Politik

Britt Bager skifter Venstre ud med de konservative

Iføle TV 2s politiske analytiker viser partiskiftet, at krisen i Venstre bliver dybere og dybere.

Venstres tidligere politiske ordfører og nuværende folketingsmedlem Britt Bager skifter Venstre ud med Det Konservative Folkeparti.

Det bekræfter Britt Bager overfor TV 2.

Britt Bager, der er valgt i Østjylland, har siddet i Folketinget for Venstre siden 2015. Før og under folketingsvalgkampen i 2019 havde hun den centrale post som politisk ordfører for Venstre, men nu er hendes tid i partiet altså forbi.

Britt Bager forklarer blandt andet partiskiftet med utilfredshed med den nuværende linje i Venstre.

- Jeg synes, at Venstre er blevet mere liberalt end borgerligt. Jeg er borgerlig, før jeg er liberal, og jeg hører til i et borgerligt parti. Det kan jeg bedre udføre i Det Konservative Folkeparti, siger Britt Bager til TV 2.

- Balancen er tippet

Britt Bager nævner flere konkrete eksempler på utilfredshed med Venstres linje.

Hun kritiserer, at Venstre ikke var med i aftalen fra december om et nyt politiforlig. Venstre forklarede den manglende deltagelse med, at partiet ikke ville være med til at finansiere aftalen med blandt andet at hæve prisen for pas og sætte flere fotovogne ind. Ifølge Britt Bager er det dog en alt for "rigid" tilgang til Venstres skattestop, og hun havde hellere set, at partiet var gået på kompromis for at søge indflydelse.

Som et andet eksempel nævner hun også, at Venstre - ifølge hende - hellere vil lave udlændingepolitik med Radikale Venstre end de andre borgerlige partier. Det har partiformand Jakob Ellemann-Jensen dog klart afvist er tilfældet.

Britt Bager mener, at Venstre modsat tidligere ikke længere er "et bredt folkeligt parti" med både et liberalt og et nationalkonservativt ben.

- Nu er det ene ben (det nationalkonservative, red.) væk, og jeg synes, at balancen er tippet, og det har haft en stor betydning for mig, siger hun.

- Krisen i Venste bliver dybere og dybere

Med skiftet følger Britt Bager efter Marcus Knuth, der i slutningen af 2019 også skiftede Venstre ud med Det Konservative Folkeparti. Foruden Bager og Knuth har Venstre i denne valgperiode også mistet Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg, der begge er blevet løsgængere.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Hans Redder har Britt Bager længe været utilfreds med Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens kurs over for især tidligere næstformand Inger Støjberg.

Hende og Britt Bager har haft et tæt forhold, og Britt Bager var en del af det mindretal i Venstres folketingsgruppe, der stemte imod, at Inger Støjberg skulle for rigsretten i sagen om den ulovlige adskillelse af mindreårige asylpar.

Det understreger Venstres store udfordringer, at endnu et folketingsmedlem forlader partiet, siger Hans Redder.

- Det her er endnu et eksempel på, at krisen i Venstre bare bliver dybere og dybere, og at Jakob Ellemann-Jensens trængsler fortsætter, siger Hans Redder.

Konservative trækker fra Venstre

Ifølge TV 2s politiske analytiker befinder Venstre sig for øjeblikket i en "monumental krise", og han fremhæver, at Det Konservative Folkeparti i flere meningsmålinger er større end det normalt største parti i blå blok.

- Man skal også læse det her som en del af den interne magtkamp i blå blok om, hvem der skal være det største parti og bejle til statsministerposten. Og her trækker de konservative på en eller anden vis fra. Både i forhold til at hive Venstres mandater over, men også fordi målinger viser, at Søren Pape Poulsen er mere populær end Jakob Ellemann-Jensen, siger Hans Redder.

Ellemann ærgrer sig

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har reageret på nyheden på Twitter:

- Britt Bager siger farvel til Venstre. Det ærgrer mig selvfølgelig. Vores politik ligger fast. Vi er et borgerligt-liberalt parti, men jeg kan læse, at Britt har flyttet sig og i dag ser sig som konservativ. Jeg ønsker Britt god vind fremover, skriver han.

Direkte adspurgt, om ikke det er hende og ikke Venstre, der har flyttet sig, siger Britt Bager, at det er en kombination. Hun nævner, at hun i løbet af de seneste ti år har fået børn, købt hus og også ændret værdier. Men værdiskiftet er også sket i Venstre, mener hun.

- Når jeg ser på det Venstre, jeg meldte mig ind i, mener jeg bestemt også, at partiet har flyttet sig. Jeg mener, at det liberale står langt over det borgerlige.