Coronavirus

Presset på statsministeren stiger – nye SSI-beregninger for genåbning på vej

Børnene skal tilbage i skole, og de liberale serviceerhverv skal genåbne, mener Venstre.

Det har skabt håb om en snarlig genåbning blandt frisører og andre liberale erhvervsdrivende, at statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag sagde, at det er muligt, at man kan fremrykke den yderligere genåbning, som er planlagt i begyndelsen af april.

Den seneste uge har der løbende været forhandlinger mellem regeringen og de øvrige partier om den næste etape af genåbningen.

Og efter statsministerens udmelding lægger flere partier og erhvervsorganisationer igen pres på regeringen for at åbne hurtigst muligt, og meget gerne inden påske.

- Der er stadig flere danskere, der bliver vaccineret, og flere lader sig teste flere gange om ugen. Også i dag har vi meget høje testtal. Alt det er med til, at vi har tingene under kontrol. Derfor kan det godt være, at vi kan rykke frem, hvornår vi kan åbne mere, lød det tirsdag fra Mette Frederiksen.

Partilederne er enige om, at skolebørn er dem, der står først for ved den næste genåbning. Der er dog uenighed om, hvornår det skal være.

V: Der mangler handling

I Venstre havde man helst set, at næste skridt allerede var taget, og at alle børn nu var tilbage i skole, og at de liberale serviceerhverv var genåbnet. Sådan siger partiets politiske ordfører Sophie Løhde onsdag morgen til TV 2.

- Når andre lande kan finde modeller for ansvarlige skoleåbninger, så begriber jeg ikke, at vi ikke har kunnet finde ud af det i Danmark, siger hun.

- Statsministeren og regeringen trækker det unødigt i langdrag. Man siger alle de rigtige ting, og det lyder godt, men der mangler bare handling.

Børnene skal tilbage i skole og de liberale erhverv skal genåbne, mener Venstre.

SSI-beregninger kan lande hos partilederne i dag

I mellemtiden fortsætter forhandlingerne på Christiansborg, senest da både Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti tirsdag eftermiddag og aften var til møde hos statsministeren om genåbningen.

Og det er forventningen, at den samlede opposition vil blive indkaldt igen om ganske kort tid, fortæller TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

- Vi hører på vandrørene at beregningerne, som regeringen har bestilt hos Statens Serum Institut for smitterisikoen under genåbningen, også på trapperne. De vil formentlig lande i partiledernes mailboks i dag, siger han.

Er der noget, der tyder på, at Mette Frederiksen vil lade partierne få mere at skulle have sagt, end hvad kritikerne har ment, hun har gjort tidligere?

- Ja, det er der i hvert fald lagt op til. Det lader til, at hun i det her forløb har taget kritikken til sig og vil gøre det på en anden måde end tidligere, siger Jesper Vestergren.

32 procent af frisørerne risikerer konkurs

Det er især frisører, eventfolk, hoteller og restauranter, som er hårdt ramt af den fortsatte nedlukning, mener Mia Amalie Holstein, der er cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, hovedorganisationen for Danmarks små og mellemstore virksomheder.

Hvis nedlukningen fortsætter yderligere én måned, vil 32 procent af frisørerne gå konkurs, viser en undersøgelse fra interesseorganisationen, som samtidig er klar over, at i hvert fald eventfolket højst sandsynligt ikke står over for en snarlig genåbning.

I stedet håber SMVdanmark på fuld kompensation til eventerhvervet.

- Der er ikke mere fedt på kroppen på de her virksomheder. De har brug for at åbne, og hvis de ikke får en sæson i år, må de dreje nøglen om, siger Mia Amalie Holstein.

Fanget i en gældsfælde

Ifølge SMVdanmark har 65 procent af de liberale serviceerhverv taget lån, og i år har flere af disse små selvstændige virksomhedsejere været nødsaget til at låne af familie og venner.

- Hvis de fyrer bare én ansat, ryger lønkompensationen. Fyrer de alle, er det enormt dyrt, beholder de dem, er det også dyrt. De er fanget i en gældsfælde og har brug for, at der bliver åbnet hurtigst muligt, lyder det fra cheføkonomen.

Hun ærgrer sig over, at regeringen ikke har fremlagt et beregningsgrundlaget for smitte blandt frisører og henviser til et tysk studie, som viser, at smitten er utroligt lav blandt frisører.

Samtidig anerkender hun, at hjælpepakkerne virker – især muligheden for at udskyde moms, men det vil tage lang tid at komme ovenpå igen, hvis der ikke snart bliver genåbnet yderligere, lyder advarslen fra SMVdanmark.