Coronavirus

Venstre med klar melding før dagens forhandlinger: Dette skal åbne allerede mandag

Alle partiledere er torsdag indkaldt til forhandlinger med statsministeren om en genåbning af samfundet.

Alle elever skal tilbage i skole, og de små forretningsdrivende skal kunne åbne deres butikker, og det skal ske allerede fra på mandag.

Det mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Han og de andre partiledere skal mandag eftermiddag mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) til forhandlinger om en yderligere genåbning af Danmark, erfarer TV 2.

Forinden har statsministeren selv antydet, at der er mulighed for at fremrykke næste del af genåbningen. Det gjorde hun tirsdag i folketingssalen.

Og Jakob Ellemann-Jensen går til forhandlingerne med det udgangspunkt, at flere restriktioner skal hæves med det samme.

- Det er vigtigt, at de, der er hårdest ramt, også er nogle af dem, der kommer først tilbage. Og det er altså vores børn og unge i første række. Og så er det de dele af erhvervslivet, som står ude på sidelinjen og bare ser til, at deres livsværk risikerer at smuldre mellem fingrene på dem, siger han til TV 2.

Storcentre og ungdomsuddannelser

Med forslaget lægger Venstre op til, at blandt andre frisører, massører og tatovører skal have lov til at åbne, som de har fået lov til på Bornholm.

Derudover mener Venstre også, at storcentre skal kunne åbne på mandag. Og endelig skal ungdomsuddannelserne også åbne, mener partiet.

- Og så må vi se på, når der er smitteudbrud. Så skal vi slå ned lokalt, og vi skal slå ned hurtigt. Men det her med at lukke hele landet ned, fordi der er lokale smitteudbrud rundt omkring, det er simpelthen ikke rimeligt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det forventes, at Statens Serum Instituts beregninger for en yderligere genåbning bliver sendt til Folketingets partier torsdag, inden partilederne skal til forhandlinger med Mette Frederiksen.

Statsministeren har lagt op til, at der skal laves en langsigtet plan frem mod sommer, og den skal være færdig senest 23. marts.

Partilederne er enige om, at skolebørn står først for ved den næste genåbning. Men der er uenighed om, hvornår det skal være. Venstre så for eksempel helst, at eleverne allerede var tilbage i skole.

Det er mange af dem også, men de resterende må vente til efter påske, medmindre partierne indgår en aftale om, at det kan ske før.

Også Dansk Folkeparti mener, at der er plads til at åbne mere allerede nu. I lighed med Venstre møder partiet op til forhandlingerne med krav om, at der skal åbnes for skoleelever og liberale erhverv. Derudover ønsker partiet noget til de ældre. Det giver smittetallene plads til, mener partiets formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Flere unge kan faktisk komme i skole, vi kan genåbne liberale erhverv som frisører og andre. Og så kan vi tage et ekstra hensyn til de seniorer, som nu i månedsvis har siddet lukket væk fra deres aktivitetscentre, hvor de ellers får deres hverdag forsødet med nogle aktiviteter. Dem skal vi også have åbnet igen, siger han.

Ekspert håber på "gelinde" genåbning

Oprindeligt forventede statsministeren at kunne gennemføre en yderligere genåbning efter påske. Men den lagde hun altså op til at fremrykke tirsdag.

- Der er stadig flere danskere, der bliver vaccineret, og flere lader sig teste flere gange om ugen. Også i dag har vi meget høje testtal. Alt det er med til, at vi har tingene under kontrol. Derfor kan det godt være, at vi kan rykke frem, hvornår vi kan åbne mere, sagde Mette Frederiksen.

Torsdag blev der registreret 787 nye tilfælde af coronavirus medregnet både PCR- og lyntests fra det offentlige og private. Samtidig faldt antallet af indlæggelser for første gang siden 9. november til under 200.

Men selvom Danmark har kontrol med smitten, er det langt fra tilfældet i landene omkring os, hvor eksempelvis Norge står i en tredje bølge. Og det lægger en ramme for den diskussion, vi nu har om genåbning, mener Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

- En kollektiv indsats gennem de sidste mange uger har gjort, at vi kan holde smitten nogenlunde i ave herhjemme. Men det, der sker lige rundt om os, aftvinger jo en vis form for respekt og en forståelse for, at hvis vi lukker for meget op, så kommer vi nok til at se det samme, siger han.

Han håber derfor, at vi vil se "en eller anden form for gelinde" genåbning indtil efter påske. Derefter vil vi forhåbentlig få sat skub i vaccineprogrammet, så vi for alvor kan accelerere genåbningen, siger Jens Lundgren.