Coronavirus

Foråret vil få 'afgørende' betydning for smittetal under yderligere genåbning, viser nye tal fra SSI

For første gang tager beregninger af forskellige genåbningsscenarier højde for sæson. Nu skal politikerne vælge scenarier, og så skal der regnes igen.

Forårets varmere vejr vil have en markant positiv indvirkning og reducere smittespredningen i Danmark, når landet genåbner yderligere.

Det viser et nyt notat fra Statens Serum Institut (SSI). TV 2 er i besiddelse af notatet.

- Sæsoneffekten har afgørende betydning for prognoserne for udviklingen i smittetal, nyindlæggelser og indlagte, konkluderer SSI i notatet.

Ifølge SSI kan alene sæsoneffekten reducere smittespredningen i Danmark med op til 30 procent i midten af maj i forhold til midten af marts, hvis temperaturen i Danmark følger klimanormalen. Tallet er dog forbundet med usikkerhed.

Beregninger tager for første gang højde for sæson

Notatet fra SSI er torsdag oversendt til Folketingets partier forud for forhandlinger om yderligere genåbning af landet.

Det er første gang, SSI har leveret beregninger, der tager højde for sæsonen og de varmere temperaturer. Tidligere beregninger er blevet kritiseret for at være for pessimistiske og ikke korrigere for blandt andet sæsoneffekten.

Nu indgår sæsoneffekten i nye beregninger af, hvordan det vil påvirke smittesituationen at genåbne forskellige dele af samfundet 6. april.

I de nye beregninger har SSI blandt andet lavet prognoser for genåbning af liberale erhverv og storcentre samt forskellige scenarier for, at elever på ungdomsuddannelser kan komme mere eller mindre tilbage i skole.

Nye tal for elever, liberale erhverv og storcentre

For eksempel viser prognoserne, at hvis alle elever i 5. til 8. klasse kommer tilbage i skole på fuldtid efter påske, vil der 1. maj være mellem 47 og 92 daglige nyindlæggelser, afhængig af hvor meget sæsoneffekten har nået at slå igennem.

Ifølge prognoserne vil der 1. maj være mellem 42 og 81 daglige nyindlæggelser, hvis liberale erhverv som frisører og massører genåbnes. Ved genåbning af indkøbscentre vil tallet ligge på mellem 44 og 85.

Prognoserne er dog også forbundet med usikkerhed.

Folketinget skal vælge scenarier - og så skal der regnes igen

Det er ikke muligt at slå alle scenarierne for genåbning sammen og give et samlet tal for, hvordan det vil påvirke smittesituationen, fordi dynamiske effekter samlet kan give yderligere smitte.

Derfor skal regeringen og Folketingets partier først beslutte, hvilke af de enkelte scenarier man vil pulje, og derefter skal eksperterne lave nye, samlede beregninger.

Ifølge TV 2s oplysninger har statsminister Mette Frederiksen (S) indkaldt partilederne til forhandlinger om genåbning torsdag klokken 17.