Tre ministre til hastemøde om Syrien-børn: - Mindes ikke mere alvorligt fortilfælde

Ifølge Radikale Venstre kan sagen få konsekvenser for deres støtte til regeringen. Lars Løkke Rasmussen kalder det et "absurd teater".

Det var en gruppe tydeligt frustrerede medlemmer af Det Udenrigspolitiske Nævn, der fredag eftermiddag mødte pressen.

Det skete efter et halvanden time langt hastemøde med tre af landets ministre, der ifølge medlemmerne ikke på nogen måde gjorde dem klogere.

- Jeg finder det ret kritisk, at jeg ikke er blevet klogere i dag. Derfor kan jeg ikke konkludere noget, hvilket er meget utilfredsstillende, lød det fra nævnet formand, den radikale Martin Lidegaard.

Han vil nu gå tilbage til sin folketingsgruppe for at drøfte, hvad næste skridt skal være i sagen.

- Jeg mindes ikke et fortilfælde, der har så stor betydning for konkrete danske statsborgere eller for dansk sikkerhed, siger han.

Måtte læse om terrortrussel i Ekstra Bladet

Omdrejningspunktet for hasteindkaldelsen er de 19 børn med dansk tilknytning, som lige nu befinder sig i syriske fangelejre. De er nemlig i direkte risiko for at blive smuglet ud og trænet af Islamisk Stat til at blive fremtidens terrorister.

Så klar var i hvert fald advarslen - ifølge Ekstra Bladet - fra Forsvarets Efterretningstjeneste, da den i september 2020 orienterede fire centrale ministerier; Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Statsministeriet.

Oplysningen kom dog aldrig videre. Først da den havnede på forsiden af avisen, fik resten af Folketingets partier kendskab til advarslen.

Det har vakt stor kritik fra medlemmerne af Det Udenrigspolitiske Nævn, som altså fredag havde indkaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S), forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) til et hastemøde.

Fortroligt møde

Det, der udspillede sig bag nævnets lukkede døre, var fortroligt. Derfor må dets medlemmer ikke referere fra hastemødet efterfølgende. Det samme gælder de tre indkaldte ministre.

Udenrigsminister Jeppe Kofod kom dog ud fra mødet og afviste overfor de fremmødte journalister, at er der er blevet truffet en politisk beslutning om at holde oplysninger fra nævnet.

Han ville til gengæld ikke gå ind i nogen form for "spekulationer" i medierne, lød det.

Forsvarsminister Trine Bramsen tilføjede, at der ikke er nogen danske børn, der på nuværende tidspunkt er bortført af Islamisk Stat. Men heller ikke hun ville komme ind på den rapport, som Ekstra Bladet har beskrevet.

Rapporten eksistens bekræftet

Nævnets næstformand, Michael Aastrup (V), kalder sagen den "mest alvorlige nogensinde" i de år, han har været medlem.

Han havde forud for hastemødet fået bekræftet, at FE-rapporten findes. Men regeringen har hverken ønsket at oplyse, hvor omfattende rapporten er, eller hvornår den er udarbejdet, fortalte han til TV 2:

- Vi skal have nogle svar på, hvad der reelt står i den rapport, og hvorfor i alverden man i regeringen ikke har følt sig nødsaget til at informere dem, der arbejder med sikkerhedspolitik, lød det før mødet.

Men efterfølgende var heller ikke han blevet klogere, lød det.

Også løsgænger Lars Løkke Rasmussen deltog fredag som medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn. Han kalder det "absurd teater", at der er oplysninger i medierne, som han og resten af Folketinget ikke kan få af- eller bekræftet.

- Jeg tror nu nok, at jeg ville slå i bordet, hvis jeg var leder af et politisk parti, siger han.

"En meget specifik terrortrussel"

Allerede onsdag meldte Radikale Venstre ud, at sagen potentielt kan ende med, at de trækker deres støtte til regeringen.

Støttepartierne, herunder de radikale, Enhedslisten og SF, er nemlig alle enige om, at børnene bør hentes hjem, mens regeringen står fast på det modsatte. Derfor rammer Ekstra Bladets afsløring af FE-rapporten lige ned i en allerede betændt debat.

- Tanken om, at danske børn skulle ende i levende helvede hos Islamisk Stat er i sig selv forfærdeligt, men formålet med at bortføre dem er jo at hjernevaske dem og træne dem til terrorhandlinger i Danmark, hvis det er danske børn. Det er en meget specifik terrortrussel, som kan få kæmpe konsekvenser for Danmark, siger Martin Lidegaard til TV 2.

Har du fået nogen indikation fra regeringen om, hvorvidt Ekstra Bladets oplysninger er sande?

- Jeg har ikke fået nogen benægtelse i hvert fald, så som det står nu, har jeg ikke nogen grund til at tro andet, end at det er rigtigt.