Politik

DF’er om Thyra Frank-kritik: - Hun blev jo præsenteret som et orakel

Daværende ældreordførere hos Dansk Folkeparti forstår ikke Thyra Franks kritik af DF.

Når man bliver præsenteret som et orakel, må man også forvente, at der stilles store krav til en.

Det siger Dansk Folkepartis tidligere ældreordfører Jeppe Klenitz-Jakobsen i dag til TV 2, efter at Thyra Frank (LA) søndag rettede en kritik af opførslen hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, dengang hun var ældreminister.

- Man må huske på, at hun blev fremstillet som et orakel på ældreområdet, der havde al den praktiske erfaring, vi andre ikke havde. Så må det også være rimeligt, at samfundet forventer noget af hende, siger Jeppe Klenitz-Jakobsen til TV 2.

Thyra Frank fortalte, at hun nogle gange havde opfattelsen af, at det handlede mere om spillet på Christiansborg og om at blive set i fjernsynet end at hjælpe de ældre. Og at det kom til udtryk ved et stormløb mod hende allerede fra den første dag som minister.

- Jeg lærte hurtigt, at de to partier så mig som en trussel. Men jeg forstod det virkelig ikke. Det handlede vel om, hvordan vi sammen kunne ændre nogle ting, så de ældre fik det bedre?, sagde Thyra Frank søndag til TV 2.

Men den kritik afviser Jeppe Klenitz-Jakobsen, der var ældreordfører for Dansk Folkeparti, mens Thyra Frank var minister.

Kunne se, at hun havde det svært

- Dansk Folkeparti har de ældre som en mærkesag, og derfor sloges jeg for den. Jeg kunne ikke lade min indsats påvirke af, hvor meget en minister kunne kapere.

Han husker på ingen måde, at han var mere efter Thyra Frank end andre ministre, eller at hun skulle være blevet udsat for et større arbejdspres fra oppositionen, end det er normalt, når man er i regering.

- Jeg kunne da godt se, at hun havde det svært. Det var åbenlyst, at det var en stor opgave for hende, og at hun ikke trivedes.

- Men grundlæggende kan man være presset af noget af to årsager. Enten fordi opgaven er urimelig svær, eller fordi man ikke har kompetencerne til at løse den. Jeg syntes ikke, der var noget urimeligt i det, jeg krævede af hende, siger han.

Urimeligt af Anders Samuelsen

Jeppe Klenitz-Jakobsen vil dog ikke helt afvise, at Thyra Frank kan have fået en travl og intens begyndelse på ministertiden.

- Astrid Krag indkaldte hende vist også til en del flere samråd, end jeg gjorde, og var noget mere skarp i retorikken. Om det så var for meget, må Astrid Krag selv svare på. Jeg synes ikke, at der er noget, der skulle retfærdiggøre, at man siger, at jeg forsøgte at tvinge hende ud.

- På den måde kan jeg godt forstå, at det har været hårdt, og at det har haft personlige omkostninger. Og i det lys synes jeg måske også, at det var urimeligt af Anders Samuelsen (daværende leder af Liberal Alliance, red.) at bede hende om at påtage sig den opgave, siger Jeppe Klenitz-Jakobsen.

Social- og ældreminister Astrid Krag ønskede ikke svare på kritikken mod hende i går. Heller ikke til denne artikel, har hun ønsket at medvirke i et interview, men hun har sendt en skriftlig kommentar, hvor hun peger på, at problemet må have været misforholdet mellem Liberal Alliances ønsker om at skære i det offentlige og Thyra Franks ældreomsorg.

- Jeg tror, vi er mange, der har haft ondt af Thyra Frank, som trods sit store hjerte for de ældre tydeligvis havde det svært i rollen som ældreminister - ikke mindst fordi hendes parti gik ind for massiv minusvækst i kommunerne, skriver social- og ældreministeren og fortsætter:

- Spørgsmålet om, hvorvidt man kan gennemføre store nedskæringer i velfærden, uden det går ud over de ældre, synes jeg har været en vigtig politisk diskussion, men jeg har altid gået efter bolden - ikke politikeren.

Lånte fjer

Jeppe Klenitz-Jakobsen peger dog på, at han synes, det er pudsigt, at hans parti og Socialdemokratiet bliver beskyldt for at have en skjult dagsorden.

- Alle finanslove var renset for tiltag på ældreområdet, og derefter måtte vi så kæmpe for at få det ind i finansloven. Så kunne Thyra Frank pynte sig med lånte fjer, når hun fortalte om det, hun havde opnået.

Han peger på, at Thyra Frank tog andel i æren for en ekstra milliard til de ældre, selv om den blev vedtaget, mens Thyra Frank var helt ude af politik. På samme måde havde andre gjort arbejdet, da regeringen med ifnansloven for 2017 kunne fortælle om 425 millioner til nye plejehjemskøkkener i 69 kommuner.

- Jeg mener, at der lå fem millioner kroner i regeringens udspil – og det får man ikke meget køkkenfor i 69 kommuner.

Skal ned med nakken

Den tidligere ældreordfører forstår dog på sin vis godt, hvis det politiske miljø kom bag på Thyra Frank.

- Naturligvis er der en gang imellem fornemmelsen af, at der er nogle, der har mere fokus på at få den anden ned med nakken frem for at fokusere på den konkrete sag. Og det er nok sværere at håndtere, hvis man ikke kender så meget til politik i forvejen.

- Men hun havde jo siddet i Folketinget i næsten fire år, så på den måde kunne man forestille sig, at hun godt vidste, hvad det handlede om.