Politik

Nu kommer der stikprøvekontroller for at undgå snyd med vacciner

Sundhedsministeren var fredag indkaldt til samråd om de mange eksempler på ledere, der har brugt deres position til at komme foran i vaccinekøen.

"En indiskutabel fejl" skrev borgmester i Middelfart, Johannes Lundsfryd Jensen (S), på sin facebookprofil, da det kom frem, at han havde ladet sig vaccinere med en af kommunens overskudsvacciner.

For at undgå den slags indfører Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Statens Serum Institut nu stikprøvekontroller, der skal vise, om de visiterede personer er udvalgt i overensstemmelse med styrelsens kriterier.

De første vil blive lavet i løbet af ganske få dage, og derefter vil de blive gentaget hver tredje uge, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd fredag.

Det svækker effekten af vaccineindsatsen og tilliden i befolkningen

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Her blev han bedt om at redegøre for, hvorfor Sundhedsstyrelsens prioriteringsliste ikke er blevet fulgt, og om det bør få konsekvenser.

Middelfartborgmesteren er nemlig blot et af flere eksempler på personer uden for risikogruppen, der ved hjælp af deres positioner har fået adgang til en coronavaccine.

- Vi har en vaccinekalender for, at den skal overholdes. Det svækker effekten af vaccineindsatsen og tilliden i befolkningen, hvis ikke man overholder den her rækkefølge. Derfor er det ikke acceptabelt, når det sker, siger Magnus Heunicke.

Fejltrin må ikke ske i fremtiden

I Middelfart modtog borgmesteren vaccinen i forbindelse med et besøg på et plejehjem. Han var invitereret til at overvære kommunens første vaccinestik, og da der viste sig at være vacciner i overskud, takkede borgmesteren ja til også at få et skud vaccine i skulderen.

Det har siden vist sig, at kommunens krisestab stod på en intern liste over, hvem der skulle have gavn af kommunens første vacciner.

Her stod borgmesteren, alle i den kommunale direktion, en række afdelingschefer samt flere administrative medarbejdere i kommunen side om side med frontpersonale og sårbare, ældre plejehjemsbeboere. Stik imod sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

- Jeg har en klar forventning om, at vi ikke ser lignende fejltrin i fremtiden, og at hver eneste region gør sig ekstraordinært umage for at efterleve vores sundhedsfaglige retningslinjer, siger Magnus Heunicke under fredagens samråd.

Her blev han dog ikke bedt om at forholde sig til den konkrete sag, men til generelle brud på vaccinekøen.

Vaccinerede direktører

Middelfartsagen står nemlig langt fra alene. I løbet af de første måneder med danske vaccinationer har man med jævne mellemrum kunnet læse om personer, der har fået vaccinestik, på trods af at de ikke var berettiget til det.

I Sydjylland opdagede en ortopædkirurg, at han kunne booke en tid til vaccine gennem det gængse bookingsystem på vacciner.dk, selvom han ikke havde modtaget den ellers påkrævede invitation i sin e-boks.

Rygtet spredtes, og pludselig troppede en gruppe kirurger op på de regionale vaccinationsklinikker vel vidende, at det ikke var deres tur.

På Odense Universitets Hospital fik tre af hospitalets seks direktører som nogle af de allerførste et vaccinestik, selvom de hverken kan kategoriseres som frontpersonale, ældre eller i risikogruppen.

"De var på gale veje"

Også på direktørgangen i Region Sjællands sygehusledelse er der blevet delt vaccinestik ud. Her viser en aktindsigt, som TV ØST har fået, at 8 ud af de i alt 14 direktører og vicedirektører i akutsygehusenes ledelser er blevet vaccineret mod covid-19.

- Det skal angiveligt være sket for at undgå spild med vacciner med begrænset holdbarhed, men jeg har også noteret mig, at en del af de her personer har erkendt, at de var på gale veje, lød det under samrådet fra sundhedsministeren, før han hev et lille, tomt glas frem fra inderlommen.

Glasset var engang fyldt med Pfizer-vaccine, men agerer nu blot rekvisit. For når først hætten brydes for at uddele første dosis vaccine, har resten af indholdet en holdbarhed på seks timer, forklarede ministeren:

- Uret tikker altså i den situation. Det handler om at planlægge, siger han og opfordrer til, at alle regioner sikrer, at vaccinationsstederne har tilkaldelister.

Ingen påbud givet

Samrådet var indkaldt af Jacob Jensen (V) og Liselott Blixt (DF). De spurgte begge ind til, om sundhedsministeren mener, at der bør følge sanktioner eller politianmeldelser med, hvis man vælger at bryde vaccinationskalenderen.

Magnus Heunicke oplyste, at Sundhedsstyrelsen "med mellemrum" modtager henvendelser fra borgere om, at vacciner kan være anvendt i strid med retningslinjerne.

Derfor har Sundhedsstyrelsen flere gange kontaktet de pågældende kommuner eller regioner, hvilket har ført til kraftige indskærpelser. Først hvis Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at overtrædelserne udgør en fare for patientsikkerheden, er det muligt at udstede et reelt påbud efter sundhedsloven.

Om nogle af eksemplerne har ført til politianmeldelser, kunne ministeren ikke svare på. Han begrundede det med, at det i så fald er et strafferetligt spørgsmål.

Myndighederne har to gange været nødsaget til at sende indskærpelser ud i regionerne. Det skete 25. januar og 7. marts.

TV 2 ville efter samrådet gerne have spurgt sundhedsministeren til den konkrete sag med S-borgmesteren fra Middelfart, men han havde ikke tid til at besvare spørgsmål.