Coronavirus

Aftale om en langsigtet genåbningsplan på plads

Efter at have forhandlet siden klokken 12 middag er partierne blevet enige om en plan for en genåbning af Danmark.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige har landet en aftale om en langsigtet genåbningsplan for Danmark.

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde i Landstingssalen sent mandag aften.

- Vi kommer til at gå forsigtigt til værks. Vi kan åbne mere nu i Danmark, og det er det modsatte af, hvad man oplever i flere andre lande, hvor tredje bølge af corona er en realitet, sagde statsministeren og tilføjede:

- Med få undtagelser skal det danske samfund åbnes, når alle over 50 år er vaccineret. Efter påske kommer alle børn og unge tilbage i skole eller uddannelse i et eller andet omfang, og de liberale erhverv kan åbne.

Coronapas fra slutningen af marts

Liberale erhverv som frisører åbner igen 6. april med krav om negativ coronatest.

Der indføres et krav om et coronapas, der viser, om man er vaccineret eller har en negativ coronatest. Børn er undtaget kravet om at vise coronapas.

Fra slutningen af marts vil appen 'MinSundhed' fungere som et funktionelt, men simpelt coronapas. Ved udgangen af maj forventes en mere avanceret og brugervenlig app at blive lanceret.

Herefter vil samfundet åbnes med 14 dages interval, forklarede Mette Frederiksen på pressemødet.

Tilfredse partiledere

Det var generelt ni tilfredse partiledere, der mødte pressen efterfølgende.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen hæftede sig ved, at det bliver lettere at forudse, hvornår hvilke dele af samfundet åbner.

- Vi har nu lavet en aftale om en langsigtet genåbning af Danmark. For det fortjener vi alle sammen. Vi fortjener et perspektiv på, hvornår det egentlig "bliver min tur".

- De små erhvervsdrivende kan se frem til atter at få gang i forretningen. Børn og unge og selvstændige lider altså voldsomt under den her nedlukning, og vi har ønsket at gøre en ende på lidelser, og det er nu lykkes, siger han.

Søren Pape Poulsen fra de konservative mener, at der er blevet tændt et lys i mørket, når man nu kan sige, at det meste af Danmark er åbent om to måneder.

- Jeg vælger at være rigtig glad. Er alt gået, som vi kunne have ønsket os? Nej. Men jeg synes, det er en rigtig god aftale.

- Vi kigger ind i en åbning i Danmark, mens rigtig mange kigger ind i en nedlukning rundt om i Europa, siger han.

De radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, er tilfreds med, at det er lykkedes partierne at lande en bred aftale.

- Vi er glade for, at der lavet en langsigtet strategi for 2021. Den skal sørge for, at vi undgår en tredje bølge. Det er målet, og det er ambitionen. Det skal vi sørge for kommer til at ske, siger hun.