EU-pas skal udvikles hurtigst muligt, siger Jeppe Kofod
Ifølge udenrigsministeren skal det kommende EU-pas ses som et supplement til det danske coronapas.
Onsdag fremlagde EU-kommissionen sit udspil om et fælles europæisk coronapas, der skal give EU-borgere muligheden for at rejse landene imellem, hvis de er vaccinerede eller testet negativ for coronavirus.
Og det er en stor fordel med et fælles EU-pas for de rejselystne danskere, der gerne snart vil ud at opleve noget igen hos vores europæiske naboer, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til TV 2.
Derfor skal passet ifølge ham være klart hurtigst muligt, også selvom en tredje bølge gennem Europa lige nu betyder, at udlandsrejser ikke står først for i øjeblikktet:
- Passet er noget, der skal udvikles nu, men med henblik på, at det skal bruges senere, siger Jeppe Kofod.
Fri bevægelse i EU
Ifølge udenrigsministeren skal det kommende EU-pas ses som et supplement til det danske coronapas, der netop er sendt i lynudbudsrunde herhjemme, og som forventes færdigt til maj.
Vi skal altså med andre ord ikke til at gå rundt med to forskellige coronapas på telefonen.
Men ifølge Jeppe Kofod er de fælles rammer om et coronapas, som EU nu kommer med, vigtige for, at vi snart kan se frem til at besøge andre EU-lande - ligesom vi igen kan åbne Danmark for de 450 millioner mennesker, der bor i unionen.
- Når vi får udviklet et fælles EU-pas, kan vi igen begynde at bevæge os over grænserne i Europa på en sikker og forsvarlig måde, og det er det, vi ønsker os nu, siger ministeren.
Danskerne og resten af EU's indbyggere skal dog ikke bekymre sig om datasikkerhed eller om deres personlige sundhedsdata, siger Jeppe Kofod.
Danmark og EU har nemlig nogle af verdens bedste databeskyttelsesregler, og dem skal et kommende fælles-pas også respektere, lyder det.
En iltmaske til rejsebranchen
Hos brancheorganisationen Dansk Luftfart glæder direktør Michael Svane sig over, at rammerne for mulige sommerrejser nu er på plads.
Det er nemlig afgørende for både en hårdt presset luftfartsbranche og for alle rejselystne danskere, lyder det fra Michael Svane, der kalder EU-passet for "den iltmaske, der falder ned fra loftet i flykabinen".
- Vi regner med at se rejserestriktioner i en lang periode fremover, så det at have et digitalt dokument, der kan dokumentere ens sundhedstilstand, er nøglen til at bringe gang i rejseriet igen.
Den europæiske overbygning til det danske coronapas kan formentlig være i brug ikke længe efter maj, så danskerne kan få stillet rejsesulten, lyder vurderingen fra Michael Svane.
- Med lidt lykke og held kan det godt være, at man i anden halvdel af juni eller først i juli kan have rammen på plads, så vi kan komme ud ud og rejse.
- Vi bestemmer selv
EU-kommissionen lægger op til, at det fælles pas skal bestå af en QR-kode, der kan scannes og dokumentere en færdig vaccine, overstået smitte eller en negativ test.
I EU's udspil fremgår det, at de enkelte medlemslande selv må bestemme, om de vil godkende indrejsende, der er vaccineret med en ikke-EU-godkendt vaccine såsom den russiske Sputnik V eller den kinesiske Sinovac.
Det bekræfter Jeppe Kofod over for TV 2, men han svarer dog ikke konkret på, om Danmark vil godkende indrejsende med de pågældende vacciner, som blandt andet Slovakiet og Ungarn har benyttet sig af.
- Det er i sidste ende os selv, der bestemmer, hvem vi vil lukke ind, og hvis man ikke har et pas med en vaccine, som vi finder, at vi kan godkende, så kan vi afvise at lukke vedkommende ind, siger udenrigsministeren.