeg vil faktisk ikke udelukke, at det kan ende der, lyder det fra Lidegaard i TV 2-programmet Lippert.

    7. Hastemøde med tre ministre

      Medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn holder et hastemøde med tre ministre om den højspændte situation omkring børnene.

      Hastemødet foregår fortroligt.

       

       

    8. "Hemmelige krisemøder" med støttepartierne

      Kilder oplyser til TV 2, at der har fundet hemmelige krisemøder sted omkring de 19 danske børn i al-Hoj og al-Roj.

       

       

    9. Mette Frederiksen: Velkendt med risiko for kidnapning

      Statsministeren fastholder efter et hastemøde tirsdag eftermiddag, at regeringen ikke har tænkt sig at hente børnene hjem fra Syrien, hvis mødrene skal med. 

      Samtidig siger hun, at vurderingen af en øget risiko for kidnapning ikke er ny for hende.

      - Mig bekendt har det fremgået fra de risikovurderinger, som frigives fra tjenesterne, at der er risiko for kidnapninger, så det har været velkendt over en rum tid. 

Efterfølgende har Statsministeriet kontaktet TV 2 med ønsket om at præcisere Mette Frederiksens påstand om, at det er velkendt, at der er risiko for "kidnapning" fra fangelejrene. Hun kalder nu sin udtalelse for ”upræcis”. I stedet henviser statsministeren nu til FEs risikovurdering fra december 2020, hvor der står, at det er ”sandsynligt, at Islamisk Stats smugler folk ud af lejrene”, men hvor ordet ”kidnapning” ikke er nævnt.

- Mit svar var således møntet på det generelle og ikke direkte på børnene, og det var således upræcist at bruge udtrykket kidnapning i den efterfølgende formulering, lyder det fra Mette Frederiksen i en mail til TV 2.