Politik

Plan vil give danskerne et billede af deres sommer og efterår, siger politisk redaktør

Danskerne får formentlig nogle konkrete datoer at forholde sig til, når en samlet genåbningsplan for resten af året præsenteres tirsdag.

Når Folketingets partier mødes mandag for at forhandle en langsigtet genåbning med statsminister Mette Frederiksen (S), er der fortsat store uenigheder om planens tempo og prioritering.

Alligevel kan danskerne ifølge TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg godt begynde at glæde sig til en konkret plan for sommeren, som også vil række helt ind i efteråret.

- Denne plan skal give danskerne håb og vise, at "hvis I gør jer gode nu, så får I her nogle datoer at forholde jer til", vurderer han.

Konkrete "fikspunkter"

Den langsigtede plan kommer formentlig til at bestå af nogle konkrete "fikspunkter" og datoer for alt lige fra skolebørn, større kulturbegivenheder og restauranter, siger Troels Mylenberg.

Statsministeren vil forsøge at finde nogle fælles holdepunkter, som partierne kan blive enige om

Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2

Det kan for eksempel være, at når et bestemt antal danskere er vaccinerede, så åbner kulturlivet. Eller når smittetallet er på et bestemt niveau, så er det på tide at genåbne restauranterne.

- Statsministeren vil forsøge at finde nogle fælles holdepunkter, som partierne kan blive enige om, og hun har en stor interesse i at vise befolkningen, at "her er vores plan", siger Mylenberg.

Det gælder også et endnu større samarbejde med kommunerne om lokale nedlukninger. Når der er udbrud, skal kommunerne nemlig vise, at de er klar til at lukke ned med det samme, fortæller Troels Mylenberg:

- Håndteringen af smitteudbrud i blandt andet Esbjerg og Vollsmose har givet statsministeren en tryghed om, at man godt kan begynde at åbne lidt mere på landsplan.

Herunder kan du se den politiske redaktørs bud på rækkefølgen i den kommende genåbningsplan:

  1. En normalisering af skoledagen
  2. Genåbning af liberale erhverv som frisører og massører
  3. Udendørs idræt og aktiviteter - en lempelse af forsamlingsloftet
  4. Genåbning af restauranter
  5. Til sidst "de store klumper". Hvornår kan vi møde fysisk på arbejde igen? Hvad med de videregående uddannelser? Bortset fra nattelivet er det formentlig sidst på planen, vurderer Troels Mylenberg.

Behov for en bremse

Politisk ordfører i Enhedslisten, Mai Villadsen, går til dagens forhandlinger med et mål om, at vi ikke genåbner os direkte ind i en tredje smittebølge.

Ifølge hende er prioriteringen netop nu, at alle børn og unge skal tilbage i skole, mens små selvstændige butikker er næste forsigtige skridt - men genåbningen skal kunne bremses hurtigt.

Derfor vil det ifølge Mai Villadsen være en "halsløs gerning", hvis hele samfundet om lidt skal genåbne på en gang:

- Det er så vigtigt, at vi ikke ender i en tredje bølge, så vi er nødt til at have en bremse, som vi kan trække i, siger hun til TV 2.

Det meste åbent efter påske

Det Konservative Folkepartis Søren Pape Poulsen mener ikke, at det er en bremse, der er behov for, men derimod et tryk på speederen.

Efter påske ser han nemlig for sig, at børn og unge er tilbage på skolebænken, mens liberale erhverv, for eksempel frisører og centerforretninger, alle er genåbnet:

- Jeg har ikke set et eneste eksempel på, at man bliver smittet, når man sidder i en frisørstol. Men de mennesker, der ejer frisørsalonen, de bløder jo, siger han.

Forhandlingerne i Folketinget begynder mandag klokken 12, og en samlet genåbningsplan ventes at blive præsenteret tirsdag.