Støttepartier og bagland presser regeringen, men Mette F. vil stadig ikke hente danske børn hjem
Statsministeren vil gerne hjælpe de danske børn i Syrien, siger hun, men hvis forældrene skal med til Danmark, vil hun hellere lade dem alle blive.
Under tirsdagens spørgetime i Folketinget blev statsminister Mette Frederiksen (S) fra flere sider spurgt til de 19 børn med dansk tilknytning, der lige nu sidder i syriske fangelejre, fordi deres forældre er rejst dertil for at kæmpe for Islamisk Stat.
Regeringen har besluttet, at børnene ikke skal hentes til Danmark, fordi deres mødre med statsministerens ord har "vendt Danmark ryggen".
Det mener til gengæld støttepartierne, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, og dele af det socialdemokratiske bagland, hvor partitoppens holdning fører til kvalme og bliver kaldt en "skændsel" og en "skamplet på det danske samfund".
Det rokker dog ikke ved statsminister Mette Frederiksens (S) holdning.
- Man må gerne være uenig med mig. Det må alle mennesker gerne være, og jeg forstår omsorgen, men mennesker, der har vendt Danmark ryggen, skal ikke hertil igen, lød det efter dagens spørgetime:
- Socialdemokrater må jo i lighed med alle andre bruge det ordvalg, de mener, er det rigtige. Det har jeg ikke noget behov for at gå yderligere ind i.
Har før hentet børn hjem
Regeringen hentede i 2019 et forældreløst spædbarn og en hårdt såret 13-årig dreng hjem til Danmark. Drengens mor havde dog forinden givet samtykke til adskillelsen og blev derfor i lejren.
Blandt de 19 børn med dansk tilknytning, der fortsat sidder i al-Roj-lejren, er det særligt en fireårig pige med posttraumatisk stress, der bliver fremhævet.
I en rapport bestilt af Udenrigsministeriet slog tre børnepsykologiske eksperter – to overlæger og en professor - for nylig fast, at pigen "hurtigst muligt" skal hentes hjem fra fangelejren, hvis hun skal have en chance for at undgå alvorlige og varige mén.
Hendes mor er en etnisk dansk kvinde fra Nordvestsjælland, som i 2014 rejste til Syrien og endte hos Islamisk Stat. Ifølge eksperterne bør hun følge med til Danmark af hensyn til pigens behandling, men dét vil statsministeren ikke lade finde sted. Trods kvinden er dansker, vil hun ikke blive hjulpet ud af al-Roj-lejren.
- Jeg vil gerne hjælpe børnene, men jeg kan simpelthen ikke se det rigtige i, at mennesker, som er så meget imod Danmark, skal tilbage hertil, siger Mette Frederiksen (S).
"Kan statsministeren leve med kidnappede børn?"
Samtlige støttepartier spurgte under spørgetimen tirsdag ind til statsministerens holdning, og Radikale Venstres formand, Sofie Carsten Nielsen, blev ved med at vende tilbage til spørgsmålet:
- Kan statsministeren leve med, hvis der sker noget med et dansk barn?
Et "lidt specielt spørgsmål", lød det fra Mette Frederiksen, som gang på gang gentog, at det hverken var hende eller nogen anden i Folketinget, der havde vendt de 19 børn ryggen, men forældrene.
Søndag kunne man i Ekstra Bladet læse, at regeringen allerede i september 2020 blev advaret af Forsvarets Efterretningstjeneste om, at Islamisk Stat har smuglet 30 børn ud fra de syriske fangelejre for at træne dem til at begå terror i deres hjemlande.
- Kan statsministeren leve med, at børnene er i risiko for at blive kidnappet af Islamisk Stat?, spurgte Sofie Carsten Nielsen under spørgetimen.
- Det har jeg da ikke noget som helst ønske om, men jeg kan ikke gå yderligere ind i en diskussion om det her, svarede statsminister Mette Frederiksen.
Rundspørgen i det socialdemokratiske bagland er sendt ud til 1038 borgmestre, byrådsmedlemmer og partiforeningsformænd, hvoraf 172 er vendt tilbage. 40 procent af dem svarer, at børnene skal hentes til Danmark.