Politik

Derfor er Bager-exit en ordentlig kæberasler til Ellemann

ANALYSE: Venstre-toppen havde gode forklaringer klar, da andre profiler forlod partiet. Det er sværere denne gang.

Britt Bager er langt fra den første og langt fra den største profil, der har forladt Venstre i denne valgperiode.

Men tag ikke fejl: Tirsdagens politiske bombe fra den tidligere politiske ordfører, som nu skifter Venstre ud med Det Konservative Folkeparti, Ellemann ud med Pape, er alligevel en stor kæberasler til den i forvejen groggy og kriseramte V-formand.

Da Marcus Knuth i november 2019 forlod Venstre til fordel for Det Konservative Folkeparti, var V-toppen hurtige til både internt og udadtil at tale historien ned. Knuth har i virkeligheden aldrig hørt hjemme i Venstre. Han passer meget bedre hos de konservative, lød forklaringen - og den gav mening.

Da Lars Løkke Rasmussen nytårsdag i år endegyldigt opsagde sit Venstre-medlemskab, var partitoppen klar med en nærliggende forklaring i et forsøg på at tale dramaet ned: Selvfølgelig havde en tidligere partiformand, der kort forinden var blevet væltet af sine egne, svært ved at se en fremtid for sig på bagerste række i samme gruppeværelse. Det handlede om Løkke - ikke om partiets politik.

Da Inger Støjberg i februar forlod Venstre, var det ingen overraskede. Hendes partiformand havde kort forinden både bedt hende gå som næstformand og stemt hende en tur i Rigsretten – og i Venstre-toppen fremturede man med en forklaring om, at stemmeslugeren Støjberg var begyndt at sætte sig selv over partiet i en sådan grad, at det nok faktisk var bedst for partiet, at hun nu smuttede, så der kunne komme ro på internt.

Sværere at forklare for Venstre

Britt Bagers beslutning er sværere for Venstre-toppen at finde en belejlig forklaring på.

Bager har siddet i Folketinget for Venstre siden 2015. Hun har blandt andet været partiets politiske ordfører i en del af den seneste regeringsperiode.

Hun er valgt i og har været tæt knyttet til det jyske bagland, som ingen i Venstre længere undervurderer betydningen af efter formandsopgøret i 2019.

Ja, Bager er personligt tæt på Inger Støjberg og var blandt dem i folketingsgruppen, der var modstandere af at rejse en rigsretssag mod den tidligere udlændingeminister. Men bortset fra det har Bager ikke internt i Venstre været betragtet som en, vis politiske synspunkter stak ud. Ingen i Venstre har gået rundt og tænkt, at hun da egentlig nok passede bedre ind hos et andet parti.

Trods Venstres katastrofale meningsmålinger kan Bagers exit heller ikke blot afskrives som et eksempel på en politiker, der har læst skriften på væggen og med statsgaranti vil ryge ud af Folketinget ved næste valg. Bager fik et pænt valg i 2019 med mere end 10.000 personlige stemmer og sad på en god valgkreds. Tre medlemmer af Venstres folketingsgruppe blev valgt i Østjyllands storkreds med færre personlige stemmer end Bager – og det skulle således være gået meget galt for Venstre og for Bager personligt, hvis genvalg næste gang skulle mislykkes.

Statsminister-diskussionen

Bager begrunder tirsdag sin beslutning med, at hun mener, at Venstre under Jakob Ellemanns ledelse har rykket sig politisk.

- Jeg synes, at Venstre er blevet mere liberalt end borgerligt. Jeg er borgerlig, før jeg er liberal, og jeg hører til i et borgerligt parti. Det kan jeg bedre udføre i Det Konservative Folkeparti, siger hun blandt andet til TV 2.

Argumentationen minder om den, som Inger Støjberg har fremført. At Venstre ikke længere favner de forskellige strømninger, der ellers altid har eksisteret i partiet, og som blandt andet Søren Pind tidligere har beskrevet i sin bog 'Frie Ord': Den liberale, den konservative og den pragmatiske.

Ellemann vil endnu en gang ihærdigt afvise den udlægning og argumentere for, at Venstre under hans lederskab ikke har foretaget et sådant politisk retningsskifte. Men jo flere med lang erfaring i partiet, der siger det modsatte, jo sværere er bliver det selvsagt også for Ellemann at afvise pure.

Bager lægger i sine afskedsinterviews heller ikke skjul på, at Venstre på de indre linjer er meget lidt velfungerende i øjeblikket.

- Lad mig formulere det på denne måde. Når jeg glæder mig til at komme til de konservative, så er det, fordi jeg glæder mig til at komme over til en harmonisk folketingsgruppe, hvor jeg fornemmer, at Søren Papes ledelsesstil giver et frirum til, at man kan agere selvstændigt, og hvor folketingsgruppen har det godt med hinanden. Jeg glæder mig til at træde ind i en gruppe med en anden arbejdskultur, siger hun eksempelvis til Berlingske.

Og slutteligt får Britt Bager også hældt lidt benzin på et bål, der uden tvivl vil brænde videre længe endnu i det borgerlige Danmark. Diskussionen om hvorvidt det er på tide at se sig om efter en anden statsministerkandidat end Venstres formand.

- Når jeg melder mig i Det Konservative Folkeparti, så er det for at gøre Søren Pape til statsminister, siger hun til TV 2.

Krisen er langtfra slut

Man var så småt i Venstre-toppen begyndt at både håbe og tro på, at det nu var slut med at tale om intern uro og partihopperi. At i den kommende tid skulle al opmærksomhed bruges på at føre politik. At bunden i meningsmålingrutsjebanen nu var nået.

Derfor er dagens besked fra Bager en ordentlig kæberasler til Jakob Ellemann.

Ironisk nok kan én i Venstres ledelse dog måske se lidt lysere på fremtiden efter nyheden. Partiets magtfulde finansordfører, Troels Lund Poulsen, er opstillet i samme storkreds som Britt Bager, men fik ved seneste valg langt færre personlige stemmer end hende.

Hans vej til genvalg, også selvom Venstre skulle gå markant tilbage, ser i dag en smule lettere ud.